Παρασκευή 16 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Συζητήσεις και παζάρια για «συντονισμό» στην ΕΕ

Συνάντηση χτες των ΥΠΕΞ, σήμερα η Αγκελα Μέρκελ μεταβαίνει στο Παρίσι

Ο Χάικο Μάας (αριστερά) και ο Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν κατά τις κοινές δηλώσεις τους

Copyright 2018 The Associated

Ο Χάικο Μάας (αριστερά) και ο Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν κατά τις κοινές δηλώσεις τους
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Στο Παρίσι βρέθηκε προχτές το βράδυ, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, ο νέος Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα), όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, σηματοδοτώντας τις προτεραιότητες της νέας γερμανικής κυβέρνησης, καθώς «η Γαλλία παραμένει ο σημαντικότερος εταίρος της Γερμανίας και η χώρα - κλειδί για το μέλλον της ΕΕ», όπως υπογραμμίζει το γερμανικό ΥΠΕΞ. Η επίσκεψη του Μάας προετοίμασε το σημερινό ταξίδι της καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ και του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς (SPD) στη Γαλλία, όπου θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο φόντο και των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, όπως εκφράζονται με τον «εμπορικό πόλεμο» των ΗΠΑ, τις τεταμένες σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας - Ρωσίας, τους ανταγωνισμούς στη Μέση Ανατολή κ.λπ.

Χαρακτηριστική της «κρισιμότητας» των ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων είναι η προχτεσινή δήλωση του Μακρόν στη γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung»: «Αν η Γερμανία δεν κινηθεί, τότε τμήμα του ευρωπαϊκού μου πρότζεκτ είναι καταδικασμένο να αποτύχει».

«Πρέπει επιτέλους να αδράξουμε το τεντωμένο χέρι του Μακρόν με τις προτάσεις του για ανανέωση της ΕΕ» και ταυτόχρονα για στενή ενσωμάτωση όλων των κρατών - μελών και ενίσχυση της συνοχής της ΕΕ στο σύνολό της, δήλωσε ο Μάας σχετικά με το ταξίδι του αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ωστόσο, η ανάγκη για ενίσχυση της γαλλογερμανικής οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας δεν αναιρεί τον μεταξύ τους ανταγωνισμό για το «πάνω χέρι» στην ΕΕ, αλλά και για αναβαθμισμένο ρόλο της κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης στην παγκόσμια «σκακιέρα».

Διπλωματικά και αναφερόμενος έμμεσα στο σκληρό παζάρι που θα ακολουθήσει, απάντησε ο Γερμανός ΥΠΕΞ σε ερώτηση για τις διαφορές των δύο πλευρών: «Δεν ήρθα στο Παρίσι με συγκεκριμένες γερμανικές προτάσεις, η κυβερνητική συμφωνία θέτει το πλαίσιο, που είναι φιλοευρωπαϊκό», τόνισε, παραπέμποντας στις σημερινές συνομιλίες Μέρκελ - Μακρόν. Πρόσθεσε ότι η γερμανική πλευρά αναμένει από τη Γαλλία «να δώσει και πάλι διευκρινίσεις γύρω από την πρωτοβουλία Μακρόν». Νωρίτερα η Μέρκελ σε τηλεοπτική της συνέντευξη εξέφρασε την αντίθεσή της στην «κοινοτικοποίηση» των χρεών στην Ευρωζώνη χωρίς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Οι σχέσεις με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ στο επίκεντρο

Πέρα από τα διμερή και ευρωπαϊκά θέματα, οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν σειρά διεθνών ζητημάτων, όπως η στάση απέναντι στη Ρωσία, η κατάσταση σε Ιράν και Συρία, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, το Brexit, η Ουκρανία, η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας - Μεγάλης Βρετανίας, ανέφερε ο Λε Ντριάν, ενώ ο Μάας πρόσθεσε τη μετανάστευση και την κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και άμυνα.

Τόσο στην ομιλία του κατά την παραλαβή του υπουργείου, όσο και στις κοινές δηλώσεις με τον Γάλλο ΥΠΕΞ, ο Μάας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Ουκρανία: «Η σύγκρουση στο Ντονμπάς παραμένει μία από τις μεγάλες προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής και των δύο χωρών. Η υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα παραμένει αναλλοίωτη». «Αν η Ρωσία περιχαρακώνεται όλο και περισσότερο και εν μέρει αυτοπροσδιορίζεται ως δύναμη αντίπαλη προς τη Δύση, τότε αυτό μας λυπεί. Σε κάθε περίπτωση, αλλάζει την πραγματικότητα της εξωτερικής μας πολιτικής», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του στη Βρετανία, έκανε λόγο για «απαράδεκτο έγκλημα» και δήλωσε ότι αναμένει από τη Ρωσία να «συμμετάσχει ενεργά στην εξιχνίασή του», καθώς και ότι η Γερμανία στέκεται «στο πλευρό της βρετανικής κυβέρνησης».

Για τη Συρία, ζήτησε «να εφαρμοστεί επιτέλους» το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για εκεχειρία 30 ημερών. Υπογράμμισε τη σημασία της «πυρηνικής συμφωνίας της Βιέννης» για το Ιράν, η οποία πρέπει να τηρηθεί από όλες τις πλευρές, είπε, εκφράζοντας διαφωνία με τις ΗΠΑ, που ζητούν αναθεώρησή της.

Ο Μάας επισκέπτεται σήμερα την Πολωνία και αμέσως μετά το Ισραήλ, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 70 χρόνων από τη σύσταση του ισραηλινού κράτους. Το πρώτο του ταξίδι ως ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ