Παρασκευή 16 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟ 2017
Την «τιμητική» της η Ελλάδα σε δαπάνες, ρόλους και συνεισφορές

«Σε έναν απρόβλεπτο κόσμο, η Συμμαχία εντείνει την ασφάλεια των εθνών μας», έλεγε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση - απολογισμό της λυκοσυμμαχίας για το 2017.

Ενα πολυσέλιδο κείμενο, από όπου προκύπτει ότι η Ελλάδα παραμένει ένα από τα κράτη που δαπανούν τα μεγαλύτερα ποσά στις λεγόμενες αμυντικές δαπάνες, προσανατολισμένες όπως είναι στα ΝΑΤΟικά προαπαιτούμενα και στόχους. Η, δε, ελληνική κυβέρνηση βάζει «πλάτη» σε μια σειρά επικίνδυνα σχέδια εν μέσω των κλιμακούμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Στην «πρώτη γραμμή» με ιλιγγιώδη ποσά...

Συγκεκριμένα, στα επιμέρους στοιχεία της, η έκθεση δείχνει ότι το 2017, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς αύξησαν τις δαπάνες για την άμυνα κατά σχεδόν 5%, για τρίτη συνεχή χρονιά από το 2015. Αυτή ήταν μια από τις βασικές απαιτήσεις των ΗΠΑ, όλα τα κράτη - μέλη να πιάσουν σταδιακά τη ΝΑΤΟική νόρμα, το 2% του ΑΕΠ τους να πηγαίνει ετησίως για ΝΑΤΟικές δαπάνες και να μην σηκώνουν μόνες τους το μεγαλύτερο βάρος. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στην κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, η απαίτηση είναι επίσης το 20% των δαπανών αυτών να πηγαίνουν για προμήθεια νέου στρατιωτικού εξοπλισμού ή εκσυγχρονισμό υπάρχοντος.

Οπως δήλωνε, χτες, περιχαρής ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ: «Ολα τα μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες σε πραγματικούς όρους. Η πλειοψηφία έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή σχέδια για το πώς θα επιτευχθεί η κατευθυντήρια γραμμή 2% μέχρι το 2024. Και περιμένουμε και άλλοι να ακολουθήσουν».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ εμφανίζονται το 2017 να δίνουν επισήμως το 3,57% του ΑΕΠ τους για τέτοιες δαπάνες, ενώ τα υπόλοιπα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ (Ευρώπη και Καναδάς) το 1,45%. Η Ελλάδα είναι η μία από τα μόλις 4 κράτη - μέλη που πιάνουν τη ΝΑΤΟική νόρμα του 2%, εφόσον έρχεται μόνη δεύτερη στη σχετική λίστα, μετά τις ΗΠΑ, δίνοντας το 2017 το 2,36% του ΑΕΠ της για τέτοιες δαπάνες. Ακολουθούν Βρετανία με 2,12% και Εσθονία με 2,08%. Το ακριβές ποσό που δαπάνησε η Ελλάδα το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, είναι 4.213 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, σε όλα τα χρόνια της κρίσης, η Ελλάδα εμφανίζεται στους ΝΑΤΟικούς πίνακες να μην έχει πέσει ποτέ κάτω από το 2%, με χειρότερη επίδοση το 2,20% του ΑΕΠ το 2014 και 3.939 εκατ. ευρώ.

...εξοπλιστικά προγράμματα...

Μάλιστα, η χώρα «συμμορφώνεται» σταδιακά και με το ΝΑΤΟικό στόχο, 20% των στρατιωτικών δαπανών να πηγαίνουν για προμήθεια νέου υλικού ή εκσυχρονισμού του υφιστάμενου. Συγκεκριμένα, από το περίπου 8% του 2014, η χώρα έπιασε πέρυσι το 15,35%. Ποσοστό που αναμένεται να ανέβει και άλλο με την έναρξη του προγράμματος αναβάθμισης των ελληνικών «F-16», που συμφώνησε η Ελλάδα με τις ΗΠΑ και που, όπως έχουν τονίσει οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες, εξυπηρετούν ανάγκες ασφάλειας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την τιμητική της στην έκθεση του 2017 έχει η Ελλάδα και στο κεφάλαιο για τον «εκσυγχρονισμό» του ΝΑΤΟ, με βάση ότι στον εσωτερικό καταμερισμό μετέχει σε εκείνη την ομάδα κρατών που μαζί με Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Καναδά και Πολωνία, συνεργάζεται για την ανάπτυξη ενός νέου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας (χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο εκτεταμένων θαλασσίων ζωνών, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, κατασκοπεία κ.λπ.).

...διάθεση προσωπικού και μέσων

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ συμβάλλουν περισσότερο στις επιχειρήσεις και τις αποστολές του. Στα τέλη του 2017, πάνω από 23.000 στρατιώτες υπηρετούσαν στις αποστολές του ΝΑΤΟ όπου Γης, από 18.000 το 2014, «πριν από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την άνοδο του ISIS». Η ελληνική κυβέρνηση συνεισφέρει και εδώ με 112 στρατιωτικούς στο Κόσσοβο και 4 στελέχη στο μακρινό Αφγανιστάν, συν όποια άλλα στελέχη στέλνει ως επιτελείς στα διάφορα στρατηγεία και διοικητήρια της λυκοσυμμαχίας.

Στήριξη στα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρέχει και σε άλλα πεδία πρώτης γραμμής για το ΝΑΤΟ. Π.χ. στο ειδικό κεφάλαιο για τη «Ναυτική Ασφάλεια και Περιφερειακή Σταθερότητα», γίνεται αναφορά ειδικά στην επιχείρηση θαλάσσιας επιτήρησης στη Μεσόγειο, «Sea Guardian», όπου μετέχουν συχνά πυκνά ελληνικά πλοία και αεροσκάφη, με αποστολές περιπολιών, ελέγχου πλοίων, επιτήρησης.

Στην έκθεση γίνεται, επίσης, ειδική αναφορά στη «δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο», την ανάπτυξη εδώ της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, κατόπιν πρόσκλησης και της ελληνικής κυβέρνησης, με πρόσχημα το Προσφυγικό, σε έναν κρίσιμο δίαυλο όπου πλέουν ρωσικά πολεμικά πλοία, προς και από Συρία. Οπως υπολογίζει η έκθεση, τα ΝΑΤΟικά πλοία συμπλήρωσαν πέρυσι 16.700 ώρες περιπολίας στο Αιγαίο.

Ολα τα παραπάνω φυσικά στο φόντο ενός κλιμακούμενου ανταγωνισμού με τη Ρωσία, που και χτες ο γγ του ΝΑΤΟ κατηγόρησε για μια σειρά ζητήματα, όπως «την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και τη στρατιωτική στήριξη προς τους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία. Τη στρατιωτική παρουσία στη Μολδαβία και τη Γεωργία ενάντια στη βούληση αυτών των χωρών. Για παρέμβαση στο Μαυροβούνιο και αλλού στα Δυτικά Βαλκάνια. Για προσπάθειες να υπονομεύσει δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες και θεσμούς. Και τη στρατιωτική συσσώρευση ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων από τη Βόρεια Ευρώπη έως τη Μέση Ανατολή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ