Τρίτη 13 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Τίμησε αγωνιστικά τον ξεσηκωμό των κολίγων στο Κιλελέρ

Από τη συγκέντρωση της Κυριακής στο Κιλελέρ
Από τη συγκέντρωση της Κυριακής στο Κιλελέρ
Υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή στα χέρια λίγων καπιταλιστικών επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα, ξεκληρίζοντας τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, έδωσαν οι αγρότες και μαζί τους εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, μικροί ΕΒΕ, νέοι και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, την Κυριακή 11/3, στο Κιλελέρ, για να τιμηθεί, αγωνιστικά, η 108η επέτειος του ξεσηκωμού και της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων.

Μπροστά στο Μνημείο του Αγρότη, με φόντο τρακτέρ που παρατάχθηκαν συμβολικά, συγκεντρώθηκαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές, κρατώντας πανό της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, φωνάζοντας συνθήματα για το δίκιο του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αντιπροσωπείες της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, των Εργατικών Κέντρων Λάρισας και Λαμίας, καθώς και πλήθους συνδικάτων και μαζικών φορέων.

Παραβρέθηκαν επίσης πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, καθώς και οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, Κώστας Στεργίου και Νίκος Μωραΐτης.

Την εκδήλωση άνοιξε, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο Στέλιος Τσικριτζής, γενικός γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

Αγρότες - εργάτες μαζί στον αγώνα

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο οποίος τόνισε τη δέσμευση του ταξικού εργατικού κινήματος για δυνάμωμα της κοινής δράσης και της συμμαχίας που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ενάντια στην ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση που εξαπέλυσαν το μεγάλο κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του και η ΕΕ, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη και τη μακροημέρευση του εκμεταλλευτικού συστήματος. Οπως υπογράμμισε, «επιβάλλεται να δυναμώσουμε την κοινή δράση και τη συμμαχία εργατών, μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, στη βάση των κοινών προβλημάτων, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της λιτότητας, της άγριας φοροληστείας, των πλειστηριασμών των λαϊκών σπιτιών, των χωραφιών και των μικρομάγαζων, της διάλυσης και εμπορευματοποίησης της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, της Υγείας, της Παιδείας, ενάντια στην ποινικοποίηση και καταστολή των αγώνων μας, ενάντια στην ανεργία, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις και τη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτούς, με κοινό πλαίσιο αιτημάτων και γραμμή πάλης ενάντια στα μονοπώλια, στην ΕΕ, στις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους».

Πάλη ενάντια στους σύγχρονους τσιφλικάδες

Στη συνέχεια χαιρέτισαν τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων Διαμαντούλα Κρητικού (αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη μαζικότερης και δυναμικότερης συμμετοχής των γυναικών στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα), Θόδωρος Παπακωνσταντίνου και Χρήστος Κάμτσης.

Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο ήταν ο Κώστας Τζέλλας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και γενικός γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

Ξεκίνησε την ομιλία του αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς του Κιλελέρ Στέφανο Ακριβούση ή Ευαγγέλου, Αντώνη Δημητρίου, Αθανάσιο Νταφούλη ή Σαρτζελαριώτη, Αποστόλη Μπαντάλα, στον Χρήστο Σάλτα, από το Ανώγειο Καρδίτσας, τον πρώτο νεκρό κολίγο, τον οποίο σκότωσε έφιππος χωροφύλακας, λίγες μέρες πριν από τον ξεσηκωμό του Κιλελέρ, στις 22/2/1910, στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο της Καρδίτσας, καθώς και στον πρωτομάρτυρα του αγώνα της αγροτιάς, Μαρίνο Αντύπα, που, όπως είπε, «οι τσιφλικάδες δολοφόνησαν στις 9 Μάρτη του 1907, θεωρώντας, οι άμυαλοι, ότι τα εξεγερτικά κηρύγματά του που είχαν αποτυπωθεί στις καρδιές των κολίγων, θα έσβηναν με το θάνατό του».

Συνδυάζοντας το «τότε» με το «τώρα», σημείωσε:

«Τότε, οι κολίγοι εξεγέρθηκαν ενάντια στους τσιφλικάδες καταπιεστές τους και συγκρούστηκαν μαζί τους και με το κράτος τους. Εκείνος ο αγώνας κράτησε δεκαετίες, γιατί το κράτος, σε συμμαχία με τους γαιοκτήμονες στο θεσσαλικό κάμπο, χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που διέθεσε - αστυνομική και στρατιωτική βία, προβοκάτσιες και "αγροτοδικεία" - για να τον καταστείλει. Τελικά, όμως, ο αγώνας έφερε αποτελέσματα και έγινε - όπως έγινε, βέβαια - η απαλλοτρίωση των τσιφλικιών και οι κολίγοι απόκτησαν γη.

Σήμερα, οι μικρομεσαίοι αγρότες αγωνίζονται ενάντια στους σύγχρονους τσιφλικάδες, που είναι οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις οι οποίες δρουν στον αγροτικό τομέα και θέλουν να αρπάξουν από μας τη γη που με σκληρή πάλη και αίμα απόκτησαν οι πρόγονοί μας και μας κληροδότησαν. Απέναντί μας είναι οι εκάστοτε κυβερνήσεις, οι εμποροβιομήχανοι και οι μονοπωλιακοί όμιλοι που κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος μας, παίρνοντας πάμφθηνα τη σοδειά μας και πουλώντας μας πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια. Οι τραπεζίτες που με τα επιτόκια και τα πανωτόκια μας μετατρέπουν σε αιχμαλώτους των χρεών.

Κύριος αντίπαλός μας είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, η οποία συναποφασίζεται στις Βρυξέλλες και την εφαρμόζουν στη χώρα μας, με ζήλο και συνέπεια, όλες οι κυβερνήσεις. Αυτή η ΚΑΠ λειτουργεί ως βασικό εργαλείο για τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα, οδηγώντας στο ξεκλήρισμα εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους».

Θα είναι σκληρός και μακρόχρονος ο αγώνας

Αναφερόμενος στη στάση που κράτησε η κυβέρνηση στη διάρκεια των μπλόκων του Γενάρη και του Φλεβάρη που μας πέρασαν, αφού επισήμανε ότι κάτω από την πίεση του αγώνα δόθηκαν ορισμένες υποσχέσεις για ικανοποίηση κάποιων επιμέρους διεκδικήσεων, ενώ αρνήθηκε την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων που αφορούν στην ίδια την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, τόνισε: «Πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους τους αγρότες ότι οι αγώνες μας θα είναι ακόμη πιο σκληροί και δύσκολοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, θα βάζουν συνεχώς πιο πολλά εμπόδια στην αγωνιστική συνείδησή μας. Ο αγώνας μας θα είναι μακρόχρονος, δεν πρόκειται να λυθούν μονομιάς τα προβλήματα ούτε και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες και το διεκδικητικό μας πλαίσιο με έναν αγώνα, ένα μπλόκο, όσο μαζικά και πολυήμερα και αν είναι. Χρειάζεται οργάνωση, μαζική και δυναμική συμμετοχή, επιμονή και υπομονή, εναλλαγή των μορφών πάλης, πάλεμα της αντιλαϊκής πολιτικής όλο το χρόνο και καθημερινά και όχι μόνο στην περίοδο των μπλόκων. Αυτό προϋποθέτει οργάνωση, μαζικούς και δυνατούς αγροτικούς συλλόγους με σταθερή λειτουργία και ικανότητα κινητοποίησης των αγροτών».

Ειδική αναφορά έκανε στην υπονομευτική δράση των αγροτοσυνδικαλιστών που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών και την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, ενώ απαντώντας στις, κατά καιρούς, υποκριτικές επικλήσεις τους στην «ενότητα» υπογράμμισε: «Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα είναι υπέρ της ενότητας. Αλλά δεν υπάρχει γενικά ενότητα για την ενότητα. Η ενότητα πρέπει να έχει στέρεες βάσεις, να αντέχει στο χρόνο, να έχει κοινό παρονομαστή όχι μόνο τα προβλήματα, αλλά και τα κοινά συμφέροντα που εκφράζονται από το διεκδικητικό πλαίσιο. Η ενότητα δεν είναι κάποιες συμφωνίες επιτροπών πίσω από τις πλάτες των αγροτών, ούτε και τεχνητή συγκόλληση. Για μας η πραγματική ενότητα είναι ο αγροτικός σύλλογος στο χωριό ή σε ομάδα χωριών, που συνενώνονται σε Ομοσπονδία και οι Ομοσπονδίες που συγκροτούν και συντονίζονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων».

Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφανιών και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων του Κιλελέρ.

  • Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες των κομμάτων Πλεύση Ελευθερίας, με επικεφαλής την πρόεδρο του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και Λαϊκή Ενότητα, καθώς και εκπρόσωποι του δήμου Κιλελέρ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ