Τρίτη 13 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πλούσια αγωνιστική δράση για τις ΣΣΕ

Αύριο η πανοικοδομική απεργία

Από τις εξορμήσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Λαυρίου
Από τις εξορμήσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Λαυρίου
Την αγωνιστική δραστηριότητά τους για το κρίσιμο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) εντείνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δίνοντας όλες τους τις δυνάμεις ώστε η πάλη για αυξήσεις στους μισθούς, για υπεράσπιση και κατοχύρωση δικαιωμάτων, να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.

Σημαντικοί σταθμοί σε αυτήν την προσπάθεια ενημέρωσης και κινητοποίησης, που αγκαλιάζει όλο και περισσότερους κλάδους και χώρους δουλειάς, είναι η αυριανή πανοικοδομική απεργία, τα συλλαλητήρια στις 20/3 σε Αθήνα και Πειραιά, καθώς και η κλαδική απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά στις 29/3.

Αύριο η απεργία των οικοδόμων

Με την αυριανή πανοικοδομική απεργία προβάλλεται το πλαίσιο αιτημάτων που έχει επεξεργαστεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων: Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς. Μέτρα προστασίας των ανέργων και αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας, με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση των οικοδόμων έχει οριστεί για τις 11 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει την ίδια ώρα, στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στην πλατεία Αριστοτέλους.

Με τους οικοδόμους στο εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ συζήτησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων
Με τους οικοδόμους στο εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ συζήτησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων
Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί ακόμα σε Αγρίνιο (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία), Αρτα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Γιάννενα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Ηγουμενίτσα, (10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο), Ηράκλειο (11 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Ικαρία (12 μ. Εύδηλος), Καλαμάτα (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Καρδίτσα (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Λαμία (10 π.μ., υποκατάστημα ΙΚΑ), Λάρισα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Λευκάδα (10 π.μ., Αγ. Μηνάς) και Πάτρα (11 π.μ., Εργατικό Κέντρο).

Χτες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, έγινε μια ακόμα στάση εργασίας, με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας σε εργοτάξιο στο Μαρκόπουλο (στούντιο «Καραγιάννης»), για την ενημέρωση των εργαζομένων. Προηγήθηκε την Κυριακή Γενική Συνέλευση με καλή συμμετοχή από το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στην κατασκευή του Μετρό, όπου επιβεβαιώθηκε η διάθεση των οικοδόμων να συμμετέχουν στην απεργία και αναδείχτηκε η ανάγκη για δυνάμωμα του αγώνα.

Αντίστοιχα, το Σωματείο Οικοδόμων Λαυρεωτικής, στο πλαίσιο των καθημερινών εξορμήσεων, ενημέρωσε χτες τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο του ΚΕΛ Μαρκοπούλου και σε άλλα έργα της περιοχής.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Θ. Νάκο, πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή περιοδεία στο εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ. Εγινε συζήτηση με καθολική συμμετοχή των οικοδόμων που εργάζονται εκεί, στέλνοντας έτσι μήνυμα στην εργοδοσία ότι δεν συμβιβάζονται με όσα θέλει να τους επιβάλλει για την παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας της.

Καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς πραγματοποιούν επίσης το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, το οποίο προγραμματίζει σήμερα να επισκεφτεί εργοτάξια νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου και το απόγευμα τη Φορτέτσα.

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού, με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης, προκηρύσσει πανελλαδική 24ωρη απεργία για αύριο και καλεί τα μέλη του στη συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Συμμετοχή στην απεργία έχουν αποφασίσει, επίσης, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Κεντρικής Μακεδονίας.

Απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά

Απεργία για τις ΣΣΕ πραγματοποιεί στις 29/3 και η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Αποφάσεις για την οργάνωση της επιτυχίας της απεργίας έχουν ήδη πάρει τα κλαδικά σωματεία Αττικής, Εύβοιας - Βοιωτίας και Λάρισας και τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων σε «ΕΒΓΑ», «Tasty», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», «Νηρέα» Εύβοιας και «Νηρέα» Θεσπρωτίας.

Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία να γίνουν μια γροθιά, ενάντια στους εργοδότες του κλάδου, οι οποίοι βλέπουν τις ΣΣΕ ως «εμπόδιο» για την κερδοφορία τους και επιδιώκουν να κατοχυρώσουν ως σημείο εκκίνησης των μισθών τα 586 ευρώ μεικτά.

Πρωτοβουλίες από Εργατικά Κέντρα

Πρωτοβουλίες για το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων αναλαμβάνουν και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Χτες και σήμερα, κλιμάκια της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, μαζί με τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και τον Μανώλη Καραντούσα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, πραγματοποιούν περιοδείες σε βιομηχανικές μονάδες της Φθιώτιδας. Μεταξύ άλλων το διήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις σε χώρους δουλειάς στην περιοχή της Λοκρίδας, της Ανατολικής Φθιώτιδας και της ΒΙΠΕ Λαμίας, στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, σε Ιχθυοκαλλιέργειες κ.ά. Σήμερα, στις 5 μ.μ. θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στην πλατεία Διάκου της Λαμίας. Στον ίδιο χώρο, στις 6 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων.

Το δε Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει την Πέμπτη 15/3, στις 7 μ.μ, στην ισόγεια αίθουσα συνελεύσεων του ΕΚΛ, σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων του με θέμα την οργάνωση της πάλης για τις ΣΣΕ και την προετοιμασία πανεργατικής συγκέντρωσης στις 21/3, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

-- Σήμερα Τρίτη, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση, στις 6 μ.μ. (αίθουσα Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων - Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως). Προγραμματίζει επίσης παρέμβαση στον Ελληνικό Σύνδεσμο Εταιρειών Ενημέρωσης - Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων (ΕΣΕΔΑ) την Τρίτη 27/3, με αιχμή τη διεκδίκηση ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους των «εισπρακτικών» εταιρειών.

-- Οι διοικήσεις των Συνδικάτων Οικοδόμων Πάτρας και Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας καλούν σήμερα Τρίτη σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, όλα τα πρωτοβάθμια συνδικάτα, Επιτροπές Αγώνα και εργαζόμενους, με θέμα την οργάνωση της πάλης για τις ΣΣΕ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org