Τρίτη 13 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Διαδηλώνουν αύριο στο υπουργείο Υγείας για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν αύριο στις 6 μ.μ. οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενάντια στις απολύσεις, στη χρόνια εργασιακή ομηρία και την ανακύκλωση των ανέργων.

Στη συγκέντρωση καλούν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η ΕΙΝΑΠ, τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Αττικόν», Νίκαιας, «Θριάσιο», «Αγ. Σάββας», «Αγ. Ολγα», «Ασκληπιείο» Βούλας και οι Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αλεξάνδρα», «Ελενα», Νίκαιας, «Σωτηρία».

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία διαμηνύουν ότι δε θα επιτρέψουν να απολυθούν επικουρικοί, συμβασιούχοι μέσω ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ κ.ά., εργολαβικοί εργάτες, όλοι όσοι δουλεύουν με αυτοθυσία καλύπτοντας επιτακτικές ανάγκες των χώρων Υγείας και Πρόνοιας.

Διεκδικούν σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά κι επιστημονικά δικαιώματα, καθώς επίσης και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με βάση τις μεγάλες ανάγκες.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης θα πραγματοποιηθεί επίσης συναυλία, με το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί».

Κινητοποίηση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν χτες η δίωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου (ΓΝΑΝ) και η συγκέντρωση στο Γραφείο Κίνησης του νοσοκομείου, με αίτημα τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Οπως ανέφεραν, το ΓΝΑΝ είναι το πιο υποστελεχωμένο νοσοκομείο της Κρήτης και ένα από τα πιο υποστελεχωμένα της χώρας, ενώ καλύπτει ανάγκες όλου του νομού, καθώς και ανάγκες Πρωτοβάθμιας Υγείας, αφού στην περιοχή του Αγ. Νικολάου δεν υπάρχει καμιά μονάδα ΠΦΥ.

Σύμφωνα με όσα σημειώνουν οι εργαζόμενοι, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν συρρίκνωση του αριθμού του προσωπικού και αύξηση της κίνησης, τόσο στα εξωτερικά ιατρεία όσο και στις κλινικές και τις μονάδες του ΓΝΑΝ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου, το Γενάρη του 2018 οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ήταν 245, αριθμός μικρότερος κατά 11 θέσεις από όσους μόνιμους υπηρετούσαν το 2015 και μικρότερος κατά 130 από όσους υπηρετούσαν το 2012! Αν στους 245 μόνιμους υπάλληλους προστεθούν οι 16 επικουρικοί και οι 20 συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ, ο συνολικός αριθμός φτάνει στους 281, δηλαδή 100 λιγότεροι από όσους υπηρετούσαν συνολικά το 2012! Ακόμα, με βάση τις οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού (468 θέσεις), το ποσοστό στελέχωσης είναι 52,3% σε μόνιμο προσωπικό και 60% στο σύνολο του προσωπικού, από τα χαμηλότερα ποσοστά στελέχωσης πανελλαδικά.

«Το πρόβλημα της μεγάλης έλλειψης προσωπικού δεν είναι "βίδες που λείπουν από μια πόρτα", όπως ειρωνικά ανέφερε ο Π. Πολάκης στη Βουλή για το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, αλλά σημαντικό πρόβλημα που απαιτεί παρεμβάσεις άμεσης επίλυσης», σημειώνουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι προχωρούν το επόμενο διάστημα σε κλιμάκωση των ενεργειών τους με σύγκληση σύσκεψης τοπικών και επιστημονικών φορέων με θέμα την κατάσταση στο ΓΝΑΝ.

Γενική Συνέλευση στον «Ευαγγελισμό»

Η ΕΣΑΚ «Ευαγγελισμού» καλεί τους εργαζόμενους του νοσοκομείου στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου, την Πέμπτη 15/3, στις 12 το μεσημέρι, στο δώμα.

Στο κάλεσμά της μεταξύ άλλων αναφέρεται: Στη μείωση μισθών τα τελευταία 7 χρόνια, στη μείωση της χρηματοδότησης του νοσοκομείου, στις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού, στην εντατικοποίηση, με τα χρωστούμενα ρεπό και μέρες άδειας, τις διπλοβάρδιες, όπως σε νοσηλευτικό προσωπικό και τραπεζοκόμους, στο γεγονός ότι συνολικά οι συμβασιούχοι κάθε είδους ξεπερνούν τους 600 και αμείβονται από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, στις απολύσεις επικουρικών που ήδη έχουν ξεκινήσει. Τονίζει ακόμα ότι τα ράντζα είναι μια μόνιμη αθλιότητα στους ορόφους, ακόμη και 3 μέρες μετά τη γενική εφημερία, κάνει λόγο για απαράδεκτες κι απάνθρωπες συνθήκες για εργαζόμενους και ασθενείς στο Ψυχιατρικό.

Σε απάντηση όλων των παραπάνω υπογραμμίζει: «Στο καθημερινό δράμα που μας καταδικάζουν οι διαχειριστές της αθλιότητας η απάντηση μόνο μία είναι: Αγώνας ενιαίος για όλους τους κλάδους, μαζί με τους ασθενείς, μαζί με το λαϊκό κίνημα, στη βάση των κοινών μας προβλημάτων κι απέναντι στον κοινό αντίπαλο».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org