Να μείνουν τα προβλήματα των εργαζομένων και η ανάγκη οργάνωσής τους μακριά από το εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας (ΕΚΕ), που έχει οριστεί για το Σάββατο 3 Μάρτη, επιδιώκουν οι δυνάμεις που συγκροτούν το προεδρείο του (συνδικαλιστές που πρόσκεινται σε ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ).
Οι εκπρόσωποι της «Ταξικής Ενότητας», του συνδυασμού των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καταψήφισαν τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό που παρουσίασε το προεδρείο στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη.
Μέσα από τις τοποθετήσεις τους, ανέδειξαν το γεγονός ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΕΚΕ κινήθηκε μακριά από τις ανάγκες οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που ξεδιπλώνεται από μεγαλοεργοδοσία - κυβέρνηση και τις δυνάμεις που υπερθεματίζουν υπέρ της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και της ανάπτυξης που προϋποθέτει τη μονιμοποίηση και επέκταση του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου. Οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στηλίτευσαν τις αυταπάτες που καλλιέργησε το προεδρείο του ΕΚΕ, ότι με μια εναλλαγή στην κυβέρνηση θα μπορούσε να υπάρξει βελτίωση στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αντιπαρατέθηκαν με τη λογική που παρουσιάζει ως βασική αρμοδιότητα του ΕΚΕ ορισμένες παρεμβάσεις στις κρατικές υπηρεσίες για την εφαρμογή της αντεργατικής νομοθεσίας. Κατήγγειλαν την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΕ για την υπονόμευση της οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων και την ανοιχτή απεργοσπασία, στην οποία επιδόθηκαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκέμβρη και Γενάρη. Κινητοποιήσεις που είχαν, ανάμεσα σε άλλες, διεκδικήσεις όπως η υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και κατοχύρωση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, το μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών στα λαϊκά νοικοκυριά, το αίτημα ενάντια στην προσπάθεια εργοδοσίας και κυβέρνησης να χτυπηθεί το δικαίωμα στην απεργία.
Οι εκπρόσωποι της «Ταξικής Ενότητας» καταψήφισαν τον οικονομικό απολογισμό του προεδρείου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορούσε την υλοποίηση διάφορων προγραμμάτων, κομμένων και ραμμένων στα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής διαχείρισης της φτώχειας. Σημείωσαν ότι η προστασία των εργαζομένων που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης πρέπει να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, τέτοια αιτήματα πρέπει να έχουν οι διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, σε συνδυασμό με τη γνήσια ταξική αλληλεγγύη που αναπτύσσουν τα συνδικάτα. Στηλίτευσαν το γεγονός ότι στον ισολογισμό του 2017 δαπανήθηκε από το ΕΚΕ το αστείο ποσό των 30 ευρώ για κινητοποιήσεις, καθώς και την πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2018 που «ανεβάζει» το ποσό στα 100 ευρώ!
Απέναντι στα πεπραγμένα που παρουσίασε το προεδρείο, οι εκπρόσωποι της «Ταξικής Ενότητας» ανέδειξαν την προσπάθεια των ταξικών δυνάμεων να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων όλο το προηγούμενο διάστημα, δίνοντας υπόσχεση ότι αυτό θα πράξουν και στη συνέχεια.
Κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των εκλεγμένων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του ΕΚΕ, σωματείων, άλλων συνδικαλιστών, οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού υποχρεώθηκαν να αναδιπλωθούν από τον αρχικό σχεδιασμό τους να αποκλείσουν αντιπροσώπους από τα ταξικά σωματεία, από δραστήρια σωματεία που όλο το προηγούμενο διάστημα οργάνωσαν την πάλη των εργαζομένων (π.χ. κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών, Σωματείο «Νηρέα», Σωματείο «Ζούρα» κ.λπ.).
Η παρέμβαση αυτή είχε και ως αποτέλεσμα να μη νομιμοποιηθούν κραυγαλέες περιπτώσεις νόθων αντιπροσώπων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η σύνθεση του συνεδρίου αποτυπώνει τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων, καθώς οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές κατά πλειοψηφία ενέκριναν δεκάδες διπλοψηφίες που οδηγούν σε εκλογή πλαστών αντιπροσώπων, ακόμα και από σωματεία - φαντάσματα.
«Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που σέβεται τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί, στους αντιπροσώπους των σωματείων που θα πάρουν μέρος στο Συνέδριο του ΕΚΕ», σημειώνει η «Ταξική Ενότητα» και καλεί σε στήριξη του ψηφοδελτίου της και σε συμμετοχή στην προσπάθεια «το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας να μπει στο δρόμο της αγωνιστικής δράσης για την υπεράσπιση των συμφερόντων όλων των εργαζομένων».