Πέμπτη 1 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εξαφάνιση

Μάταια θα αναζητούσε κανείς στην πλειοψηφία των αστικών ΜΜΕ, έντυπων και ηλεκτρονικών, να διαβάσει ένα στοιχειώδες ρεπορτάζ για την προχτεσινή μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, τους πολέμους και την εμπλοκή της Ελλάδας. Αλλα κι εκεί που γίνονταν αναφορές, αυτές ήταν μικρές και περιείχαν το πολύ δύο αράδες από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μέχρι και η καταγγελία από μικροφώνου ότι κυβέρνηση - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ προετοιμάζουν τη μετεγκατάσταση «μη επανδρωμένων αεροσκαφών» στη Λάρισα θάφτηκε εντελώς, παρά το γεγονός ότι σηματοδοτεί ένα σοβαρό και επικίνδυνο βήμα στην παραπέρα εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς. Ο συντονισμός αυτός από όλα τα ΜΜΕ δεν είναι βέβαια τυχαίος. Αποτυπώνει την πλήρη ευθυγράμμισή τους με τα σχέδια και τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης και των κομμάτων της, που μπορεί να διαφωνούν στα επιμέρους, αλλά όλοι μαζί υπερασπίζονται τους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας σ' αυτούς. Σε περιόδους μάλιστα που το παιχνίδι των ανταγωνισμών χοντραίνει στη γειτονιά μας, είναι αναμενόμενο από μέρους τους να προσπαθούν να εξαφανίσουν μια τόσο σημαντική παρέμβαση του ΚΚΕ, που αναδεικνύει τις πραγματικές αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου και καλεί το λαό να οργανώσει την πάλη του ενάντια σ' αυτές.

Κουτάλα

Τι είπε πραγματικά και τι δεν είπε ο Πάιατ στη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, αναφορικά με την έρευνα του FBI για τη «Novartis», είναι κάτι που μπορεί να μην το μάθουμε ποτέ. Οπως και τι ειπώθηκε ανάμεσα στον διπλωματικό υπάλληλο της κυβέρνησης και την αμερικάνικη πρεσβεία, πριν το Μαξίμου διαψεύσει εκ μέρους (;) του Πάιατ ότι στην έρευνα του FBI δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα. Αυτό που προκαλεί πάντως εντύπωση, είναι η συχνότητα με την οποία ο Αμερικανός πρέσβης συναντάει στελέχη της κυβέρνησης και γενικότερα Ελληνες πολιτικούς. Δεν περνάει μέρα που να μη βρίσκεται σε κάποιο πολιτικό γραφείο, που να μην έχει μια συνάντηση, μια επικοινωνία, μια επαφή με κυβερνητικά ή άλλα στελέχη. Χώρια τις επαφές που γίνονται χωρίς να ανακοινώνονται. Θυμίζουμε ότι τον Κυρ. Μητσοτάκη τον συνάντησε δυο φορές μέσα σε 20 σχεδόν μέρες, ενώ στο ενδιάμεσο είδε και τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων. Κι όπως έδειξε η υπόθεση «Novartis», ο ρόλος του δεν είναι τυπικός, αλλά αντίθετα «ανακατεύει την κουτάλα», κυρίως στα ζητήματα εκείνα που αφορούν άμεσα τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Με δεδομένες τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, την κυπριακή ΑΟΖ και τα ανοιχτά ζητήματα στα Βαλκάνια, μόνο ανησυχία θα πρέπει να αισθάνεται ο λαός απ' αυτήν την υπερκινητικότητα του αμερικανικού παράγοντα.

Κουταλιανός

Ως άλλος... Κουταλιανός εμφανίστηκε στην αναπτυξιακή φιέστα της κυβέρνησης στην Τρίπολη ο πρωθυπουργός, διακηρύσσοντας όχι μόνο ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να επανέλθει σε καθεστώς Siemens, Novartis, θαλασσοδανείων και σκανδάλων», αλλά και κάτι παραπάνω: Προειδοποίησε ότι «αν δεν ξεριζωθεί οριστικά το καρκίνωμα που κερδοσκοπεί ακόμα και με την υγεία του ελληνικού λαού, θα μολύνει την κοινωνία και θα στέκεται εμπόδιο σε κάθε βήμα προς την ανάπτυξη». Μετά από αυτά και αφού «καθάρισε» με το καρκίνωμα, περιέγραψε το σχέδιο της κυβέρνησης για το πώς θα «ταΐσει» το τέρας με «ζεστό» χρήμα, φοροαπαλλαγές και προνόμια: Από τους ομίλους της Ενέργειας έως τους μεγαλοκατασκευαστές, για τους οποίους, όπως είπε, η κυβέρνηση έκανε «σε 2,5 χρόνια, όσα οι άλλοι δεν έκαναν σε 10 χρόνια», μέχρι τους εξαγωγείς και μεγαλοαγρότες, αλλά και τους ομίλους που βλέπουν τη διαχείριση των σκουπιδιών ως το νέο «Eldorado». Κι όλα αυτά με το μανδύα της «δίκαιης ανάπτυξης», για να γίνονται πιο εύπεπτες από το λαό η ένταση της εκμετάλλευσης, από τη μια, και η αύξηση των μέτρων στήριξης του κεφαλαίου, από την άλλη.

Επιτυχίες

«Απογείωσε» χτες ο πρωθυπουργός τη «μετά βαΐων και κλάδων» υποδοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας «TESLA», που ανοίγει τμήμα «έρευνας και ανάπτυξης» στο κέντρο ερευνών του «Δημόκριτου», λέγοντας ότι είναι μια «πολύ σημαντική είδηση ότι η TESLA, μια διεθνούς φήμης αυτοκινητοβιομηχανία που παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έχει επιλέξει μία και μοναδική χώρα για να φτιάξει R&D (Research and Development), και αυτή είναι η Ελλάδα. Αυτές είναι εθνικές επιτυχίες, δεν είναι επιτυχίες της κυβέρνησης». Προσπερνάμε, βέβαια, το γεγονός ότι δεν πρόκειται για το πρώτο, αλλά για το τέταρτο τέτοιο τμήμα που ανοίγει η αυτοκινητοβιομηχανία στην ΕΕ (τα άλλα τρία είναι σε Ολλανδία και Γερμανία, σύμφωνα με όσα γράφονται). Οπως αφήνουμε κατά μέρος και τις σχετικές υπερβολές που ακούστηκαν περί «brain drain» («διαρροή εγκεφάλων») που τάχα θα αναστραφεί, με την απασχόληση ...πέντε όλων και όλων (σε πρώτη φάση) επιστημόνων στο υπό διαμόρφωση ελληνικό τμήμα της «TESLA». Το βασικό ερώτημα είναι άλλο: Από πού κι ως πού αποτελεί «εθνική επιτυχία» το γεγονός ότι ένας μεγαλοκαπιταλιστής θα «ψωνίσει» έρευνα που κάνουν ελληνικά πανεπιστήμια και ιδρύματα, για να αυγατίσει τα κέρδη του και να αυξήσει το προβάδισμα σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας και συνολικότερα; Την ίδια ώρα, μάλιστα, που οι γνώσεις και οι δυνατότητες χιλιάδων ερευνητών και επιστημόνων, που θα μπορούσαν να τεθούν στην υπηρεσία της ικανοποίησης σύγχρονων λαϊκών αναγκών, απαξιώνονται, όταν δεν αξιοποιούνται από το κεφάλαιο για την αναπαραγωγή των κερδών του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ