Πέμπτη 1 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμπάνια για τα δικαιώματα των φοιτητριών στη μόρφωση, στην εργασία, στη δημιουργική ζωή

Η Χρ.Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ
Η Χρ.Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ
Την καμπάνια που ξεκινά με θέμα τα σύγχρονα δικαιώματα της νέας γυναίκας, φοιτήτριας και σπουδάστριας στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ παρουσίασε χτες η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της. Στη συνέντευξη είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν δεκάδες φοιτήτριες, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, καθώς και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν η Κατερίνα Αϊβαλιώτη από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ και η Δώρα Τσαλίκη από τον Σύλλογο Φοιτητών Φιλοσοφικής. Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, χαιρετισμό απηύθυνε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο.

«Μέσα από το θέμα αυτό θέλουμε να αναπτύξουμε τις πλευρές της γυναικείας ανισοτιμίας που αφορούν τις φοιτήτριες, να αναδείξουμε πού βρίσκονται οι αιτίες της, αλλά και να διατυπώσουμε τα αιτήματά μας», σημείωσε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα. Οπως εξήγησε, στόχος της πρωτοβουλίας είναι να γίνει αφορμή να γνωρίσουν οι φοιτήτριες και οι σπουδάστριες την ΟΓΕ, μέσα από τα υλικά της καμπάνιας, τις εκδηλώσεις και τις άλλες πρωτοβουλίες που προγραμματίζονται στις σχολές. «Επιδιώκουμε να τις μπολιάσουμε με τη σημασία της συλλογικής δράσης, της συμμετοχής τους στη δράση του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, γενικότερα του εργατικού - λαϊκού κινήματος», τόνισε η Χρ. Σκαλούμπακα. Πρόσθεσε πως η καμπάνια μπορεί να συμβάλει ώστε να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα στην κοινή δράση της ΟΓΕ με φοιτητικούς συλλόγους, με Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Μπορεί το πτυχίο να εξασφαλίσει στη νέα γυναίκα μόνιμη και σταθερή εργασία; Πόσο «ελεύθερη» είναι η επιλογή για τη δημιουργία οικογένειας; Τι εξυπηρετούν οι σύγχρονες «θεωρίες του φύλου» που πλασάρονται μέσα και έξω από τις σχολές; Μπορεί ο ατομικός τρόπος σκέψης και δράσης που καλλιεργείται, από τα σύγχρονα κανάλια χειραγώγησης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να δώσει λύση στα σημερινά αδιέξοδα; Ερωτήματα όπως τα παραπάνω υπήρξαν οι άξονες γύρω από τους οποίους η ΟΓΕ σχεδιάζει να ξετυλίξει το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών της.


Η πρόεδρος της ΟΓΕ αναφέρθηκε στη στρατηγική της ΕΕ για τη «διά βίου μάθηση», την «εργασιακή κινητικότητα», την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων των σχολών και τα πτυχία πολλών ταχυτήτων, που αποδεικνύονται «διαβατήρια για την κακοπληρωμένη δουλειά χωρίς δικαιώματα». Επισήμανε τα εκρηκτικά πρόβλημα που καταγράφονται στις σχολές, αλλά και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης στις φοιτητικές Εστίες, ενώ σχολίασε πως το αυξανόμενο κόστος σπουδών, μαζί με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, έχει οδηγήσει πολλές φοιτήτριες να αναζητούν εργασία παράλληλα με τις σπουδές τους για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους να τα βγάλουν πέρα.

Δίπλα στα παραπάνω, η ΟΓΕ επιδιώκει να ανοίξει τη συζήτηση και την αντιπαράθεση με τις φεμινιστικές και νεοφεμινιστικές απόψεις γύρω από το φαινόμενο της γυναικείας ανισοτιμίας και των αιτιών του, τις θεωρίες για το λεγόμενο «κοινωνικό φύλο», αλλά και τις συντηρητικές και αντιδραστικές απόψεις για τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα.

Η Χρ. Σκαλούμπακα κάλεσε τις νέες γυναίκες στις σχολές «να σκεφτούν, να μελετήσουν, να μάθουν ποια είναι η αιτία που σήμερα, παρόλες τις δυνατότητες, είναι τόσο δύσκολο να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Τις καλούμε να δράσουν συλλογικά και οργανωμένα μέσα από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ, να παλέψουν για μόρφωση, εργασία, δημιουργική ζωή, κόντρα σε αυτούς που μας τα στερούν, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις, τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Πρωτοβουλία που μπορεί να φωτίσει πλευρές που αφορούν τη ζωή των φοιτητριών, της νέας βάρδιας των εργαζομένων, χαρακτήρισε την καμπάνια η Γιώτα Ταβουλάρη. Αναφέρθηκε στη μάχη που δίνουν τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ κόντρα στα εμπόδια που συναντά η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό κίνημα, στον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και μέτρα προστασίας της μητρότητας.

Ως την καλύτερη τιμή στην 8η Μάρτη παρουσίασε την ενίσχυση των γραμμών του ΜΑΣ και της ΟΓΕ με δεκάδες φοιτήτριες η Κατερίνα Αϊβαλιώτη, ενώ στην ανάγκη συλλογικής πάλης των φοιτητριών της Φιλοσοφικής, μέσα από τον φοιτητικό σύλλογο, τους συλλόγους της ΟΓΕ και τα σωματεία στους κλάδους όπου δουλεύουν, στάθηκε η Δώρα Τσαλίκη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org