Eurokinissi |
Στην Αθήνα αναμένεται την Πέμπτη ο Π. Μοσκοβισί |
Σε αυτό το φόντο, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης στην Αθήνα (8 - 9 Φλεβάρη) θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη, την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά, τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, καθώς και με το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, αναφορικά με την ατζέντα της επίσκεψης έκανε λόγο «για την οριστική έξοδο από την πολυετή κρίση αλλά και την εδραίωση ενός σταθερού πλαισίου που θα προσελκύει επενδύσεις και θα προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα».
Το «παρών» στην Αθήνα, με αφορμή και το συνέδριο του «Economist», θα δώσει και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο, Ντ. Κοστέλο, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ.
Ολα αυτά ενόψει του νέου κύκλου με τα ακόμη 88 προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης», αλλά και των συζητήσεων αναφορικά με τη μακροπρόθεσμη διαχείριση - «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, ώστε να βρεθούν περιθώρια για την εκ νέου τροφοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων με «ζεστό» χρήμα και προνόμια.
Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά την προσπάθεια κυβέρνησης και «θεσμών» για το «χτίσιμο» ενός αποθεματικού κεφαλαίων, προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί για την αποκατάσταση της «αβεβαιότητας» των «επενδυτών» αναφορικά με τις μελλοντικές δημοπρασίες ελληνικών κρατικών ομολόγων, θέμα ημερών είναι (ενδεχομένως να γίνουν και σήμερα) οι ανακοινώσεις από την πλευρά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, αναφορικά με την προσφυγή του ελληνικού κράτους για νέο δάνειο από τις διεθνείς χρηματαγορές.
Το υπό έκδοση κρατικό ομόλογο θα είναι 7ετούς διάρκειας, με στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους 3 δισ. ευρώ, τα οποία και θα «αξιοποιηθούν» για το «χτίσιμο» του «αποθεματικού ασφαλείας» της περιόδου μετά το 2018. Οπως ανακοινώθηκε, διαμεσολαβητές - «ανάδοχοι» της έκδοσης αναλαμβάνουν οι τραπεζικοί όμιλοι «Barclays», «BNP Paribas», «Citigroup», «JP Morgan» και η «Nomura».
Παράλληλα, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τα 6,7 δισ. ευρώ της δόσης που αναμένεται να εκταμιευτεί για το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης», τα 1,9 δισ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά το «χτίσιμο» του εν λόγω αποθεματικού. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στα υπό εξέταση σενάρια βρίσκεται και αυτό για τη δημιουργία «αποθέματος ασφαλείας» και με κεφάλαια που θα συνεισφέρει η πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM).
Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και αναφερόμενος στο ενδιαφέρον από επιχειρηματικούς ομίλους των ΗΠΑ, τόνισε: «Είτε ενδιαφέρονται για ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της Ενέργειας, είτε για συμφέροντα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στην πολιτική αεροπορία ή στα ναυπηγεία, μεγάλοι Αμερικανοί επενδυτές και εταιρείες αναζητούν τρόπους να συνεργαστούν με ελληνικές εταιρείες και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα». Πρόσθεσε ακόμη ότι «ελπίζουμε να δούμε την επένδυση στα Ναυπηγεία στο Νεώριο, την αμερικανική συμμετοχή στο έργο του Ελληνικού, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και πολλά άλλα».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σ. Αναστασόπουλος, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, δήλωσε «ιδιαίτερα ικανοποιημένος», καθώς όπως είπε, «η επιμονή του Επιμελητηρίου στην ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με πλήρη ανάληψη της ιδιοκτησίας του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση, βρίσκει σήμερα ανταπόκριση από τα πλέον επίσημα κυβερνητικά χείλη, όπως αυτά του υπουργού Oικονομικών και των εξαγγελιών του για ένα δικό μας μεταμνημονιακό πλαίσιο δεσμεύσεων, που θα διαμορφώσει η κυβέρνηση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «προέχει επομένως η διατήρηση της σταθερότητας και εμπιστοσύνης, δηλαδή της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και παράλληλα της συνέχισης του μεταρρυθμιστικού έργου, και βεβαίως όχι η ανατροπή του, με έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας»...
Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του την περασμένη βδομάδα τόνιζε: «Σκεφτόμαστε μέχρι το Πάσχα να έχουμε ετοιμάσει το δικό μας σχέδιο, που θα περιλαμβάνει κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές, για να δείξουμε τόσο στους θεσμούς, όσο και στις αγορές, ότι αυτό είναι το δικό μας πρόγραμμα, ότι έχουμε την ιδιοκτησία του. Πρόκειται για αυτά που θέλουμε να κάνουμε»...
Την ίδια ώρα, στην επιφάνεια έρχονται οι εκθέσεις αστικών επιτελείων γύρω από το λεγόμενα «αναπτυξιακά» προγράμματα της περιόδου μετά το 2018. Σε αυτό το πλαίσιο, ο οργανισμός «διαΝΕΟσις», σε έκθεση με συγγραφείς τους Ν. Χριστοδουλάκη, Μ. Νεκτάριο και Χ. Θεοχάρη, εστιάζοντας «στα στοιχεία που εμποδίζουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» - τους «δράκους της ανάπτυξης», όπως τα ονομάζουν - αναφέρει μεταξύ άλλων το κρατικό χρέος, το «προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα» και το «αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα».
Πιο συγκεκριμένα: