Τρίτη 6 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ
«Θετική ατζέντα», πάγιες διεκδικήσεις

Ακόμα μια επιβεβαίωση ότι ανταγωνισμοί και λυκοφιλίες συνυπάρχουν ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, σ' ένα «εκρηκτικό» για τους λαούς μείγμα, έδωσε η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην «Καθημερινή της Κυριακής», όπου τα καλέσματα για «διεύρυνση της συνεργασίας» συνυπήρξαν με τις πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης και την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν πρέπει να περιγράφονται πάντα με αρνητικό τρόπο στα ελληνικά ΜΜΕ. Οι θετικές πλευρές πρέπει να προβάλλονται και υποστηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες και σχέδια που υπηρετούν αυτόν το σκοπό». Για αυτό και στάθηκε στο 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας και Τουρκίας, που θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2018 στη Θεσσαλονίκη, προαναγγέλλοντας ότι θα εστιάζει σε ζητήματα μεταφορών. Οπως είπε, «τώρα εργαζόμαστε για μεγάλα σχέδια στον τομέα των μεταφορών. Η ατζέντα περιλαμβάνει την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης, τη σιδηροδρομική γραμμή Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης και την κατασκευή δεύτερης γέφυρας στη συνοριακή γραμμή Κήπων - Ιψάλα». Πρόσθεσε πως το επιχειρηματικό φόρουμ που θα διοργανωθεί στο περιθώριο του ΑΣΣ, «θα επιτρέψει στους επιχειρηματίες μας να αναζητήσουν τρόπους και μέσα ώστε να διευρύνουν το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις».

Παράλληλα, συνολικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε καθόλου ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να λύσουμε τα μακροχρόνια προβλήματά μας εν μία νυκτί. Ωστόσο, δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας χωρίς διάλογο», προσθέτοντας ότι «έχουμε καλούς και σταθερούς μηχανισμούς διαλόγου, προκειμένου να διευθετήσουμε τα διμερή προβλήματά μας και θα συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες. Πρέπει να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στη θετική ατζέντα και να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε διάφορους τομείς...».

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός εξακολουθούσε να αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να ορίζει την ΑΟΖ της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στο νησί της Κύπρου» και σχολιάζοντας την προετοιμασία Ελλάδας και Κύπρου για οριοθέτηση μεταξύ τους ΑΟΖ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «κάθε σχετική προσπάθεια δεν θα έχει, νομικά και αντικειμενικά, καμία επίδραση στα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της».

Ταυτόχρονα, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε βασικό στοιχείο της τουρκικής ενεργειακής πολιτικής «να αυξήσει (η Αγκυρα) τη χρήση των εγχώριων ενεργειακών πόρων. Αυτό περιλαμβάνει τους υδρογονάνθρακες που πιθανώς βρίσκονται εντός της δικαιοδοσίας μας σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου» και ανήγγειλε ότι η Αγκυρα θα ξεκινήσει «τις γεωτρήσεις (για υδρογονάνθρακες) στην Ανατολική Μεσόγειο στο εγγύς μέλλον».

Από αυτήν τη σκοπιά θα εξετάσει τις κινήσεις της και στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας όλο νόημα: «Επιτρέψτε μου να δώσω έμφαση στην αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε τους Τουρκοκυπρίους και να τους βοηθήσουμε να διευρύνουν τα νόμιμα δικαιώματά τους στους φυσικούς πόρους του νησιού, αλλά και να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα μας. Απαντες θα πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε προετοιμασμένοι να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα γι' αυτόν το σκοπό».

Για το Κυπριακό σημείωσε: «Νέες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με οδηγό τις ίδιες παραμέτρους που ήταν οι βάσεις για διάφορες διαδικασίες επί δεκαετίες - διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με βάση την πολιτική ισότητα των δύο πλευρών - μπορεί να έχουν μια πιθανότητα επιτυχίας μόνο αν η ελληνοκυπριακή πλευρά αλλάξει τη νοοτροπία της. Για να είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σας, δεν βλέπω πώς μπορεί να γίνει αυτό στο εγγύς μέλλον και αυτό σημαίνει ότι πιθανές νέες διαπραγματεύσεις στο ίδιο ή σε παρόμοιο πλαίσιο δεν θα έχουν κανένα νόημα, διότι είναι καταδικασμένες να οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα με το 2017, δηλαδή την αποτυχία... Το ερώτημα τώρα είναι ποια μορφή θα πάρει αυτός ο συμβιβασμός».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Καταλύτης» επώδυνων διευθετήσεων ο ενεργειακός πλούτος της περιοχής (2022-11-12 00:00:00.0)
Διάλογο άνευ προϋποθέσεων ζήτησε ο Τσαβούσογλου (2020-09-11 00:00:00.0)
Νέες τουρκικές προκλήσεις με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2020-01-21 00:00:00.0)
Η Τουρκία ετοιμάζει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ (2019-10-05 00:00:00.0)
Πεδίο ανταγωνισμών οι υδρογονάνθρακες (2013-02-27 00:00:00.0)
Τι δείχνει η κινητικότητα για την ΑΟΖ; (2013-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ