Τρίτη 6 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι ανταγωνισμοί στα Βαλκάνια γεννούν τις βιασύνες για το όνομα των Σκοπίων

Εκδήλωση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις, οι σχεδιασμοί των ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια και η πρόταση του ΚΚΕ», διοργάνωσε η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ την Παρασκευή 2 Φλεβάρη στο Εργατικό Κέντρο.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε ότι στην Κοζάνη, «δίπλα στο ενεργειακό κέντρο της χώρας, την Πτολεμαΐδα, αξίζει να αναφερθούμε στα ζητήματα της Ενέργειας συνδυασμένα με τις εσωτερικές και τις διεθνείς εξελίξεις, με ιδιαίτερη έμφαση στη γειτονιά των Βαλκανίων».

Εξηγώντας το παραπάνω υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Οι πηγές - κάθε μορφής - Ενέργειας και οι δρόμοι μεταφοράς της, μαζί με τους δρόμους μεταφοράς άλλων εμπορευμάτων και την εκμετάλλευση νέων αγορών είναι στο επίκεντρο, πυροδοτούν ισχυρότατους ανταγωνισμούς μονοπωλιακών μεγαθηρίων, που υπό τη σημαία των κρατών καταγωγής τους θέλουν να εκμεταλλευτούν όλα τα παραπάνω.(...)

Αυτοί οι ανταγωνισμοί είναι που κινούν με ιδιαίτερη βιασύνη την υπόθεση του γειτονικού κράτους των Σκοπίων και της σχετικής ονοματολογίας (...) Οι λαοί επιδιώκεται να γίνουν είτε φορείς κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου είτε εθνικισμών και αλυτρωτισμών. Σε όλες τις περιπτώσεις, υποταγμένοι στα συμφέροντα του κεφαλαίου, των αστικών τάξεων, του ιμπεριαλισμού του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Γι' αυτό πίσω από την αντιπαράθεση περιορισμένα για την ονοματολογία, καμιά πλευρά δεν αποκαλύπτει ποιος πραγματικά ανακινεί με βιασύνη το θέμα του γειτονικού κράτους των Σκοπίων».


Αναφερόμενος στην παραπάνω αντιπαράθεση τόνισε:

«Δεν είπαν κουβέντα όταν ένα σημαντικό όπλο της χώρας και του λαού σ' αυτόν τον παγκόσμιο ενεργειακό ανταγωνισμό, το ενεργειακό κέντρο της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, παραδίδεται σε ιδιωτικά κεφάλαια είτε (μέρος του) απαξιώνεται και κλείνει με τη δικαιολογία ότι "ο λιγνίτης ρυπαίνει". Λες και ο ιδιωτικοποιημένος λιγνίτης δεν ρυπαίνει. Η ΕΕ και τα μονοπώλια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αυτή προωθεί εμφανίζονται ιδιαίτερα ευαίσθητα για τη ρύπανση του περιβάλλοντος αλλά ιδιαίτερα κυνικά και επιθετικά απέναντι στο κύριο στοιχείο του περιβάλλοντος, τον άνθρωπο, που τον θυσιάζουν σε πολέμους για τα συμφέροντά τους.

Η "αναπτυξιακή" προπαγάνδα της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων για τον αγωγό ΤΑΡ και τα οφέλη του αποδείχθηκε άνθρακες. Και όσον αφορά τις θέσεις εργασίας (καθώς όσες δημιουργήθηκαν για την κατασκευή του σε λίγο θα καταργηθούν με την ολοκλήρωσή του) αλλά και σε ό,τι αφορά την παροχή φθηνού αερίου στις περιοχές διέλευσης του αγωγού. Η εταιρεία θεωρεί ότι μια τέτοια παροχή είναι ασύμφορη οικονομικά και την αποκλείει. Τελικά η Βόρεια Ελλάδα είναι απλά ο χώρος "διέλευσης" μονοπωλιακών, ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, περιοχή - στόχος αντιτιθέμενων συμφερόντων. Στα οποία επιδιώκουν να εμπλακούν και ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα για να πάρουν μέρος από τη λεία. Αυτή είναι η περίφημη "γεωστρατηγική αναβάθμιση" της χώρας. Των μονοπωλίων και όχι του λαού. Αλλωστε, για να αποκτήσουν οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι "πρόσωπο", δηλαδή κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα για να εξορμήσουν και πάλι προς τα Βαλκάνια, έπρεπε να αποκτήσουν "ισχυρά πόδια" μέσα στην Ελλάδα και αυτό το πετυχαίνουν με τα μνημόνια, τη φτώχεια του λαού προς χάριν του δικού τους πλούτου. "Εθνικός στόχος της γεωστρατηγικής αναβάθμισης" και αντιλαϊκά μνημόνια είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Να γιατί οι εργαζόμενοι, ο λαός πρέπει δίπλα στην ανάγκη για όξυνση της πάλης για τα καθημερινά ζητήματα, το μισθό, το μεροκάματο, τις Συλλογικές Συμβάσεις, το δικαίωμα στην απεργία, τη σύνταξη, τη φορολεηλασία, τους πλειστηριασμούς για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να χρηματοδοτήσουν αυτές με τη σειρά τους τα μονοπώλια, πρέπει να προτάξουν το στόχο για απεμπλοκή της χώρας από τους επικίνδυνους, θανάσιμους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, για οικονομία στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων, για εξουσία στα χέρια του λαού. Και αυτό προϋποθέτει απαραίτητα ταξική ανασύνταξη του κινήματος και λαϊκή συμμαχία. Που με τη σειρά τους προϋποθέτουν το βασικό: Ενίσχυση του ΚΚΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προαναγγέλλουν βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνα για το λαό σχέδια (2018-11-16 00:00:00.0)
Σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία (2018-10-24 00:00:00.0)
Εντείνουν την εκμετάλλευση, πυροδοτούν πολεμικές αναμετρήσεις (2018-04-19 00:00:00.0)
Στο σημερινό 4σέλιδο «Διεθνή και Οικονομία» μπορείτε να διαβάσετε: (2018-02-23 00:00:00.0)
Καμιά επανάπαυση (2010-03-11 00:00:00.0)
Ενεργειακός κόμβος η χώρα μας αλλά για αλλότρια συμφέροντα (2008-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org