Τρίτη 6 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Νερό στο μύλο του εθνικισμού και των κάλπικων διαχωριστικών γραμμών

Στον εθνικιστικό παροξυσμό διοργανωτών και ομιλητών, η κυβέρνηση αντιπαραβάλλει τον κοσμοπολιτισμό, ενώ και οι δύο εξυπηρετούν τα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή

Eurokinissi

Η ...«μετρολογία» για το πόσοι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που έγινε την Κυριακή στο Σύνταγμα ήρθε να συμπληρώσει την αντιπαράθεση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ανάμεσα στην κυβέρνηση, στους διοργανωτές του συλλαλητηρίου και τα κόμματα που συμμετείχαν σ' αυτό, χωρίς βεβαίως οι τελευταίοι να αμφισβητούν τους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που προωθεί η κυβέρνηση.

Η κυριαρχία ανιστόρητα εθνικιστικών και αλυτρωτικών συνθημάτων στο συλλαλητήριο της Αθήνας ρίχνει νερό στο μύλο αυτών των σχεδιασμών, «ξεπλένει» φασιστικές οργανώσεις και ταυτόχρονα δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να παρουσιάζει ως τάχα προοδευτική την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων και την αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης μέσα από αυτήν.

Το συλλαλητήριο οργάνωσαν διάφοροι παμμακεδονικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με προμετωπίδα το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα» και με αίτημα να μην αναγνωριστεί η ΠΓΔΜ με σύνθετο όνομα που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Κάτω από την «ομπρέλα» των επίσημων διοργανωτών, στριμώχτηκαν η Εκκλησία με τις μητροπόλεις της και εκκλησιαστικές οργανώσεις, η ΝΔ, οι ΑΝΕΛ, η Ενωση Κεντρώων αλλά και εθνικιστικές, ακροδεξιές κινήσεις και κόμματα και πρώτη απ' όλους η Χρυσή Αυγή.

Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες έγινε μεγάλη κινητοποίηση από επίσημους και ανεπίσημους διοργανωτές, που έλεγαν ότι περίμεναν περισσότερο από 1 εκατομμύριο κόσμο, αν και οι συγκεντρωμένοι απ' όλη την Ελλάδα ήταν τελικά πολύ λιγότεροι. Μεγάλη κινητοποίηση έκανε η Εκκλησία, κυρίως οι μητροπόλεις της Αττικής, ενώ κόσμος κινητοποιήθηκε οργανωμένα από τη ΝΔ και όσα κόμματα δήλωσαν ότι συμμετέχουν και στηρίζουν το συλλαλητήριο.

Οργανωμένη παρουσία στο συλλαλητήριο, με ειδικό ρόλο στην περιφρούρηση, είχαν διάφορες ομάδες εφέδρων των Ειδικών Δυνάμεων, όπως και συγκροτημένες δυνάμεις της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον Ν. Μιχαλολιάκο. Αλλα φασιστοειδή, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο με διάφορους τίτλους και υπογραφές, έγραψαν με σπρέι συνθήματα όπως «έξω οι ξένοι», σε τοίχους γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Το «παρών» έδωσαν επίσης βουλευτές της ΝΔ, ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, βουλευτές της Ενωσης Κεντρώων, ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και στελέχη κομμάτων που κινούνται στο χώρο της ακροδεξιάς.

Οι ομιλίες

Κεντρικοί ομιλητές στο συλλαλητήριο ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και οι μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των διοργανωτών και ο Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

«Οι Ελληνες σήμερα ενωμένοι δίνουν όλοι μαζί την απάντηση από το Σύνταγμα: Η Μακεδονία είναι μία, ήταν, είναι και θα είναι πάντα ελληνική», ανέφερε στην ομιλία του ο Μ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Αν κάποια κυβέρνηση διανοηθεί να βάλει την υπογραφή της χώρας σε κάποια ονομασία απλή ή σύνθετη που θα περιέχει τον όρο "Μακεδονία" πρέπει να ρωτήσει πρώτα τον ελληνικό λαό».

Είπε ακόμα ότι «για όσο καιρό οι Σκοπιανοί θα μας απειλούν με την αλυτρωτική τους προπαγάνδα, τα δήθεν μακεδονικά σύμβολα, εμείς ως υπεύθυνος λαός θα εξακολουθήσουμε την πορεία της ειρηνικής συνύπαρξης, αλλά δεν θα δώσουμε τη συγκατάθεσή μας να γίνουν μέλη της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Αν υποχωρήσουμε τώρα στην ανοιχτή πρόκληση των Σκοπίων, χωρίς να έχουν παραιτηθεί από τον κύριο στόχο της εθνικής τους πολιτικής, να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ για να μας απειλούν από ισχυρότερη θέση, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές, τους κάλεσε να ζητήσουν δημοψήφισμα, «να προκαλέσουν τη σχετική συζήτηση στη Βουλή και να κινητοποιήσουν αυτό το εθνικής σημασίας ζήτημα». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: «Μάχομαι τον φασισμό σε όλες τις μορφές και προπαντός στην πιο επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, ο οποίος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο, και Χίου, Μάρκο, διάβασε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου. «Η Εκκλησία της Ελλάδος, που διαχρονικά βρίσκεται στο πλευρό του έθνους, στηρίζει κάθε έκφραση υπεράσπισης των δικαίων της Μακεδονίας, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και μακριά από κομματικούς χρωματισμούς (...) Δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο "Μακεδονία" ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό του ονόματος άλλου κράτους».

Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης ανέφερε πως η Ελλάδα «είναι εδώ» και λέει «όχι σε καμιά παραχώρηση ελληνικής σπιθαμής γης στους ξένους», υποστηρίζοντας πως «όλη η Ελλάδα ξεπουλιέται σήμερα».

Καβγάς που κρύβει την ουσία

Μετά το τέλος του συλλαλητηρίου, κυβέρνηση και ΝΔ αναλώθηκαν σε έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης με επίκεντρο το πόσοι συμμετείχαν σ' αυτό, με τους διοργανωτές να μιλάνε για ενάμισι εκατομμύριο και την Αστυνομία να ανακοινώνει επίσημα 140.000 διαδηλωτές.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπάθησε να αξιοποιήσει τον εξόφθαλμα εθνικιστικό χαρακτήρα των ομιλιών και των συνθημάτων του συλλαλητηρίου, όπως και τη συγκροτημένη παρουσία της Χρυσής Αυγής και άλλων οργανώσεων, για να καταλογίσει στη ΝΔ σχέσεις με την ακροδεξιά, όταν πριν από μερικά χρόνια ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που διαδήλωνε δίπλα δίπλα με τις ίδιες δυνάμεις στις πλατείες των «αγανακτισμένων», ενώ σήμερα συγκυβερνά με τους ΑΝΕΛ.

Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σημείωνε σε ανακοίνωσή του ότι «ο "σεισμός" και τα εκατομμύρια διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μητσοτάκη, που ήθελαν να καπηλευθούν το συλλαλητήριο, παρέμειναν ευσεβείς πόθοι». Επίσης, ότι «γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η επιμονή σε καθαρές θέσεις με στόχο τη συνεργασία, τη συνεννόηση και την συνανάπτυξη».

Σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, ερμήνευσε ως στήριξη στην κυβέρνηση το γεγονός ότι «εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών έκαναν την επιλογή τους» και δεν πήγαν στο συλλαλητήριο, συμπληρώνοντας: «Συνεχίζω, λοιπόν, με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, χαρακτήρισε το συλλαλητήριο «έκφραση εθνικής υπερηφάνειας από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες», και χωρίς να αμφισβητεί στο ελάχιστο το ευρωατλαντικό πλαίσιο μέσα στο οποίο προωθείται η όποια λύση, πρόσθεσε ότι οι μετέχοντες εξέφρασαν την «αγωνία» τους, «την έλλειψη εμπιστοσύνης τους σε μία κυβέρνηση που, αντί να συνεργαστεί εξαρχής με την αντιπολίτευση για να συνδιαμορφωθεί μια εθνική γραμμή, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διχάσει τα κόμματα και τον ελληνικό λαό πάνω σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα». Εβαλε, πάντως, ως «καθήκον» του να εξασφαλίσει ότι «θα πορευτούμε με ενότητα, αυτοπεποίθηση και ρεαλισμό».

Η Φώφη Γεννηματά, τέλος, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τους χειρισμούς της, τη διγλωσσία, τις άστοχες και εν κρυπτώ διαπραγματευτικές κινήσεις, υπονόμευσε την αναγκαία πολιτική συναίνεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος». Ζήτησε ακόμα να απορριφθούν οι προτάσεις Νίμιτς και να συγκληθεί το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ