Τρίτη 6 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο επίκεντρο της συζήτησης οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και οι θέσεις του ΚΚΕ

Στο Ιλιον μίλησε ο Γ. Γκιόκας
Στο Ιλιον μίλησε ο Γ. Γκιόκας
Εξαιρετικά επίκαιρες ήταν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 4/2 σε Πετρούπολη και Ιλιον από τις τοπικές ΚΟ του ΚΚΕ, με θέμα «Οι σχεδιασμοί ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια στο έδαφος σκληρών ανταγωνισμών. Οι θέσεις του ΚΚΕ».

Το ενδιαφέρον για το θέμα των εκδηλώσεων ήταν μεγάλο από εργαζόμενους που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν σε αυτές, την ίδια μέρα που κορυφωνόταν ο αποπροσανατολισμός με τη διοργάνωση, στην Αθήνα, του συλλαλητηρίου για το όνομα των Σκοπίων. Στην Πετρούπολη μίλησε ο Θανάσης Παφίλης, ενώ στο Ιλιον μίλησε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλη της ΚΕ και βουλευτές του ΚΚΕ.

Τα στελέχη του Κόμματος ανέδειξαν ότι ζητούμενο από τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της FYROM είναι να κλείσει μια συμφωνία για να επισπευσθεί η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Και αυτό είναι κάτι που μόνο το ΚΚΕ αναδεικνύει, ενώ όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση, είτε πρόκειται για δυνάμεις που διοργανώνουν και φιγουράρουν στα συλλαλητήρια επενδύοντας πολιτικά στον εθνικισμό, είτε πρόκειται για εκείνους που έχουν φορέσει σήμερα τη μάσκα του κοσμοπολίτη, αναγορεύουν σε κύριο ζήτημα το όνομα και κρύβουν όλες τις άλλες επικίνδυνες ουρές. Κρύβουν τη συμφωνία τους με τη ΝΑΤΟική ομπρέλα, κάτω από την οποία επιδιώκεται να κλείσει το όλο ζήτημα.


Στις εκδηλώσεις οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σταθερή θέση του ΚΚΕ, που «πατά στην πραγματικότητα, η οποία διδάσκει πως για να εξασφαλιστεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία των λαών δεν είναι αρκετό το όνομα. Μάλιστα, η ονοματολογία μπορεί να δράσει αποπροσανατολιστικά, να κρύψει τους πραγματικούς κινδύνους για τους λαούς, που βρίσκονται στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, στη σύγκρουση μεγάλων συμφερόντων στην περιοχή». Ειδική αναφορά έγινε στο βρώμικο ρόλο που έχουν παίξει αυτές οι δυνάμεις στα Βαλκάνια, όπως στη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, στη δημιουργία κρατών προτεκτοράτων, στην αξιοποίηση υπαρκτών και ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων για να διαιρούν τους λαούς κ.λπ. Γι' αυτό, «όπως αγωνιζόμαστε για την έξοδο της Ελλάδας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με την ίδια συνέπεια τοποθετούμαστε και ενάντια στην είσοδο της ΠΓΔΜ και κάθε χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, σε όλα αυτά τα σχέδια που μόνο δεινά μπορούν να φέρουν στους λαούς...».

Εθνικισμός και κοσμοπολιτισμός οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ξεχωριστή αναφορά έκαναν στις «φαινομενικά διαφορετικές αφετηρίες» από τις οποίες εκκινούν τόσο αυτοί «που φοράνε το μανδύα του υπερπατριώτη - εθνικιστή, όσο και αυτοί που φοράνε το μανδύα του κοσμοπολίτη». Τελικά «καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα, να βάζουν πλάτη για να περνάνε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Και στις δυο περιπτώσεις ο στόχος είναι κοινός, η κερδοφορία του κεφαλαίου. «Γι' αυτό και βλέπουμε ότι οι μεν δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συναντιούνται ή και να συνεργάζονται με τους δε (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) ή να αλλάζουν με ευκολία στρατόπεδα και στάση, ανάλογα με το τι επιτάσσει κάθε φορά το κεφάλαιο και ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός τους. Οπως κάνει, για παράδειγμα, η ΝΔ που προσπαθεί τώρα να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικισμού. Οπως κάνει ο Καμμένος, που από τη μια κοιμάται και ξυπνάει με το ΝΑΤΟ, που δεν υπάρχει ΝΑΤΟική απόφαση που να μην έχει στηρίξει και τώρα εμφανίζεται να αντιτίθεται σε μια επιλογή που εκπορεύεται από το ΝΑΤΟ».


Κάλεσαν το λαό να απομονώσει τις εθνικιστικές, φασιστικές δυνάμεις που εκμεταλλεύονται τη δικαιολογημένη ανησυχία του, για να σπείρουν το δηλητήριο του εθνικισμού, της πατριδοκαπηλίας και επισήμαναν ότι τα συλλαλητήρια αυτά δίνουν την «πάσα» στην κυβέρνηση να παρουσιάζει τα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια, στα οποία πρωτοστατεί για λογαριασμό της αστικής τάξης, με το μανδύα της «προοδευτικότητας». Ταυτόχρονα, πυροδοτούν και διάφορες ζυμώσεις και διεργασίες ανάμεσα σε ακροδεξιές και αντιδραστικές ομάδες και λοιπά μορφώματα, με στόχο τη διαμόρφωση νέων αντιδραστικών σχημάτων.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν αναλυτικά στους λόγους αναθέρμανσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με την καρδιά του θέματος να βρίσκεται «στο γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και ιδιαίτερα τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν πεδίο κλιμάκωσης σκληρών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και αστικές τάξεις της περιοχής, για το ποιος θα αποκτήσει προβάδισμα και πλεονεκτική θέση στην προσέλκυση κεφαλαίων, ποιος θα εξασφαλίσει ότι οι ενεργειακοί διάδρομοι θα περάσουν από το δικό του έδαφος κ.λπ.».

Ανάμεσα στα στοιχεία που ξεχωρίζουν αυτήν την περίοδο είναι η ενίσχυση της αμερικανοΝΑΤΟικής στρατιωτικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, υλοποιώντας σχεδιασμό που έρχεται σε αντιπαράθεση με ανταγωνιστικά σχέδια της Ρωσίας, η οποία επιδιώκει την αναβάθμιση της θέσης της στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική «πυραμίδα».

Ο Θ.Παφίλης μιλώντας στην Πετρούπολη
Ο Θ.Παφίλης μιλώντας στην Πετρούπολη
Τα στελέχη του Κόμματος ανέδειξαν το ρόλο σημαιοφόρου στα ΝΑΤΟικά σχέδια που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, με κινήσεις όπως: Τη νομιμοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές, την αναβάθμιση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα και σχέδιο για δημιουργία νέων όπως είναι η βάση στην Αλεξανδρούπολη, την αγορά νέων οπλικών συστημάτων με δισεκατομμύρια ευρώ όχι για την άμυνα της χώρας κ.λπ.

«Μέσω αυτών των επιλογών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί τα στρατηγικά συμφέροντα σημαντικών τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου. Η γεωστρατηγική αναβάθμιση, που η κυβέρνηση έχει κάνει σημαία της, είναι ακριβώς αυτό: Η συμμετοχή του ελληνικού κεφαλαίου στους ανταγωνισμούς, στα παζάρια που διεξάγονται στην περιοχή με επίκεντρο τις πρώτες ύλες, τους ενεργειακούς δρόμους, τα μερίδια των αγορών», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων.

Ο λαός δεν θα ωφεληθεί από τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση»

Οπως είπαν οι ομιλητές, είναι μεγάλη απάτη ότι θα ωφεληθεί ο λαός από τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της Ελλάδας, αφού οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Απάτη είναι επίσης ότι η ένταξη αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα αποτρέψει κινδύνους απέναντι στη χώρα μας, αφού οι εμπρηστές των Βαλκανίων δεν μπορούν να εμφανίζονται τώρα ως πυροσβέστες και εγγυητές της ειρήνης και της σταθερότητας.

«Ακόμη και αν για ένα διάστημα υπάρχει ένας κάποιος συμβιβασμός, αυτό που ονομάζουμε ιμπεριαλιστική ειρήνη, είναι μαθηματικά βέβαιο και ιστορικά επιβεβαιωμένο ουκ ολίγες φορές, ότι αυτός ο συμβιβασμός είναι προσωρινός και εύθραυστος, ότι όταν ο συσχετισμός αλλάξει, θα αναζητηθούν νέες συμφωνίες και γεωπολιτικές ισορροπίες, που επιτυγχάνονται είτε με πόλεμο είτε με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων.

Στις εκδηλώσεις συζητήθηκε η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εξελίξεις, που προμηνύουν νέα δεινά για τους λαούς, με τα στελέχη του Κόμματος να καλούν σε μάχη για να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα και για να ενωθούν σε μια μεγάλη Κοινωνική Συμμαχία οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και αγρότες.

Τέλος, κάλεσαν σε ισχυροποίηση του ΚΚΕ, που είναι το μόνο κόμμα που αποκαλύπτει την ουσία των εξελίξεων και φωτίζει τη διέξοδο από αυτήν τη βαρβαρότητα. Κάλεσαν σε πάλη για να αποχωρήσει η Ελλάδα από όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με την εργατική τάξη στην εξουσία, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και τα μέσα παραγωγής κοινωνικοποιημένα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η συμφωνία κρίκος στην αλυσίδα των επικίνδυνων σχεδιασμών των ιμπεριαλιστών (2019-01-24 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της Ελλάδας (2018-02-15 00:00:00.0)
Οι ανταγωνισμοί στα Βαλκάνια γεννούν τις βιασύνες για το όνομα των Σκοπίων (2018-02-06 00:00:00.0)
Στα γρανάζια των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών (2008-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org