Σάββατο 25 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟ-ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ
«Δωράκια» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ

Προκλητικές μειώσεις φόρου και στραβά μάτια για τα λεγόμενα αποθεματικά των τραπεζών και άλλων ισχυρών επιχειρήσεων. Αντί να φορολογηθούν με συντελεστή 29% που προβλέπει ο νόμος, θα φορολογηθούν μόλις από... 6% μέχρι και 15%

Με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε στη Βουλή - ήδη βάζει σε εφαρμογή - διάταξη με την οποία χαρίζει στις τράπεζες φόρους ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ετσι, με το χαρακτηρισμό «εξαιρετικώς επείγον», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών απέστειλε ήδη στις υπηρεσίες την εγκύκλιο για τη φορολογία πάνω στα λεγόμενα αποθεματικά που έχουν σχηματίσει οι τράπεζες. Παράλληλα, η κυβέρνηση - όπως προβλέπεται στην εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού - ετοιμάζει αντίστοιχη ρύθμιση με αυτή των τραπεζών και για τις μεγάλες επιχειρήσεις (ΑΕ) που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρόκειται για κραυγαλέα όσο και προκλητική φοροελάφρυνση του μεγάλου κεφαλαίου, σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα χαρατσώνονται με νέους και παλιούς έμμεσους και άμεσους φόρους.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα λεγόμενα αποθεματικά, από τη στιγμή που μοιράστηκαν ως κέρδη στους ίδιους τους τραπεζίτες και τους μεγαλομετόχους, θα έπρεπε να φορολογηθούν με το συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων, που σήμερα έχει πέσει στο 29%, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν υψηλότερος. Αντί αυτού η κυβέρνηση, με τη χαριστική τροπολογία που ψήφισε στη Βουλή, έρχεται να τα φορολογήσει «αυτοτελώς» με προκλητικά χαμηλούς συντελεστές, 10% ή 15% κατά περίπτωση. Δηλαδή, πολύ κάτω από το μισό του κανονικού συντελεστή φορολογίας. Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ότι τα προσδοκώμενα έσοδα από την εφαρμογή των χαμηλών συντελεστών διαμορφώνονται σε 220 εκατομμύρια ευρώ. Οπως προκύπτει, ο φορο-μποναμάς για τις τράπεζες είναι τουλάχιστον 220 εκατ. ευρώ καθώς η εφαρμογή του κανονικού συντελεστή θα απέφερε φοροέσοδα τουλάχιστον 440 εκατ. ευρώ.

Ο χαριστικός χαρακτήρας της νομοθετικής ρύθμισης, αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα όσο και αυτή του ΠΑΣΟΚ παλιότερα κάνουν τα «στραβά μάτια», φαίνεται και από τη διατύπωση του νόμου, καθώς αναφέρεται πως τα αποθεματικά που φορολογούνται με αυτό τον τρόπο μπορούν να διανεμηθούν, να κεφαλαιοποιηθούν ή να εξαχθούν στο εξωτερικό «χωρίς καμία άλλη φορολογική επιβάρυνση». Με άλλα λόγια, τα «αποθεματικά» που σχημάτισαν και τα οποία υποτίθεται ότι θα πήγαιναν σε επενδύσεις γίνονται κέρδη στα θησαυροφυλάκια των ίδιων των τραπεζιτών και των μεγαλομετόχων τους και μάλιστα υποφορολογημένα.

Για τους ισχυρούς αντέχει

Και βέβαια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού ουδέποτε θέλησαν να ελέγξουν τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους για το κατά πόσο και εάν εφαρμόζουν τους νόμους που ίδιοι ψήφισαν. Ετσι, η οικονομική ολιγαρχία εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα «παράθυρα» και τις «ολάνοιχτες πόρτες» που σκόπιμα υπάρχουν στις διάφορες ρυθμίσεις. Ανάλογες χαριστικές ρυθμίσεις προωθούνται από την κυβέρνηση και για τις μεγάλες ΑΕ (εισηγμένες ή μη στο χρηματιστήριο) στις οποίες - πιθανόν για λόγους ...«ισότιμης μεταχείρισης» με το τραπεζικό κεφάλαιο - χαρίζονται κατά τον ίδιο κραυγαλέο τρόπο ακόμη μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οι τέτοιες προθέσεις της κυβέρνησης καταγράφονται στην εισηγητική έκθεση του νέου (έτους 2007) κρατικού προϋπολογισμού. Ετσι, τα λεγόμενα αφορολόγητα αποθεματικά για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΑΕ φορολογούνται με συμβολικό συντελεστή μόλις 6% και για τις μη εισηγμένες ΑΕ με 12%, αντί του «κανονικού» 29%. Δηλαδή, οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΑΕ πληρώνουν μόλις το ένα πέμπτο του κανονικού φόρου που τους αναλογεί με βάση τις γενικές διατάξεις. Μετά από αυτό τα «αποθεματικά», που υποτίθεται ότι θα πήγαιναν για επενδύσεις, μπορούν να γίνουν κέρδη και να μοιραστούν στους μεγαλομετόχους και των εταιρειών αυτών. Η εν λόγω χαριστική ρύθμιση αναμένεται να πάρει την άγουσα για τη Βουλή το προσεχές διάστημα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org