Σάββατο 3 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για τα οικονομικά των κομμάτων

Με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου για τα οικονομικά των κομμάτων, που έκρινε ότι για το έτος 2015 δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στα κόμματα, ορισμένοι θεώρησαν ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να στήσουν επιχείρηση συκοφάντησης του ΚΚΕ σχετικά με τα οικονομικά του.

Τη σκυτάλη του αντικομμουνισμού και της επίθεσης στα οικονομικά του ΚΚΕ ανέλαβαν επάξια - όπως άλλωστε κάνουν συστηματικά τα τελευταία χρόνια - οι φασίστες εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, αναπαράγοντας στα ναζιστο-site εμετικά επιχειρήματα τύπου Πάγκαλου. Τους ακολούθησαν, αντιγράφοντάς τους κι άλλοι, πρόθυμοι συκοφάντες.

Οσον αφορά το ΚΚΕ, είναι γνωστές οι θέσεις του για τα οικονομικά των κομμάτων. Τις έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει δημόσια. Τις επαναλαμβάνουμε για μία ακόμα φορά: Δεν ισχύει ότι το ΚΚΕ δεν δέχεται έλεγχο στα οικονομικά του. Το Κόμμα μας δέχεται ελέγχους από ορκωτούς ελεγκτές και άλλα ελεγκτικά όργανα, που διενεργούν τους ελέγχους όπως ορίζει ο νόμος, προσκομίζει και δημοσιεύει ισολογισμούς και απολογισμούς. Στα βιβλία του και τις οικονομικές καταστάσεις, που δημοσιεύονται, αποτυπώνεται η πραγματική οικονομική κατάσταση με αναγραφή πραγματικών στοιχείων.

Πρέπει όμως να επαναλάβουμε ότι ο νόμος για τα οικονομικά των κομμάτων τα αντιμετωπίζει με τρόπο που ταιριάζει σε επιχειρήσεις, σε Ανώνυμες Εταιρείες και τις τοπικές οργανώσεις τους ως υποκαταστήματα - παραρτήματά τους, με λογιστήρια και με υποχρέωση να τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας, όπου θα καταχωρούνται και θα μηχανογραφούνται υποχρεωτικά και αναλυτικά όλα τα στοιχεία όποιου τα ενισχύει με οποιονδήποτε τρόπο, δηλαδή με υποχρεώσεις αντίστοιχες με αυτές των Ανωνύμων Εταιρειών. Ομως τα πολιτικά κόμματα από τη φύση τους είναι πολιτικά - νομικά πρόσωπα και όχι επιχειρήσεις.

Με το νόμο αυτό απαιτείται η ονομαστικοποίηση οποιασδήποτε ενίσχυσης στο κόμμα, από τα μέλη, τους φίλους και οπαδούς, δηλαδή και με κουπόνια, με την υποχρεωτική αναγραφή όλων των προσωπικών στοιχείων του ενισχυτή σε αυτά, δηλαδή όνομα, επώνυμο, αριθμό φορολογικού μητρώου ή αριθμό αστυνομικής ταυτότητας και στο στέλεχος και στο απόκομμα! Μάλιστα, με τελευταία τροποποίηση του νόμου, οι κυρώσεις για την περίπτωση της μη αναγραφής όλων των παραπάνω στοιχείων είναι πολύ σοβαρές, με την επιβολή προστίμου που φτάνει μέχρι 50% της τελευταίας κάθε φορά κρατικής χρηματοδότησης του κόμματος.

Το ΚΚΕ, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει, δεν πρόκειται να δώσει τα ονόματα και τα προσωπικά στοιχεία των μελών, των φίλων, των οπαδών και όσων ανθρώπων καλής θέλησης το στηρίζουν οικονομικά από το υστέρημά τους, επειδή εκτιμούν τη δράση του και τους αγώνες του. Ξανατονίζουμε ότι τα έσοδα του ΚΚΕ από κουπόνια εμφανίζονται στα βιβλία του και ελέγχονται και αυτά από τα αρμόδια όργανα, όπως προαναφέραμε.

Αλλωστε, η ενίσχυση ενός προσώπου σε ένα κόμμα και ιδίως στο ΚΚΕ αποτελεί καταρχήν έκφραση της πολιτικής του βούλησης και παραπέρα εκδήλωση πολιτικού φρονήματος, αλλά και συμπάθειας, ακόμα και ενός που δεν είναι κομμουνιστής. Οι πολιτικές επιλογές και πεποιθήσεις αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τα οποία ακόμα και η σύγχρονη αστική νομοθεσία προβλέπει και προστατεύει. Κατά συνέπεια και για αυτούς τους λόγους, το ΚΚΕ δεν δίνει τα ονόματα των μελών του, των φίλων και οπαδών του, που το ενισχύουν οικονομικά, ούτε για δημοσιοποίηση, ούτε και για ανάρτηση στο διαδίκτυο. Φυσικά, όσοι ενισχυτές θέλουν οι ίδιοι να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία τους, ήδη το κάνουν, δημοσιεύοντάς τα στον «Ριζοσπάστη».

Η βασική πηγή χρηματοδότησης του ΚΚΕ είναι ο λαός και η οικονομική στήριξη από το λαό είναι όρος ύπαρξης για το Κόμμα και σημαντικός κρίκος της πολιτικής του δραστηριότητας. Τα όσα υποστηρίζονται, ιδιαίτερα από ορισμένους αντικομμουνιστές, για δήθεν καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής και ενίσχυση της διαφάνειας, είναι μια καθαρή υποκρισία και καμία σχέση δεν έχουν με το χτύπημα της διαπλοκής ούτε των πελατειακών σχέσεων.

Το «μαύρο χρήμα» δεν περνά μέσα από την ενίσχυση με κουπόνια των 2 και των 5 ευρώ, αλλά ακολουθεί άλλες υπόγειες διαδρομές και ο λαός μας έχει και πείρα και γνώση απ' αυτές.

Το ΚΚΕ έχει άρρηκτους δεσμούς με το λαό και κατά συνέπεια δεν πρόκειται να περάσει κανένα τέτοιο μέτρο περιορισμού της οικονομικής του ενίσχυσης, όπως δεν θα περάσουν και οι συκοφαντίες αντιδραστικών δυνάμεων σε βάρος του.


Βασίλης ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσφορές - απάντηση στο απαράδεκτο πρόστιμο στο ΚΚΕ(2020-09-19 00:00:00.0)
Κουνάνε το δάχτυλο αντί να απολογούνται(2019-02-19 00:00:00.0)
«Προάσπιση της διαφάνειας» ή άλλο ένα πλήγμα στα λαϊκά δικαιώματα...(2018-09-07 00:00:00.0)
Διεύρυνση των ενισχυτών του Κόμματος με αποφασιστικό άνοιγμα(2014-11-30 00:00:00.0)
Με ένταση προσπαθειών για την υπερκάλυψη του πλάνου(2004-11-07 00:00:00.0)
Απολύτως αρνητικό στις αλλαγές για τη χρηματοδότηση των κομμάτων(2000-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ