Κυριακή 30 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διεύρυνση των ενισχυτών του Κόμματος με αποφασιστικό άνοιγμα

Πείρα από τη δουλειά της Κομματικής Οργάνωσης Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς

Στο 48,13% η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου μετά το «κλείσιμο» στις 24/11/2014
Στο 48,13% η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου μετά το «κλείσιμο» στις 24/11/2014
Μια βδομάδα πριν το τέλος του πρώτου μήνα της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, στο «κλείσιμο» της Δευτέρας 24/11, η Κομματική Οργάνωση Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς βρέθηκε στη 2η θέση μεταξύ των Οργανώσεων Περιοχής του Κόμματος, έχοντας καλύψει το 53,56% του πλάνου της.

Για την πείρα που βγαίνει από τη μέχρι τώρα πορεία της Οικονομικής Εξόρμησης στην περιοχή, ο «Ρ» μίλησε με τους συντρόφους Αριστείδη Δαμαλά, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου, και Νίκο Κουτουμάνο, μέλος του Γραφείου Περιοχής και Γραμματέα της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

Απευθυνόμαστε πλατιά, με κομβικό το ρόλο των κρίκων στο μαζικό κίνημα

Οπως μας επισημαίνουν, αν αναζητήσουμε τους παράγοντες που βοήθησαν στη μέχρι τώρα θετική πορεία της μάχης στην Πελοπόννησο, θα πρέπει καταρχήν να ξεχωρίσουμε την έγκαιρη προετοιμασία, την ουσιαστική συζήτηση στα όργανα και τις ΚΟΒ αλλά και σε συσκέψεις οπαδών του Κόμματος, για τον καθορισμό, την εξατομίκευση του πλάνου και την οργάνωση του ελέγχου. Για την κατανόηση της αναγκαιότητας να ενισχυθούν αποφασιστικότητα τα οικονομικά του Κόμματος από τα ίδια τα κομματικά μέλη, που από την πρώτη στιγμή κατέβαλλαν αυξημένη προσωπική εισφορά.

Ομως καταλυτικό ρόλο, τονίζουν, έπαιξε και η αποφασιστικότητα των Οργάνων και των κομματικών μελών για να ανοιχτεί η Κομματική Οργάνωση σε περισσότερους χώρους, ν' απευθυνθεί ακόμα πιο πλατιά, όχι μόνο στη στενή επιρροή του κόμματος. Η προσπάθεια αυτή αποτυπώνεται και στα νούμερα: Σε σχέση με πέρυσι, οι άνθρωποι που έχουν ενισχύσει το Κόμμα είναι 20% περισσότεροι, με «πρωταθλήτριες» στο πολιτικό άνοιγμα τις Τομεακές Οργανώσεις της Αχαΐας, με 33% περισσότερους ενισχυτές από πέρσι.

Σε αυτήν την κατεύθυνση συνέβαλε και η αξιοποίηση των οπαδών του Κόμματος. Περισσότεροι από άλλες φορές χρεώθηκαν κουπόνια, δεσμεύτηκαν για το πώς θα συνεισφέρουν και προσωπικά και από τρίτους, πράγμα που απέδωσε από το πρώτο κιόλας «κλείσιμο», με αύξηση του αριθμού των οπαδών που έφεραν ενίσχυση από τρίτους κατά 30%.

Για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, τονίζουν οι δύο σύντροφοι, σημαντικός ήταν ο ρόλος κομματικών μελών και οπαδών του Κόμματος, κρίκων του μαζικού κινήματος, εκλεγμένων συνδικαλιστών αλλά και σημαντικού αριθμού από αυτούς που συμμετείχαν και συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΠΑΜΕ στο κίνημα, στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Χαρακτηριστικά, μας ανέφεραν, το παράδειγμα προέδρου σωματείου που καθημερινά στο χώρο δουλειάς του απευθύνεται σε δεκάδες άτομα και κάνει καθημερινό απολογισμό και παράδοση των χρημάτων που συγκεντρώνει. Ολοι αυτοί οι κρίκοι στο μαζικό κίνημα απευθύνονται με σχέδιο, τόσο σε εργαζόμενους όσο και σε συναλλασσόμενους στο χώρο δουλειάς τους, με απτά αποτελέσματα.

Πολύμορφες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις

Σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στη μέχρι τώρα επιτυχία στη μάχη της εξόρμησης ήταν και η έκδοση του ημερολογίου της Επιτροπής Περιοχής ως μέσου επαφής, αφορμής για συζήτηση που να καταλήγει στην οικονομική στήριξη του Κόμματος. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο του 2015, μέσα από το οποίο, όπως μας τονίζουν οι δύο σύντροφοι, έγινε προσπάθεια να επιλεγεί και να παρουσιαστεί ό,τι καλύτερο από το χώρο των καλών τεχνών και του πνεύματος από την περιοχή ευθύνης της Οργάνωσης Πελοποννήσου. Παρουσιάζονται σ' αυτό όχι μόνο όσοι κατάγονται αλλά και όσοι δημιούργησαν στην περιοχή ή εμπνεύστηκαν από αυτήν.

Καλύπτει όλες ή σχεδόν όλες τις μορφές της τέχνης, με εκπροσώπους διανοούμενους και καλλιτέχνες των οποίων το έργο εμπνεύστηκε (συνολικά ή κατά καιρούς) από τη δράση του ΚΚΕ, του εργατικού - λαϊκού κινήματος, από τη ζωή και τα βάσανα της φτωχολογιάς. Ακόμα με ορισμένους ριζοσπάστες άλλης ιστορικής εποχής ή μεταγενέστερους με σημαντική συμβολή στο είδος τους.

Παράλληλα, με αφορμή επετείους και προχωρώντας για τα 100χρονα του Κόμματος πραγματοποιούνται εκδηλώσεις που συγκινούν και παρακινούν τους οπαδούς ή ακόμα και άλλους ανθρώπους, όχι τόσο στενούς οπαδούς του Κόμματος, που όμως έχουν οικογενειακούς δεσμούς - «δεσμούς αίματος» με την ιστορία του, να συνεισφέρουν. Τέτοιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και προγραμματίζονται, μεταξύ άλλων, και για την Αθηνά Μπενέκου, στο χωριό καταγωγής της τη Ζούπενα (Αγίους Αναργύρους) Λακωνίας, την Κυριακή 7/12.

Οι πολιτικές εξελίξεις αποτέλεσαν ένα ακόμα στοιχείο που αξιοποιήθηκε από την ΚΟ, με πολύπλευρο πολιτικό άνοιγμα με ομιλίες σε γειτονιές των πόλεων και χωριά για τις εξελίξεις. Η ανάδειξη των εμποδίων που επιχειρείται να μπουν στη λειτουργία του Κόμματος με το νόμο για τα οικονομικά αποτελεί κρίκο που ανοίγει δρόμους για συζήτηση, για να βγει πιο θαρρετά το κουπόνι.

Στόχος η ουσιαστική συμβολή στην ενίσχυση των οικονομικών του Κόμματος

Η εμπειρία του πρώτου μήνα, τονίζουν ο Α. Δαμαλάς και ο Ν. Κουταμάνος, αποδεικνύει ότι, παρ' όλες τις οικονομικές δυσκολίες, οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΚΚΕ, δίνουν από το υστέρημά τους, αναζητούν τρόπους να αυξήσουν τη στήριξη και στα οικονομικά του Κόμματος, προσφέρουν ακόμα και σε είδος: Ενας οπαδός, για παράδειγμα, παρέδωσε το σύνολο του λαδιού για σαπωνοποίηση που είχε σε κομματικό μέλος να το διαθέσει και ό,τι εισπράξει να πάει στη οικονομική εξόρμηση.

Ακόμα και φαντάροι συμβάλλουν στη μάχη: Φαντάροι, π.χ., από το 9ο Σύνταγμα συγκέντρωσαν από το μισθό - κοροϊδία των περίπου 8 ευρώ και παρέδωσαν στην Κομματική Οργάνωση 40 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Με τη στέρεη βάση των αποτελεσμάτων του πρώτου, μας επισημαίνουν οι δύο σύντροφοι, η ΚΟ Πελοποννήσου αισιοδοξεί ότι όχι μόνο θα καλύψει αλλά και θα υπερκαλύψει τα πλάνα της, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ενίσχυση των οικονομικών του Κόμματος, ώστε να μπορεί ν' ανταποκρίνεται στις ανάγκες για την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης και του λαού για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, για την κοινωνία των αναγκών του, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org