Κυριακή 30 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Πυκνώνουν οι παραινέσεις για συναίνεση

Πυκνώνουν οι παραινέσεις αστικών επιτελείων σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσουν σε ζητήματα που συνολικά η αστική τάξη ιεραρχεί ψηλά στις προτεραιότητές της για τα συμφέροντά της. Επίμονες παραινέσεις που πατούν στη βάση του κοινού στρατηγικού πλαισίου όπου κινούνται τα κόμματα αυτά, και αφορούν στην αποτελεσματικότερη και ταχύτερη προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Ο,τι ζητά το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο για ανάκαμψη της κερδοφορίας του.

Η «Καθημερινή» της Τετάρτης τόνιζε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν ξένα κεφάλαια που θέλουν να μπουν στη χώρα και επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν επενδύσεις (...) Ολα αυτά έχουν "παγώσει" λόγω του πολιτικού ρίσκου. Ολοι περιμένουν τι θα γίνει με τους 180, αν θα γίνουν εκλογές, ποιος θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, ποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο κλπ. κλπ. Η σχετική πολιτική σταθερότητα για έναν ακόμη χρόνο θα άλλαζε πολύ το επενδυτικό κλίμα και - το κυριότερο - δεν θα "πάγωνε" την αγορά την στιγμή που αρχίζει να ορθοποδεί». Εστελνε έτσι το μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή την ερχόμενη άνοιξη.

Θέματα έβαζε και στον πρωθυπουργό: «Μπορεί να πείσει ότι θα σχηματίσει μια κυβέρνηση, που θα βασίζεται σε ανοίγματα σε πολιτικές και τεχνοκρατικές προσωπικότητες που δεν ανήκουν στον δικό του κύκλο επιρροής; Μπορεί να παρουσιάσει ένα αναπτυξιακό επιχειρησιακό σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος και να αναθέσει την υλοποίησή του σε σοβαρούς ανθρώπους; (...) Μπορεί να περιστοιχισθεί από ένα επιτελείο αντάξιο των περιστάσεων και των προκλήσεων; Μπορεί να σταματήσουν οι διορισμοί αποτυχημένων ή υπέργηρων πολιτευτών σε καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού;».

Επιμένοντας ότι χρειάζεται να βρεθούν τα πλέον κατάλληλα πρόσωπα για να προχωρήσουν οι περιλάλητες μεταρρυθμίσεις, προειδοποιούσε τον Σαμαρά: «Αν όμως βρεθούν οι 180 και η κυβέρνηση σέρνεται χωρίς αλλαγές προσώπων και πολιτικών, λίγα θα αλλάξουν και η απογοήτευση θα είναι τεράστια»!

Μπηχτές για τις ικανότητες στελεχών

Σημειωτέον, οι μπηχτές αστικών επιτελείων για τις ικανότητες των κυβερνητικών στελεχών πληθαίνουν τελευταία, και αφορούν ακριβώς αυτό: Την ανασυγκρότηση του αστικού πολιτικού προσωπικού ώστε να υπηρετήσει καλύτερα τα σχέδια της τάξης του.

Εγραφε σχετικά το «Βήμα» στις 20/11 για τη «δεξιά παράταξη»: «Στην πολυκατοικία της - για να θυμηθούμε και τον διωκόμενο πλέον Καρατζαφέρη - έφθασαν να συγκατοικούν μαχαιροβγάλτες, θρασύδειλοι ροπαλοφόροι, θεομπαίχτες μιζαδόροι, εθνικο-λαϊκιστές της συμφοράς, κάτι ξεπεσμένοι Καραμανλικοί, οι "Μοραΐτες" του αρχηγού και ένας απίθανος κύκλος επιχειρηματιών της Κολομβιανής σχολής που όλα τα σφάζουν κι όλα τα μαχαιρώνουν, χωρίς κανένα μέτρο και ουδένα σεβασμό απέναντι στους νόμους. Αυτή η δεξιά παράταξη ουδεμία σχέση έχει με εκείνη του ιδρυτή της. Η σημερινή κρίση της, συνδυαζόμενη με την απόλυτη αδυναμία της κεντροαριστεράς, αποδίδει το πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Κακά τα ψέματα, χωρίς αναγέννηση της Δεξιάς παράταξης και χωρίς ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, η χώρα θα κινδυνεύσει να διέλθει της Εποχής των Τεράτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θέση της στον κόσμο και την προκοπή των πολιτών της», έγραφε βάζοντας και θέμα γεωστρατηγικής αποδυνάμωσης της εγχώριας αστικής τάξης.

Συμφωνία για Πρόεδρο και εκλογές

Εκτός από αστικά ΜΜΕ, τα τέτοια ζητήματα βάζουν ανοιχτά και σημαίνοντες αστοί πολιτικοί. Ελεγε η Ντόρα Μπακογιάννη, την Πέμπτη στο «Βήμα fm»:

«Η επιλογή είναι μία: Εθνική συνεννόηση στα βασικά. Χρειάζεται λοιπόν αλλαγή πλεύσης από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο, αλλά χρειάζεται αλλαγή πλεύσης και από την πλευρά Τσίπρα (...) Να πούμε ότι συμφωνούμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι συμφωνούμε σε κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γίνουν και από εκεί και πέρα, ναι, να γίνουν εκλογές. Ας αποφασίσει ο λαός». Θυμίζουμε, εδώ, ότι ανάλογες απόψεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει οι Γ. Σταθάκης και Στ. Κοντονής.

Σε αυτή τη βάση, άλλωστε, η Μπακογιάννη ζήτησε αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού να ψηφιστεί νέος Πρόεδρος (για να μη σέρνεται η υπόθεση μέχρι το Μάρτη) «ώστε να δώσουμε την αίσθηση σταθερότητας» και ακολούθως «να προχωρήσουμε (...) Να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο (...) Ο λαός είναι κριτής όλων μας»...

Φυσικά, και η Μπακογιάννη έβαλε ζήτημα καθυστέρησης στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που ζητά το μεγάλο κεφάλαιο: «Το τελευταίο εξάμηνο, δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν και ακούστηκε μία ρητορική, η οποία θύμιζε λαϊκισμό», είπε.

Και στα «εθνικά θέματα»

Τέλος, η συναίνεση ψήνεται και με φόντο τα λεγόμενα εθνικά θέματα. Σε αυτή τη βάση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Τουρκία και ενόψει σύγκλησης (Παρασκευή στην Αθήνα) του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, ενημερώνει αύριο, Δευτέρα, στο υπουργείο Εξωτερικών, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, για «θέματα εξωτερικής πολιτικής». Ζητήματα όπου διεκδικεί ρόλο και η Κουμουνδούρου, για τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας του κεφαλαίου σε Αιγαίο και Κύπρο, σε συνεννόηση και με τις αστικές τάξεις άλλων χωρών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ