Κυριακή 30 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο λόγος τους ... συμβόλαιο

Σύμφωνα με σημείωμα της «Bank of America/Merril Lynch», με το οποίο ενημέρωσε τους πελάτες της για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Σταθάκης στα συμπόσια στο Σίτι του Λονδίνου, μεταξύ άλλων, φέρεται να υποστήριξε ότι μια συμφωνία της σημερινής κυβέρνησης με την τρόικα μπορεί να διευκολύνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα τους δώσει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούν μια αναδιάρθρωση του χρέους. Το καταγράφουμε γιατί στο εσωτερικό της χώρας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του προέδρου του συμπεριλαμβανομένου, λεονταρίζουν δεξιά και αριστερά ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν καμία συμφωνία, καταγγέλλοντας ότι αν υπάρξει τέτοια θα αποσκοπεί στο να τους δέσει τα χέρια όταν αναλάβουν τη διακυβέρνηση.

Ο λόγος τους συμβόλαιο δηλαδή...

Τα παχιά τα λόγια...

Το 2007 μια είδηση κυκλοφορούσε από μέσο σε μέσο. Ο δήμος Καισαριανής, βρισκόταν στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με δήμαρχο το σημερινό αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Σπύρο Τζόκα. Ελεγε, λοιπόν, ο δήμαρχος στις εφημερίδες ότι έχει «κλείσει» ένα τάνκερ από τη Βενεζουέλα και φέρνει φτηνό πετρέλαιο για να ζεστάνει την Καισαριανή. Δήλωνε χαρακτηριστικά στο «Βήμα»: «Εχουν γίνει επαφές [...], η πρόταση είναι οικονομική, καθώς το τάνκερ ούτως ή άλλως περιφέρεται στην Ευρώπη». Μάλιστα ρόλο διαπραγματευτή με το Καράκας είχε αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας (επικεφαλής τότε της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη»).

Ευκαιρίας δοθείσης των εκλογών της Κυριακής στην Καισαριανή, ας θυμηθούν οι παλιοί και ας μάθουν οι νεότεροι για την παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ στην ευκολία που έχει στα παχιά λόγια...

Εμείς να σημειώσουμε ότι ο κ. Τζόκας, από δήμαρχος το 2007 σήμερα είναι αντιπεριφερειάρχης Αττικής, ας μην ψάχνει, λοιπόν, πετρέλαιο στη Βενεζουέλα, υπάρχουν 280 εκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα στην Περιφέρεια, τα οποία μπορούσαν να διατεθούν για τη θέρμανση οικογενειών ανέργων, σχολείων, παιδικών σταθμών αλλά και γενικότερα την ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, όπως έχουν υποδείξει οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι με το ΚΚΕ. Ομως η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν προχωρά σε κάτι τέτοιο αλλά επαναφέρει τον αντιλαϊκό -μνημονιακό τον χαρακτήριζε - προϋπολογισμό της διοίκησης Σγουρού.

Ποια δικαιώματα;

Διαβάζουμε σε Δελτίο Τύπου της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα: «Εκδήλωση με θέμα: "Ανθρώπινα Δικαιώματα και Καταπολέμηση της Διαφθοράς" - Συνδιοργάνωση των εξής φορέων: Ελληνικό Δίκτυο Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ - Ελληνικό Δίκτυο Global Compact (Global Compact Network Hellas) - Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη - Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς - Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος - Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης - Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών - Αμερικανική Γεωργική Σχολή - Eλληνοαμερικανικό Επιμελητήριο - Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα - Γραφείο Ενημέρωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα». Οταν, λοιπόν, διακρατικοί αστικοί θεσμοί από κοινού με τις οργανώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφθορά, δηλαδή αυτοί που ζουν από την εκμετάλλευση, τη «νόμιμη κλοπή» του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, που για να αυγατίζουν τα κέρδη τους τσακίζουν τα εργασιακά και άλλα δικαιώματα του λαού κάνοντας τη ζωή του κόλαση (μόνο αυτά τα δικαιώματα ξέρουν), τότε η υποκρισία και το θράσος περισσεύουν. Οσο για τη διαφθορά, είναι σαν τη Λερναία Υδρα. Ολο την αντιμετωπίζουν και όλο είναι παρούσα, αφού την αναπαράγουν οι ίδιοι.

Το «προφίλ» και η βιτρίνα

Μόλις το 22% των άνεργων νέων από 20 έως 24 ετών είναι εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ. Στην ίδια ηλικιακή κατηγορία αυτοί που παίρνουν επίδομα μόλις που φτάνουν το 0,7%! Το 53% των ανέργων νέων βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερο από ένα χρόνο. Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν από την έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο «In4Youth - Διαδικασίες ένταξης στην αγορά εργασίας των νέων σε περίοδο οικονομικής κρίσης», που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Κοινωνιολογίας), τη Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Στόχος της, επιδοτούμενης από κοινοτικά κονδύλια, έρευνας ήταν η παρουσίαση της κατάστασης της ελληνικής νεολαίας, η «μελέτη του προφίλ» εργαζομένων και άνεργων νέων. Οσο και αν τα αποτελέσματα κωδικοποιούν πλευρές του προβλήματος, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως αποκαλύπτουν μια πραγματικότητα άγνωστη, αφού πρόκειται για την πραγματικότητα που ζει η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών. Αυτό που λείπει είναι, πάνω από όλα, τα μέτρα για την προστασία των ανέργων από την κατάσταση που περιγράφεται. Γι' αυτά, όμως, οι διοργανωτές της εκδήλωσης δεν είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν. Εξάλλου, ο ίδιος ο θεσμός της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας», που συνδιοργάνωσε την πρωτοβουλία, είναι στενά συνδεδεμένος με την προσπάθεια της ΕΕ να δημιουργήσει μια «βιτρίνα» του ενδιαφέροντος για τα προβλήματα των νέων, να ενσωματώσει τη δικαιολογημένη δυσαρέσκειά τους για αυτά που ζουν αλλά και να παρουσιάσει ως «λύση» τα προγράμματα προσωρινής και κακοπληρωμένης δουλειάς που σχεδιάζει και προωθεί.

Το σχολείο της Χρυσής Αυγής

Ενα σχολείο στο οποίο θα ελέγχεται η συμπεριφορά των μαθητών ώστε να μην ξεφεύγει από τη φασιστική ιδεολογία τους, ένα σχολείο όπου οι μαθητές δε θα έχουν λόγο και δε θα μπορούν να εκφράσουν τα ενδιαφέροντα ή τις διεκδικήσεις τους, είναι αυτό που οραματίζεται και θέλει η Χρυσή Αυγή. Ενα φασιστικό σχολείο όπου οι μαθητές θα μάθουν να έχουν πάντα σκυμμένο το κεφάλι.

Να τι είπε ο βουλευτής της, Δ. Κουκούτσης, στη Βουλή:

«Εμείς, ακόμα και σήμερα, μιλάμε για μείωση των αργιών, κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών, γραπτές εξετάσεις και επιστροφή της αριθμητικής βαθμολογίας στο δημοτικό, σύστημα πόντων για τον έλεγχο της συμπεριφοράς των μαθητών, επιβολή ομοιόμορφης εμφάνισης, κατάργηση των γενικών μαθητικών συνελεύσεων, έπαρση σημαίας, εκκλησιασμό κλπ.».

Θέλουν το σχολείο - φυλακή και τους μαθητές άβουλα στρατιωτάκια! Είναι επικίνδυνοι. Οι μαθητές πρέπει να του απομονώσουν. Εξω η Χρυσή Αυγή από τα σχολεία και τις γειτονιές!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1823 Οι ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις απελευθερώνουν το Ναύπλιο.

1835 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουέιν (πραγματικό όνομα Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς).

1853 Στον Κριμαϊκό Πόλεμο ο ρωσικός στόλος καταστρέφει τα οθωμανικά πλοία που ναυλοχούσαν στο λιμάνι της Σινώπης. Η επίθεση αυτή αποτέλεσε την αφορμή για επέμβαση της Βρετανίας και της Γαλλίας στο πλευρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1874 Γεννιέται ο Βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσόρτσιλ, πρωθυπουργός της Βρετανίας την περίοδο 1940 - 1945 και 1951 - 1955.

1892 Πεθαίνει ο δικαστικός Δημήτριος Βάλβης, πρωθυπουργός της Ελλάδας (1886).

1900 Πεθαίνει ο Ιρλανδός συγγραφέας Οσκαρ Ουάιλντ.

1917 Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εκδίδει το διάταγμα για την εθνικοποίηση της πρώτης ιδιωτικής επιχείρησης (Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).

1918 Στη Σοβιετική Ρωσία ιδρύεται το Συμβούλιο της Εργατοαγροτικής Αμυνας, με επικεφαλής τον Β. Ι. Λένιν, που αναλαμβάνει την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και πόρων της χώρας για τη συντριβή της ιμπεριαλιστικής αντεπαναστατικής επέμβασης και της εσωτερικής αντεπανάστασης.

1927 Η Σοβιετική Ενωση υποβάλλει, στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό της Κοινωνίας των Εθνών, πρόταση για τον πλήρη αφοπλισμό. Η πρόταση απορρίπτεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

1935 Μετά την παραίτηση του Γ. Κονδύλη σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Κ. Δεμερτζή. Προκηρύσσονται εκλογές για τις 26 του Γενάρη του 1936 με το αναλογικό σύστημα.

1939 Ξεσπά ο σοβιετοφινλανδικός πόλεμος που έληξε με νίκη του Κόκκινου Στρατού. Η Συνθήκη Ειρήνης ΕΣΣΔ - Φινλανδίας υπογράφτηκε στις 12 Μαρτίου 1940.

1943 Τάγματα Ασφαλείας οργανώνουν τρομοκρατικές επιδρομές στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου.

1944 Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας», Γ. Παπανδρέου, βγάζει διαταγή που καθορίζει τις 10 Δεκεμβρίου ως ημερομηνία διάλυσης του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής. Την επόμενη μέρα οι υπουργοί του ΕΑΜ παραιτούνται απ' την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά της διαταγής πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

1964 Εκτοξεύεται το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Ζοντ 2» με προορισμό τον Αρη. Η αποστολή δεν ήταν επιτυχής. Ωστόσο, 7 χρόνια αργότερα, η ΕΣΣΔ θα πετύχαινε την προσεδάφιση μη επανδρωμένου σκάφους στον Αρη («Μαρς 3»), που θα ήταν και η πρώτη στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος.

1967 Ανακηρύσσεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Νότιας Υεμένης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ