Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Απολύτως αρνητικό στις αλλαγές για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα κείμενο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου για τις κυβερνητικές προτάσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων στο μέλλον, που εστάλη - κατόπιν αιτήματός της - στην εφημερίδα «Εξουσία», η οποία όμως δεν το δημοσίευσε ολόκληρο.

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Η "διαπλοκή", η πολύπλευρη "σύζευξη" και η στήριξη κομμάτων και βουλευτών από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, είναι φαινόμενο αναπόσπαστο του πολιτικοοικονομικού συστήματος σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες και φυσικά και στην Ελλάδα. Πρόβλημα που δεν αντιμετωπίστηκε πουθενά με κάποιο πιο ήπιο ή πιο αυστηρό νόμο.

Οι κατά καιρούς προτάσεις για αλλαγές στο σχετικό νόμο, όπως και οι πρόσφατες της υπουργού Εσωτερικών γίνονται κύρια για λόγους εντυπωσιασμού.

Ταυτόχρονα, εφ' όσον υιοθετηθούν, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους, κυβερνητικής ή κρατικής επέμβασης σε βάρος μη "αρεστών" κομμάτων ή "ενοχλητικών" πολιτικών προσώπων. Και επειδή το ΚΚΕ έχει μακρά πείρα από διώξεις, περιορισμούς και απαγορεύσεις γι' αυτό και είναι απολύτως αρνητικό στις αλλαγές αυτές.

Συγκεκριμένα:

1) Απορρίπτουμε κάθε ιδέα να υπεισέλθουν δικαστές στον ελεγκτικό μηχανισμό των οικονομικών των κομμάτων και να παρεμβάλλονται ορκωτοί λογιστές στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων.

Είναι γνωστές οι δυνατότητες ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης και κάθε ελεγκτικού μηχανισμού και μάλιστα ιδιωτικού δικαίου (ορκωτοί ελεγκτές) και είναι σαφές ότι κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικές διώξεις.

2) Η πρόταση για καταγραφή κάθε εισφοράς από μέλη, οπαδούς και φίλους, για το ΚΚΕ είναι κάτι παραπάνω από επικίνδυνη και απαράδεκτη, διότι θα οδηγήσει σε καταγραφή - φακέλωμα όλων των οικονομικών ενισχυτών του ΚΚΕ. Το ίδιο ισχύει και για την κατάθεση κάθε εισφοράς προς το κόμμα, μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς. Πρέπει να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν, πολλοί φυλακίστηκαν και ορισμένοι εκτελέστηκαν γιατί βοήθησαν το ΚΚΕ. Εμείς συγκεντρώνουμε τα έσοδα του κόμματος με το κουπόνι στο χέρι, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

3) Η υποχρεωτική αγορά χρόνου από τα κανάλια και ο συμψηφισμός της, με την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων, θα ζημιώνει οικονομικά τα κόμματα που, όπως το ΚΚΕ, χρησιμοποιούν κυρίως άλλους τρόπους προεκλογικής επικοινωνίας και όχι τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Ο περιορισμός μάλιστα των εμφανίσεων, υποψηφίων στο ίδιο κανάλι σε συνδυασμό με την ισχύουσα απαγόρευση πανό και αφισών θα δημιουργήσουν ασφυχτικό πλαίσιο σε βάρος μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ