Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βουλιάζει στην εσωστρέφεια

  Ολο και περισσότεροι βουλευτές εκφράζουν ανησυχία για την πορεία του κόμματος και ζητούν «αποτελεσματικές» πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση της παράταξης

Στο «πνεύμα των Χριστουγέννων» εναποθέτει η ηγεσία της ΝΔ την εκτόνωση της εσωκομματικής κρίσης, αρνούμενη να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες υπό το βάρος της πίεσης των τελευταίων εξελίξεων. Απόρροια αυτής της στάσης είναι η ένταση της εσωκομματικής κινητικότητας και η βύθιση πιο βαθιά στην εσωστρέφεια, η οποία θα επιδεινωθεί στην πορεία προς το συνέδριο.

Ηδη, βουλευτές, που θεωρούνταν προσκείμενοι στον πρόεδρο του κόμματος, δε διστάζουν να δημοσιοποιούν την ανησυχία και αγωνία τους για το μέλλον του κόμματος και αναζητούν τρόπους, για να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην ηγεσία για να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες κινήσεις συσπείρωσης της παράταξης και να εξουδετερώσει το «κενό» για το κόμμα Αβραμόπουλου. Από τη Ρηγίλλης, συνεργάτες του Κ. Καραμανλή υποστήριζαν ότι η ανάληψη τώρα οιωννδήποτε πρωτοβουλιών θα αποτελούσε ένδειξη αδυναμίας, ενώ η τακτική που ακολουθείται είναι ένδειξη δύναμης.

Παρέμβαση στα τεκταινόμενα στη ΝΔ, έκανε μέσω της «Απογευματινής», ο Κ.Μητσοτάκης, ο οποίος, σχολιάζοντας το υπό ίδρυση κόμμα Αβραμόπουλου, εκτίμησε ότι η ΝΔ είναι εκείνη που θα καθορίσει, με την πολιτική της την πορεία του και ότι αν ακολουθηθεί η ορθή πολιτική στρατηγική, τότε το νέο κόμμα δε θα επιτύχει παρά μονοψήφιο ποσοστό. Ταυτόχρονα, όμως, ο επίτιμος δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην ηγεσία της ΝΔ, λέγοντας «έπρεπε νωρίτερα να είχαν αναληφθεί από την ηγεσία της ΝΔ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες συσπείρωσης της ευρύτερης κεντροδεξιάς, έτσι ώστε να μην υπάρχει χώρος για την ανάπτυξη ενός νέου φορέα». Ως γραμμή αντεπίθεσης απέναντι στο νέο κόμμα θεωρεί την ύπαρξη ξεκάθαρων απόψεων για όλα τα θέματα, και τον ουσιαστικό εσωκομματικό διάλογο, ο οποίος, όπως τονίζει, «είναι ζήτημα πολιτικής επιβίωσης για τη ΝΔ και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι».

Την ίδια στιγμή, οι 24 βουλευτές που συμμετείχαν προχτές το βράδυ στο δείπνο στο σπίτι της Ελ. Παπαδημητρίου, μεταξύ των οποίων η Ντ. Μπακογιάννη, ο Γ. Βαρβιτσιώτης και ο Μιχ. Λιάπης, εμφανίστηκαν χτες στα ερτζιανά να μοιράζονται κοινές ανησυχίες. Η Ελ. Παπαδημητρίου δήλωσε χτες (στον Φλας) ότι «αυτό που σκέπτεται η Ντόρα και που πολύ θαρραλέα και πολύ γενναία αρθρώνει το μοιράζονται πάρα πολλοί βουλευτές όλων των τάσεων». Διευκρίνισε επίσης ότι το ζήτημα δεν είναι μια συμφωνία κορυφής μεταξύ Καραμανλή -Μπακογιάννη, αλλά η προσέγγιση των πολιτικών πραγμάτων και «η διευκρίνιση της θέσης μας απέναντι στην παράταξη». Αμεσες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για την επιστροφή των εκτός κόμματος στελεχών (Σουφλιά, Μάνου, Ανδριανόπουλου, Σαμαρά) ζήτησαν με δηλώσεις τους αρκετοί βουλευτές. Πάντως, χτες ο Κυρ. Στεφανάκος, στέλεχος της ΝΔ που συμμετείχε στις επιτροπές εκλογικού αγώνα από το 1984 μέχρι το 2000, προσχώρησε στο κόμμα των «Φιλελευθέρων» και τοποθετήθηκε στη θέση του γενικού διευθυντή του κόμματος.

«Εθνικό δίκτυο» για τον Αβραμόπουλο

Ο Δ. Αβραμόπουλος φρόντισε χθες -φυσικά όχι μόνος του- να κάνει αισθητή την παρουσία του με δηλώσεις που έγιναν σε «εθνικό δίκτυο» μετά τη συνάντησή του χτες το βράδυ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο επίδοξος μεσσίας βρήκε την ευκαιρία να παρουσιάσει το κόμμα του ως παράγοντα «ανανέωσης της πολιτικής ζωής»(!), ενώ επανέλαβε ότι στα μέσα του 2001 θα είναι έτοιμη η ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός του και τότε θα παραιτηθεί και από τη δημαρχία. Από τις αρχές του νέου χρόνου θα λειτουργήσει το πολιτικό γραφείο του, προκειμένου να προετοιμάσει οργανωτικά το κόμμα, το οποίο βέβαια θα είναι αρχηγικό υπό τον νέο «σωτήρα» της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ