Σάββατο 3 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ανάπτυξή τους «χτίζεται» πάνω στα νεκροταφεία των εργατικών δικαιωμάτων

Μέσα σε κλίμα καλλιέργειας προσδοκιών απ' την κυβέρνηση για έξοδο από τα μνημόνια και ανάπτυξη, έχουν πραγματοποιηθεί σειρά «αναπτυξιακών» συνεδρίων που διοργανώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις περιφέρειες της χώρας. Το 9ο κατά σειρά «αναπτυξιακό» συνέδριο πραγματοποιείται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις 5 και 6/2/18.

Η κυβέρνηση πρωτοστατεί στο να προπαγανδίζει την έξοδο από τα μνημόνια και τα οφέλη από τη μεταμνημονιακή ανάπτυξη, ενώ η Περιφέρεια τονίζει τη σημασία της υπόψη διαφημιζόμενης ανάπτυξης για τον τόπο μας. Δεν μας εκπλήσσει η ταύτιση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την κυβερνητική πολιτική και προπαγάνδα, γιατί γνωρίζουμε ότι ανεξάρτητα από πολιτικές ταμπέλες που προβάλλουν, αλλά και τις εκλογικές στηρίξεις που είχαν, κινούνται στις ράγες της ίδιας στρατηγικής που δεκαετίες εφαρμόζεται στη χώρα μας, με καπιταλιστική κρίση και μη.

Ας πάρουμε ως δεδομένο ότι θα βγούμε από τα μνημόνια.

Σημαίνει ότι θα καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ;

Οτι ο τσακισμένος από τις πολιτικές τους λαός μας, με τις στρατιές των ανέργων, θα αρχίσει να ανακάμπτει; Οτι θα σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και τα κάθε είδους χαράτσια; Οτι θα αποκατασταθεί το τσεκούρωμα κατά 40% και 50% των μισθών και συντάξεων ή θα επανέλθουν ο 13ος και ο 14ος μισθός; Οτι θα επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας; Οτι θα χρηματοδοτηθεί η Τοπική Διοίκηση; Οτι θα καταργηθούν οι απαγορεύσεις των προσλήψεων και θα δούμε προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις εργασίας στους δήμους, στις Περιφέρειες, στην Υγεία, στην Εκπαίδευση κ.λπ.;

Ολυμπία οδός: Μία χαρακτηριστική περίπτωση του τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη. Οι κατασκευαστές έλαβαν δύο και τρεις φορές πάνω από τα ποσά που προβλέπονταν για την κατασκευή με βάση τη σύμβαση. Οι εργαζόμενοι που την κατασκεύασαν πήραν μειώσεις μισθών και απολύσεις. Για τη χρήση της ο λαός πληρώνει υπέρογκα διόδια

Eurokinissi

Ολυμπία οδός: Μία χαρακτηριστική περίπτωση του τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη. Οι κατασκευαστές έλαβαν δύο και τρεις φορές πάνω από τα ποσά που προβλέπονταν για την κατασκευή με βάση τη σύμβαση. Οι εργαζόμενοι που την κατασκεύασαν πήραν μειώσεις μισθών και απολύσεις. Για τη χρήση της ο λαός πληρώνει υπέρογκα διόδια
Οτι στο δήμο Πατρέων, που από το 2011 μέχρι το 2017 είχαμε 567 αποχωρήσεις μόνιμου προσωπικού χωρίς καμιά αναπλήρωση, θα αλλάξει το τοπίο με μόνιμες προσλήψεις; Οτι στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου, Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, Δημοτικό Βρεφοκομείο, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, «Βοήθεια στο Σπίτι», που το 50% - 75% του προσωπικού είναι με προγράμματα, θα έχουμε εργαζόμενους με μόνιμη εργασία; Οτι οι σχολικές καθαρίστριες, που είναι αμειβόμενες ανά αίθουσα, με εξευτελιστικούς μισθούς από 150 μέχρι 250 ευρώ, θα δουν δουλειά με δικαιώματα; Οτι θα σταματήσει να αντικαθίσταται η μόνιμη σχέση εργασίας με εκμεταλλευτικές εργασιακές σχέσεις για το προσωπικό; Οτι θα σταματήσει η επιχειρούμενη από την κυβέρνηση διείσδυση των ΜΚΟ και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων;

Σημαίνει τελικά ότι οι κατακτήσεις που απέδωσε η ταξική πάλη στη χώρα μας, σε διαδρομή δεκαετιών, και που Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβερνήσεις του κεφαλαίου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τις ανέτρεψαν, θα επανέλθουν; Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα αλλάξει, τίποτα δεν θα επανέλθει με τη διαφημιζόμενη έξοδο από τα μνημόνια.

Ανάπτυξη για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων

Ας πάμε τώρα στην ανάπτυξη. Από τις δεκαετίες του '80 και του '90, γιατί και τότε για ανάπτυξη μιλούσαν οι κυβερνήσεις και οι βιομήχανοι που δραστηριοποιούνταν στην Περιφέρειά μας, έπαιρναν τις μεγαλοεπιχειρήσεις τους και τις πήγαιναν σε άλλες χώρες, γιατί εκεί έβρισκαν δούλους αντί για εργαζόμενους. Συνέχιζε η κάθε κυβέρνηση να προσελκύει επενδυτές με νέα μέτρα υπέρ αυτών και συρρίκνωνε τα εργατικά δικαιώματα, για την «ανάπτυξη» και «δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για εξυγίανση επιχειρήσεων που αφού τις εισέπρατταν, έβαζαν λουκέτο. Φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο για να επενδύσει, φοροληστείες για το λαό, με τους δείκτες ανεργίας να αυξάνονται.

Πούλησαν λιμάνια, αεροδρόμια, οδικές αρτηρίες, γέφυρες για την ανάπτυξη. Την καπιταλιστική ανάπτυξη. Υπήρξε ανάπτυξη; Υπήρξε. Τι απέδωσε στο λαό; Ανεργία, μισθούς στα τάρταρα, αλλά στους επενδυτές και μεγαλοκατασκευαστές τεράστια ποσότητα πλούτου. Στην καπιταλιστική κρίση που βιώνουμε, υπάρχει ανάπτυξη; Υπάρχει. Στην Περιφέρειά μας έγιναν έργα; Εγιναν. Πόσο κόστισαν; Η Περιμετρική, για παράδειγμα, δύο και τρεις φορές πάνω από τα συμφωνηθέντα με απαίτηση των μεγαλοκατασκευαστών. Από πού τα χρήματα; Από τη φοροληστεία του λαού. Την ίδια ώρα που κυβερνήσεις και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις των κατασκευαστών, στους εργαζόμενους που την κατασκεύαζαν, μείωναν τους μισθούς και άλλους τους απέλυαν.

Εργα και τώρα γίνονται; Γίνονται. Εθνικές οδοί όπως π.χ. Ολυμπία - Ιόνια - Εγνατία και άλλα επίσης. Για την Ολυμπία οδό π.χ., δύο και τρεις φορές πάνω από τα ποσά που προβλέπονταν για την κατασκευή με βάση τη σύμβαση.

Στους εργαζόμενους που την κατασκεύασαν; Μειώσεις μισθών και απολύσεις.

Ποιος ωφελείται; Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στους οποίους έχουν παραχωρηθεί οι Εθνικές οδοί, εισπράττοντας δυσβάσταχτα διόδια, με τα πλατιά λαϊκά στρώματα να οδηγούνται λόγω οικονομικής αδυναμίας στους επαρχιακούς δρόμους και παλιές Εθνικές οδούς, που παραμένουν παγίδα θανάτου έχοντας εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, αφού δεν είναι πεδίο κερδοφορίας.

Νέα προνόμια τάζει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης στο μεγαλοεπιχειρηματικό κεφάλαιο «Η φορολόγησή του πρέπει να μειωθεί άμεσα», λέει, την ίδια ώρα που αυξάνει η κυβέρνηση το αφορολόγητο σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Αυτό ανέφερε σε συνέδριο στην περιοχή μας που πρόσφατα διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (δηλαδή ΠΑΣΟΚ), με θέμα «συμμαχία για την επιχειρηματικότητα». Συμμαχία για παραπέρα εξόντωση του λαού δηλαδή.

Θερίζουν φτώχεια και ανεργία στην Πάτρα

Ας δούμε μερικά στοιχεία για το δήμο μας από την ανάπτυξη που έφεραν και ας βγάλουμε συμπεράσματα για την ανάπτυξη που θα μιλήσουν στο συνέδριο.

34.000 είναι οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στην πόλη μας από τον ΟΑΕΔ, ενώ μαζί με τους μη εγγεγραμμένους ο αριθμός πολλαπλασιάζεται.

12.000 οικογένειες, δηλαδή πάνω από 35.000 συνδημότες μας, είναι εγγεγραμμένοι στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

1.600 οικογένειες στην τράπεζα τροφίμων του δήμου.

Συσσίτια, άστεγοι, εξαθλίωση, πείνα ήταν η ανάπτυξή τους.

Στη δομή που έχουμε δημιουργήσει στο δήμο με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, κάθε μέρα έρχονται συνδημότες μας που χάνουν τα σπίτια τους από τις πολιτικές τους.

Και πρέπει όλοι να αναρωτηθούν τι είναι πραγματικά αυτό που φταίει για την ανεργία, τη φτώχεια, τα συσσίτια, τη λαϊκή χρεοκοπία που αντιμετωπίζει ο λαός μας.

Θα διαπιστώσουν ότι η προσέλκυση επενδύσεων, η ανταγωνιστικότητα, η κατοχύρωση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, προϋποθέτουν την απόλυτη και σχετική φτώχεια για τους πολλούς.

Τα ζητήματα που ιεραρχούν ως κύρια

Ποια ζητήματα ιεραρχούνται για την περιοχή μας μπροστά στο «αναπτυξιακό» συνέδριο:

  • Ενέργεια «απελευθερωμένη» στα χέρια μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Προχωράνε οι σχεδιασμοί με ενεργή εμπλοκή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για δίκτυα διανομής και υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου. Ηλεκτρικό ρεύμα πανάκριβο για το λαό και σπίτια στο σκοτάδι.

Τα οικόπεδα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο χαρίζονται στους μονοπωλιακούς ομίλους. Μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, σχεδιάζεται η εγκατάσταση μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Νέο Λιμάνι, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες εφοπλιστικού και βιομηχανικού κεφαλαίου. Προχωρά η δημιουργία μιας «πυριτιδαποθήκης» μέσα στον αστικό ιστό της Πάτρας. Την ίδια ώρα, η Ενέργεια είναι πανάκριβη για το λαό και πληθαίνουν οι καταγγελίες που φτάνουν στο δήμο για σπίτια που μένουν στο σκοτάδι.

  • Μεταφορές: Με την επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής, ο υπάρχων σχεδιασμός τους προβλέπει επίγεια διέλευση που θα κόψει στη μέση την Πάτρα.
  • Περιβάλλον: Ανάπτυξη λένε με «σεβασμό» στους φυσικούς πόρους. Πότε καπιταλιστική ανάπτυξη σεβάστηκε περιβάλλον και φυσικούς πόρους; Ποτέ. Φόρο περιβάλλοντος θέλουν να βάλουν μέσω του λογαριασμού του νερού και φόρο ταφής απορριμμάτων.
  • Το φράγμα Πείρου - Παραπείρου, έργο αναγκαίο για την κάλυψη λαϊκών αναγκών, δεν ολοκληρώνεται με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Δεν προβλέπονται οι αναγκαίες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία και συντήρησή του.

Ο κοινός παρονομαστής των παραπάνω είναι ότι έργα που τα 'χει ανάγκη ο λαός μας, σχεδιάζονται και υλοποιούνται με άξονα τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου, όμως, η ιστορία έχει αποδείξει πως δεν σημαίνει καλύτερη ζωή και δουλειά με δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Αντίθετα.

Ενώ «η ανάπτυξη έρχεται», δεν μπορεί να φέρει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα.

Η δημοτική αρχή έφερε το θέμα του «αναπτυξιακού» συνεδρίου κυβέρνησης και Περιφέρειας για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πιστές οι δημοτικές παρατάξεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις εντολές κυβέρνησης - Περιφέρειας - κεφαλαίου. Για την «ανάπτυξη» ξανά. Την «ανάπτυξη» που έφεραν στην περιοχή μας χρόνια τώρα με τις κυβερνήσεις τους, την Περιφέρεια και το δήμο, όπου χρόνια είχαν την πλειοψηφία, καταδικάζοντας τον Πατραϊκό λαό.

Ο λαός θα αγωνίζεται έξω από την αίθουσα του συνεδρίου

Και πού θα στηριχτεί η ανάπτυξή τους αυτή;

Πάνω στα νεκροταφεία των εργατικών δικαιωμάτων που αφαίρεσαν με την καπιταλιστική κρίση. Γι' αυτό και η κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα της.

Ψηφίζει τον περιορισμό και την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος των εργαζομένων, που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα, απέναντι στο κεφάλαιο και το αστικό κράτος.

Γιατί γνωρίζουν ότι τίποτα δεν θα αλλάξει ούτε με την πιθανή έξοδο από τα μνημόνια και όσα αυτά έφεραν, ούτε με τη μεταμνημονιακή «ανάπτυξη».

Αυτό, δε, το γνωρίζει και ο ίδιος ο λαός, που τσακίστηκε από τις πολιτικές τους. Και αυτός ο λαός δεν θα είναι μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου, αλλά έξω και θα αγωνίζεται για την ίδια του τη ζωή και για ζωή με δικαιώματα

Εκεί μαζί του θα βρίσκεται η δημοτική αρχή της Πάτρας, με τις θέσεις της και τις αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου, για τις οποίες εμπόδιο για την υλοποίησή τους είναι οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και όλα τα αστικά κόμματα που το υπηρετούν.

Γνωρίζουμε ότι αυτό το πλαίσιο των διεκδικήσεων, για να καρποφορήσει, απαιτεί αγώνα και σύγκρουση με τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Εχουμε επιλέξει μετερίζι όμως και ασκούντες ακόμα τη διοίκηση του δήμου ως δημοτική αρχή. Και αυτό το μετερίζι δεν είναι των κυβερνήσεων και Περιφερειών της καπιταλιστικής ανάπτυξης και λεηλασίας του λαού.

Είναι το μετερίζι του αγώνα, για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών του λαού μας.


Διονύσης ΠΛΕΣΣΑΣ
Αντιδήμαρχος Πατρέων


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ