Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται και το περαιτέρω «τσεκούρι» στα εναπομείναντα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Οι δε διατάξεις είναι χαρακτηριστικές και για το πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρουσιάζει ως «κοινωνικό κράτος» την αναδιανομή της φτώχειας και τα εφάπαξ «ψίχουλα» στους εξαθλιωμένους που αφήνει πίσω της η πολιτική της, που κι αυτά βασίζονται στην κατάργηση κοινωνικών παροχών και δικαιωμάτων και στις σχετικές «εξοικονομήσεις».
Ανάμεσα σε άλλα:
- Στο στόχαστρο μπαίνουν τα επιδόματα αναπηρίας. Από τον Φλεβάρη, θα εφαρμόζεται «πιλοτικό πρόγραμμα» που, όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση, έχει στόχο τη μετάβαση από την «ιατροκεντρική προσέγγιση της αναπηρίας» σε έναν τρόπο εκτίμησής της που πλέον θα εκτιμά «τον τρόπο λειτουργίας των ατόμων με αναπηρία...». Δηλαδή, οι δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας, όπως και του ειδικού ασφαλιστικού καθεστώτος, δεν θα κρίνονται με βάση την αντικειμενική αναπηρία τους ή τη χρόνια σοβαρή ασθένειά τους, αλλά από τον τρόπο που «λειτουργούν» ως ανάπηροι! Πρόκειται για το όχημα μέσω του οποίου θα προωθηθεί ο νέος γύρος επίθεσης στα επιδόματα και τις παροχές για τους αναπήρους και τους μακροχρόνια πάσχοντες.
- Παράλληλα με το χτύπημα στα προνοιακά επιδόματα, περικόπτονται και τα οικογενειακά επιδόματα για δεκάδες χιλιάδες τρίτεκνα και πολύτεκνα λαϊκά νοικοκυριά. Να θυμίσουμε ότι τα επιδόματα τέκνων καθιερώθηκαν το 2013 (2ο μνημόνιο) ως δήθεν «αντιστάθμισμα» της ενισχυμένης φοροληστείας (μειώσεις αφορολόγητου ορίου κ.ά.), απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους και άλλες κατηγορίες του λαϊκού πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δήθεν αυξήσεις που διαφημίζει η κυβέρνηση για νοικοκυριά με 1 ή 2 προστατευόμενα παιδιά, στην πραγματικότητα καλύπτουν μόνο ένα μέρος της φοροληστείας.
- Επιπλέον, μπαίνει στο στόχαστρο το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τη διάταξη, το επίδομα αυτό, το οποίο λαμβάνουν κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα (ΟΤΑ) και νοσηλευτές, τεχνικό προσωπικό και προσωπικό εργαστηρίων των νοσοκομείων καθώς και κάποιες άλλες ειδικότητες δημόσιων υπαλλήλων - περίπου 70.000 εργαζόμενοι - θα επανασχεδιαστεί «από μηδενική βάση». Θα καθοριστούν νέα κριτήρια δικαιούχων, νέος τρόπος υπολογισμού του, ενώ και το ύψος του επιδόματος που θα δίνεται σε κάθε κατηγορία δικαιούχων θα καθορίζεται ανάλογα με την «έκταση και τη συχνότητα έκθεσης των εκάστοτε δικαιούχων στους παράγοντες κινδύνου που επικρατούν στους χώρους εργασίας...», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση του εν λόγω άρθρου. Και βέβαια η επίθεση στο συγκεκριμένο επίδομα, ειδικά για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, οι οποίοι υπάγονται και στο ασφαλιστικό καθεστώς των ΒΑΕ, θα ανοίξει το δρόμο και στην υπονόμευση των μέχρι τώρα ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Επιπλέον για τη συνέχεια, προβλέπονται «παρεμβάσεις» σε ό,τι αφορά τις «επιδοτήσεις μεταφορών». Για παράδειγμα, τα μειωμένα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες, τα στεγαστικά επιδόματα για τα νοίκια φτωχών λαϊκών νοικοκυριών κ.ά.