Σάββατο 13 Γενάρη 2018 - Κυριακή 14 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Τα περιεχόμενα του τεύχους

Οσον αφορά τα περιεχόμενα του τεύχους, ξεκινάει με τη θεματική ενότητα «100 χρόνια ΚΚΕ», στην οποία περιλαμβάνονται η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100χρονα του Κόμματος, η εισηγητική ομιλία του ΓΓ και η Απόφαση της Διευρυμένης Συνόδου της ΚΕ με θέμα τα 100χρονα του Κόμματος και τα 50χρονα της ΚΝΕ.

Η θεματική ενότητα «Σοσιαλισμός» ξεκινά με το άρθρο της Ελένης Μπέλλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «Η κοινωνική ιδιοκτησία ενάντια στην ατομική. Με το βλέμμα στον Οκτώβρη και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση». Το άρθρο αφορά τη διαπάλη με την αστική αντίληψη που αμφισβητεί την υπεροχή του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής να αναπτύσσουν τις παραγωγικές δυνάμεις και να ικανοποιούν τις διευρυνόμενες κοινωνικές ανάγκες.

Στην ίδια ενότητα περιλαμβάνεται το άρθρο με τίτλο «Επιδράσεις της Οκτωβριανής Επανάστασης και της μετέπειτα σοσιαλιστικής οικοδόμησης στους Ελληνες λογοτέχνες».

Η ενότητα «Σοσιαλισμός» περιλαμβάνει ακόμη δύο κείμενα, τα οποία αναφέρονται σε συγκεκριμένες πλευρές του κεντρικού σχεδιασμού στην ΕΣΣΔ.

Το πρώτο είναι αναδημοσίευση αρχειακού υλικού από τις σελίδες της ΚΟΜΕΠ και πιο συγκεκριμένα από το 5ο τεύχος του 1932. Πρόκειται για μέρος της εισήγησης του Βιατσεσλάβ Μιχαήλοβιτς Μολότοφ στη 17η Συνδιάσκεψη του ΠΚΚ (μπ), που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα (30 Γενάρη - 4 Φλεβάρη 1932) με θέμα το δεύτερο πεντάχρονο σχέδιο στην ΕΣΣΔ. Το κείμενο αναφέρεται στις απόπειρες σχεδιασμού που προηγήθηκαν του πρώτου πεντάχρονου (σχέδιο εξηλεκτρισμού, χρονιάτικα σχέδια), ενώ παρουσιάζει και τις συνθήκες στις οποίες αναπτύχθηκε το πρώτο πεντάχρονο πλάνο.

Η ενότητα κλείνει με το άρθρο του Β. Β. Πιχόροβιτς με τίτλο «Για την ιστορία του πολιτικοοικονομικού Θερμιδώρ στην ΕΣΣΔ» και αναφέρεται στη ζωή και το έργο του μεγάλου Σοβιετικού επιστήμονα της κυβερνητικής Β. Μ. Γκλουσκόφ, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στο λεγόμενο Παγκρατικό Σύστημα Αυτοματοποιημένης Διεύθυνσης της Οικονομίας.

Τέλος, στο παρόν τεύχος της ΚΟΜΕΠ περιλαμβάνονται τα Κομματικά Ντοκουμέντα της περιόδου από 4.11.2017 έως 22.12.2017.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ