Σάββατο 13 Γενάρη 2018 - Κυριακή 14 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ξεδιάντροποι

Επιχειρηματολογώντας στη Βουλή για την αντιαπεργιακή διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Προσπαθήσαμε να αποφύγουμε και αυτήν τη διάταξη. Μπορώ να σας πω ότι είχαμε και την υποστήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που είχε αποφανθεί ότι δεν χρειάζεται μια τέτοια διάταξη, διότι αφενός είναι ήδη αυστηρή η υφιστάμενη νομοθεσία και, αφετέρου, πολλές αποφάσεις κήρυξης απεργίας κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές». Με άλλα λόγια, το επιχείρημα της κυβέρνησης για τη χρησιμότητα ή όχι της διάταξης που φέρνει ενάντια στην απεργία, είναι ότι το ισχύον καθεστώς επαρκεί για να ακυρώνεται στην πράξη η δυνατότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων (και των επιχειρησιακών σωματείων) να αποφασίζουν απεργία! Λένε, δηλαδή, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν με επάρκεια τη βρώμικη δουλειά για το κεφάλαιο και στο βαθμό που η σημερινή κυβέρνηση διατηρεί στο ακέραιο την ίδια αντιαπεργιακή νομοθεσία, δεν υπήρχε κανένας λόγος «να πιει το πικρό ποτήρι» μιας ακόμα αντεργατικής διάταξης, με τέτοιον εμβληματικό χαρακτήρα. Κατά τ' άλλα, ο καημός τους είναι «να δούμε πώς θα ενεργοποιηθούν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στα συνδικάτα, να είναι περισσότερο διεκδικητικοί, να έχουν συμμετοχή για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο», όπως έλεγε ο Τσακαλώτος στη Βουλή. Δεν είναι προκλητικοί και ξεδιάντροποι μόνο σε αυτά που νομοθετούν για το κεφάλαιο, αλλά και στον τρόπο που πάνε να τα δικαιολογήσουν και να τα σερβίρουν στο λαό. Σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες...

Αντιδραστικές εξισώσεις

Το σφυροδρέπανο δίπλα στη σβάστικα και ο Χίτλερ πρόσωπο με πρόσωπο με τον Στάλιν... Αυτά περιλαμβάνονται στο λογότυπο με το οποίο διαφημίζεται η νέα ραδιοφωνική εκπομπή του «ΣΚΑΪ» με θέμα τον «ολοκληρωτισμό» στον 20ό αιώνα. Από την παρουσίαση της εκπομπής και τους συντελεστές της, που είναι γνωστοί προπαγανδιστές της θεωρίας των «δύο άκρων», γίνεται φανερός και ο στόχος της: Να εξισώσει τον κομμουνισμό με το ναζισμό, να συκοφαντήσει τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, αναπαράγοντας το επίσημο δόγμα της ΕΕ, η οποία άλλωστε χρηματοδοτεί αδρά κάθε τέτοιο προπαγανδιστικό εγχείρημα. Οσο ο «ΣΚΑΪ» εξασκείται στις αντιδραστικές «εξισώσεις», το σύστημα που υπερασπίζεται, δηλαδή ο καπιταλισμός, εξολοθρεύει λαούς ολόκληρους, σπέρνει τον όλεθρο, είτε μιλάμε για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είτε για την «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, διευρύνει τη φτώχεια, την ανεργία, τα αδιέξοδα για το λαό και μοσχαναθρέφει τα διάφορα φασιστοειδή. Η αντιδραστική αυτή θεωρία, που εμπνέει τόσο πολύ τα αστικά ΜΜΕ, τελικά λειτουργεί ως «πλυντήριο» για το ναζισμό, κάτι που αποδεικνύεται σε μια σειρά χώρες της ΕΕ που τιμούν φασιστικά κατακάθια του Β' Παγκοσμίου Πόλεμου και ταυτόχρονα διώκουν κομμουνιστές, απαγορεύουν τη δράση Κομμουνιστικών Κομμάτων και τα σύμβολά τους. Αυτό που πρέπει να κρατήσει ο λαός είναι ότι η κατασυκοφάντηση του σοσιαλισμού, με την παραχάραξη του ιστορικού χθες από την αστική τάξη και τα επιτελεία της, γίνεται με το βλέμμα στο αύριο και με κύρια επιδίωξη να μην ξαναζήσει τον εφιάλτη της ανατροπής της εξουσίας της...

Χαριτωμενιές

Μια και η Βουλή έχει την τιμητική της αυτές τις μέρες, αξίζει να αναφερθούμε και σε ένα ακόμα επιχείρημα που «έριξε» τις προάλλες ο υπουργός Οικονομικών: «Είναι ένα νομοσχέδιο που δείχνει, όχι μόνο ότι η κυβέρνηση έχει ένα αφήγημα για την έξοδο από το μνημόνιο 2018, αλλά και ότι ήδη έχει αρχίσει μια ισορροπία ανάμεσα στο τι κάνουμε επειδή είμαστε υποχρεωμένοι και στο τι κάνουμε γιατί αυτές είναι οι ανάγκες της οικονομίας ή της κοινωνίας». Για ποια οικονομία και για ποια κοινωνία μιλάει ο Τσακαλώτος; Μα γι' αυτήν που οι νόμοι και η λειτουργία της καθορίζονται με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος. Δηλαδή, με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και όχι βέβαια των εργαζομένων και του λαού. Επομένως, τι θα αλλάξει τώρα που θα τελειώσουν τάχα τα μνημόνια; Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπηρετεί με την πολιτική της τις ίδιες (αντιλαϊκές) ανάγκες, αλλά ...με την άνεσή της! Βέβαια, καμιά αμφιβολία δεν έχουμε ότι μπορεί να το κάνει. Αλλωστε, με τέτοιες επιδόσεις στην εφαρμογή των μνημονίων, έχει αποκτήσει τεχνογνωσία για να εφαρμόσει τα ίδια και ακόμα χειρότερα μέτρα, χωρίς βοήθεια από το «εγχειρίδιο» των μνημονίων. Απ' αυτήν την άποψη, η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να ισχυρίζεται ότι «δεν έχετε δει τίποτα ακόμα», όπως αγγλιστί είπε τις προάλλες στη Βουλή χαριτολογώντας ο υπουργός Οικονομικών.

Πνευμονία

Είναι δημοσιογράφος στα «ΝΕΑ», αλλά «χτυπάει» και μια πρωινή βάρδια στο ραδιοσταθμό του δήμου Αθηναίων. Γύρω του γίνεται ο κακός χαμός για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που χτυπάει κατακέφαλα το λαό και, το κυριότερο, νομοθετεί το ξήλωμα της απεργίας. Η συνδικαλιστική πλειοψηφία έχει ...πετάξει πετσέτα και το ΠΑΜΕ δίνει με όλες του τις δυνάμεις τη μάχη για να απαντηθεί το νέο αντιλαϊκό έκτρωμα. Μέσα σ' αυτόν τον ορυμαγδό, καλεί στην εκπομπή του έναν εκπρόσωπο του ΚΚΕ. Ποια είναι η πρώτη (άντε η δεύτερη...) ερώτηση που του κάνει; «Μιλάτε για την απεργία εσείς που στο δικό σας καθεστώς θα είναι απαγορευμένη;». Και αμέσως μετά: «Πόσους σκότωσε ο Στάλιν;». Τελειώνει η συνέντευξη και στο τηλέφωνο περιμένει έτερος δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών», με τις ίδιες πάνω - κάτω απόψεις, για να σχολιάσουν όσα ειπώθηκαν προηγουμένως! Βέβαια, δικαίωμά τους να ρωτούν και να σχολιάζουν ό,τι θέλουν, πολύ περισσότερο που οι απαντήσεις που τους δόθηκαν ήταν πληρωμένες. Δικαίωμά μας, όμως, κι εμάς να λέμε ότι ο αντικομμουνισμός τους είναι σαν τον πυρετό στην πνευμονία: Δεν πέφτει με τίποτα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σάββατο 13 Γενάρη

1822 Η γαλανόλευκη καθιερώνεται από την Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου ως το επίσημο σύμβολο των επαναστατημένων Ελλήνων.

1898 Ο Εμίλ Ζολά δημοσιεύει τη γνωστή ανοιχτή επιστολή του με τίτλο «Κατηγορώ», σχετικά με την υπόθεση Ντρέιφους στη Γαλλία.

1910 Γεννιέται ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης.

1946 Αρχίζει τις εργασίες του στο θέατρο «Απόλλων» της Αθήνας το Α' Συνέδριο της ΕΠΟΝ, στο οποίο έλαβαν μέρος 354 αντιπρόσωποι (13-19/1/1946).

1949 Επειτα από πολυήμερη σκληρή μάχη, τμήματα της 10ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με διοικητή τον Υποστράτηγο Νίκο Θεοχαρόπουλο (Σκοτίδα) και Πολιτικό Επίτροπο τον Νίκο Μπελογιάννη, υπερνικούν διπλάσιες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού και καταλαμβάνουν τη Νάουσα.

1953 Ο Ι. Μπ. Τίτο εκλέγεται από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας Πρόεδρος της χώρας.

1968 Στην περιοχή του Ναυαρίνου βυθίζεται αύτανδρο το ελληνικό φορτηγό «Εύελπις» με 16μελές πλήρωμα.

Κυριακή 14 Γενάρη

1742 Πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός και αστρονόμος Εντμουντ Χάλεϊ, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο γνωστός κομήτης.

1918 Γενική απεργία ξεσπά στην Αυστροουγγαρία. Εργατικά Συμβούλια (σοβιέτ) συγκροτούνται σε όλα τα προλεταριακά κέντρα της αυτοκρατορίας.

1943 Αρχίζει η Διάσκεψη της Καζαμπλάνκα (Μαρόκο), ανάμεσα στους ηγέτες της Βρετανίας Ου. Τσόρτσιλ και των ΗΠΑ Φρ. Ρούσβελτ. Ο Ι. Στάλιν δεν παρευρέθηκε, καθώς η μάχη του Στάλινγκραντ επέβαλε την παραμονή του στην ΕΣΣΔ. Σε αυτήν αποφασίστηκε ο πόλεμος να τελειώσει μόνο όταν η Γερμανία παραδοθεί άνευ όρων. Αποφασίστηκε επίσης η συμμαχική απόβαση στη Σικελία.

1970 Το Εκτακτο Στρατοδικείο της Αθήνας καταδικάζει ερήμην τον εκπρόσωπο του ΠΑΜ στο εξωτερικό (και στέλεχος του ΚΚΕ) Αντώνη Αμπατιέλο σε 5 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 100.000 δρχ.

1988 Πεθαίνει το ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης Γκεόργκι Μαξιμιλιάνοβιτς Μαλενκόφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1946-1957) και πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ (1953-1955).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ