Σάββατο 13 Γενάρη 2018 - Κυριακή 14 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Επίθεση στο λαό, δώρα στο κεφάλαιο οι δύο όψεις του νομοσχεδίου

Σημεία από την τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ στην Ολομέλεια

Eurokinissi

Η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο δρομολογεί νέο κύμα επίθεσης ενάντια στην εργατική τάξη και τη λαϊκή οικογένεια, σημείωσε ο ειδικός αγορητής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, τοποθετούμενος στην Ολομέλεια της Βουλής, το πρωί της Παρασκευής.

Σε ό,τι αφορά τη διάταξη που βάζει νέες δυσκολίες στο δικαίωμα για την απεργία, απαντώντας στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί «μικροαλλαγών», που τάχα συνιστά η απαίτηση του 50% συν 1 στα σωματεία, προκειμένου να παρθεί απόφαση για απεργία τόνισε: «Μα δεν ξέρετε ότι αυτό είναι απαγορευτικό για να έχει απαρτία η συνέλευση; Δεν ξέρετε ότι υπάρχουν βάρδιες στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις; Πώς θα μαζευτεί αυτό το 50% συν 1; Δεν μπορεί να μαζευτεί ποτέ επί της ουσίας...». Επεσήμανε, μάλιστα, την ταυτόσημη προπαγάνδα κυβέρνησης και ΣΕΒ που χειροκροτεί σαν θετική τη ρύθμιση.

Σε άλλο σημείο, σχολιάζοντας τα περί «προτεραιότητας» των εργαζομένων σε πτωχεύσεις επιχειρήσεων, υπογράμμισε ότι προβλέπεται η απόδοση έξι χρωστούμενων μισθών και διερωτήθηκε: «Τα υπόλοιπα δεδουλευμένα; Στον αγύριστο! Τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία; Στον αγύριστο...»!

Κατήγγειλε ακόμα ότι η κυβέρνηση:

  • Προετοιμάζει το έδαφος για περιστολή στο επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στο Δημόσιο, καθώς η επιτροπή που δημιουργείται θα ξεκινήσει από μηδενική βάση να συζητάει, ανοίγοντας το δρόμο για μεγαλύτερη συρρίκνωση κατηγοριών βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
  • Βάζει στο στόχαστρο το επίδομα αναπηρίας, στο όνομα της αντιδραστικής λογικής του βαθμού λειτουργικότητας αναπηρίας.
  • Συνεχίζει να απαγορεύει με το άρθρο 242 τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου, συνεχίζει την εργασιακή ομηρία δηλαδή.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη θωράκιση των πλειστηριασμών για να παρεμποδιστούν οι αντιδράσεις και με στόχο να στηριχτεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Αρχίζει έτσι το ξήλωμα και της πρώτης κατοικίας», σημείωσε, «ενώ γίνεται ένα βήμα παραπέρα με τη διεύρυνση των πλειστηριασμών και στα χρέη προς το Δημόσιο από 500 ευρώ και πάνω». «Ενας αυτοαπασχολούμενος που χρωστάει 1.000 ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία, θα του κατάσχετε τα εργαλεία, το βανάκι του; Αυτό είναι πάταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Κι ενώ όλα αυτά σηματοδοτούν κλιμάκωση της επίθεσης στο λαό, την ίδια ώρα η κυβέρνηση, όπως κατήγγειλε, διευρύνει τα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο και του παρέχει νέα δώρα όπως: Απελευθέρωση αγορών, ιδιωτικοποιήσεις, Χρηματιστήριο Ενέργειας που αποτελεί βήμα στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, καθώς μετατρέπεται σε χρηματιστηριακό εμπόρευμα. Ενα είδος πρώτης ανάγκης για τα λαϊκά στρώματα που θα καταλήξουν να το πληρώνουν πανάκριβα, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύεται και η αξιοποίηση εγχώριων πηγών, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Καταλήγοντας και αφού σχολίασε αναλυτικά άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, όπως οι αλλαγές που εισάγονται στον λατομικό και μεταλλευτικό κώδικα, το Κτηματολόγιο, οι διευκολύνσεις στις αδειοδοτήσεις επιχειρηματικών ομίλων, τα φορολογικά κίνητρα και τη μείωση προστίμων στις επιχειρήσεις, ο Ν. Καραθανασόπουλος στηλίτευσε και την αντιδραστικοποίηση παραπέρα του συστήματος μέσω της διάταξης για εξωδικαστικό διαμεσολαβητή. Οπως είπε, έτσι ιδιωτικοποιείται η Δικαιοσύνη και «πάει σε χέρια που δεν ξέρουμε ποια είναι και τι ρόλο μπορούν να παίξουν και τώρα το κάνετε υποχρεωτικό! (...) Ζημιωμένα είναι τα οικονομικά αδύναμα λαϊκά στρώματα που θα κληθούν να καταβάλουν σημαντικά μεγαλύτερα έξοδα (...) και περισσότερο χρόνο άρα είναι αποτρεπτικό...» κατήγγειλε.

Σε ό,τι αφορά τα οικογενειακά επιδόματα, τόνισε ότι τα «μεγάλα λόγια» της κυβέρνησης μεταφράζονται σε ένα ευρώ τη μέρα για κάποιες οικογένειες, με το οποίο ούτε το γάλα δεν μπορούν να πάρουν, ενώ για άλλες σημαίνει ακόμα και μειώσεις. Κατήγγειλε δε την «επιδοματική λογική», όπως και την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει την πραγματική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην εργατική τάξη και το κεφάλαιο, που τη μετατρέπει σε επίπλαστη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον εξαθλιωμένο και σ' αυτόν με λίγο παραπάνω εισόδημα.

«Η επίθεση θα συνεχιστεί και μετά την υποτιθέμενη έξοδο απ' τα μνημόνια, γιατί οι μνημονιακοί νόμοι θα υπάρχουν και μάλιστα θα αναγκαστείτε να πάρετε και νέα μέτρα για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία. Αρα εμείς λέμε η εργατική τάξη και το λαϊκό κίνημα πρέπει να στοχεύσουν στον πραγματικό αντίπαλο που είναι το μεγάλο κεφάλαιο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Απέναντι σ' αυτόν να στραφεί, να οργανώσει την πάλη του. Είμαστε αισιόδοξοι και παίρνοντας αφορμή απ' τον κ. Τσακαλώτο που μας είπε δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα, του λέμε να δεις τι σου 'χουμε ετοιμάσει για μετά», κατέληξε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

  • Ρεπορτάζ από τις ομιλίες των υπόλοιπων βουλευτών του ΚΚΕ θα δημοσιευτούν στο φύλλο του «Ριζοσπάστη» την Τρίτη 16/1.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org