Σάββατο 13 Γενάρη 2018 - Κυριακή 14 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΗΠΑ
«Εκτίναξη της συνεργασίας» πάνω σε «κοινούς στόχους»

«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Οι παραδοσιακοί δεσμοί, οι κοινοί στόχοι και η χρόνια συνεργασία σε διακρατικό και επιχειρηματικό επίπεδο, είναι η βάση μιας νέας εκτίναξης της συνεργασίας.

Η χώρα μας είναι ένα ανοιχτό πεδίο ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και ειδικότερα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας (...) Η ελληνική επικράτεια είναι η πύλη σε μια μεγάλη περιοχή, εντός της οποίας βρίσκονται οι αναπτυσσόμενες αγορές των χωρών της Βαλκανικής, της Μαύρης Θάλασσας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η οποιαδήποτε επένδυση πραγματοποιείται στην Ελλάδα, έχει έναν πολλαπλασιαστή απόδοσης που της προσδίδει μια ιδιαίτερη δυναμική.

Ειδικά στο χώρο των αμυντικών επενδύσεων, απώτερος στόχος μας είναι η Ελλάδα ν' αποτελέσει, σε επίπεδο βιομηχανίας, κέντρο υποστήριξης των οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων μας, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (...) Εχουμε μπροστά μας την Ελλάδα μετά την κρίση. Την Ελλάδα με τους ανοιχτούς ορίζοντες για συνεργασίες και επενδύσεις. Αρκεί κάποιος να την γνωρίζει καλύτερα, να γνωρίζει καλύτερα όλο το φάσμα του παραγωγικού της δυναμικού και να το αξιοποιεί».

Τα παραπάνω έγραφε πρόσφατα, σε άρθρο του στην αμερικανική ιστοσελίδα Defensenews.com, ο αν. υπουργός Αμυνας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας. Και πράγματι, μια σειρά πληροφορίες επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διεκδικήσει ρόλο «σημαιοφόρου» στα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, με στόχο τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα
  • Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν τη μεγάλη σημασία που έχει η βάση της Σούδας για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου σε καθημερινή βάση και με διάφορες αφορμές και προσχήματα (γυμνάσια, εθιμοτυπικές επισκέψεις, περιπολίες ρουτίνας στο πλαίσιο αποστολών του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) βρίσκονται συγκεντρωμένα περί τα 40 πολεμικά πλοία ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, γύρω από τα εντοπισμένα ή υπό διερεύνηση κοιτάσματα φυσικού αερίου.
  • Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας, με τη μονιμότερη στάθμευση αμερικανικών UAV (μη επανδρωμένων αεροσκαφών) σε ελληνικό έδαφος (σήμερα χρησιμοποιούνται περιστασιακά βάσεις όπως η Ανδραβίδα και η Σούδα). Η χρήση των UAV για επόπτευση της Ανατολικής Μεσογείου φαίνεται πως είναι εκτεταμένη, καθώς καλύπτουν ένα κενό που αφήνουν τα αμερικανικά πολεμικά πλοία, τα οποία αποπλέουν για να αναπτυχθούν στον Ειρηνικό. Τα UAV έχουν ως κύρια βάση τη Σιγκονέλα της Σικελίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον από το 2014, οι Αμερικανοί ζητούν να εγκατασταθούν σε μόνιμη βάση τέτοια «αεροχήματα» στη Σούδα, με την ελληνική πλευρά να αντιπροτείνει κατά καιρούς το Καστέλι Ηρακλείου ή και άλλες βάσεις.
  • Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι οι ΗΠΑ θέλουν να «τοποθετηθούν» και στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα να εκσυγχρονίσουν το δίκτυο Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο για να παρακάμψουν τα Δαρδανέλια, τώρα που έχουν προβλήματα με την τουρκική κυβέρνηση. Το όλο σχέδιο βέβαια συνδυάζεται και με το ενδιαφέρον αμερικανικών ομίλων να «επενδύσουν» στον πλωτό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, όπως και στον κάθετο διασυνδετήριο αγωγό αερίου μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας, τον IGB.
  • Οι ίδιοι παράγοντες επιβεβαιώνουν ότι τουλάχιστον σε επίπεδο συζητήσεων υπάρχουν σκέψεις για εγκατάσταση βάσης ελικοπτέρων των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη. Χαρακτηρίζουν δε στη στρατιωτική ορολογία τέτοιες εγκαταστάσεις «preposition camps», ήτοι «προκεχωρημένες βάσεις εφοδιασμού και οπλισμού».
  • Την λογική της εξυπηρέτησης αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών ειδικά στα Βαλκάνια, ανταγωνιστικά προς την προσπάθεια της Ρωσίας να διατηρήσει και να επεκτείνει την επιρροή της, υπηρετεί και η απόφαση της κυβέρνησης να ενδυναμώσει παραπέρα τη «στρατιωτική συνεργασία» με Ρουμανία, Βουλγαρία και ειδικά τη Σερβία, ιδιαίτερα στους τομείς των Ειδικών Δυνάμεων, ενισχύοντας την προσπάθεια στοίχισης των σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων στα αμερικανοΝΑΤΟικά πρότυπα λειτουργίας και τις στοχεύσεις, με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να αναδεικνύονται σε ρόλο ...πιστοποιημένου ΝΑΤΟικού εκπαιδευτή.
  • Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν επίσης ότι πέρα από το σχέδιο για αναβάθμιση των ελληνικών «F-16» και τις συνεννοήσεις με τη μητρική, αμερικανική «Lockheed Martin», υπήρξε και πρόταση από την αμερικανική «Boeing» για προμήθεια από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία 30 με 50 τεμαχίων του δικού της μαχητικού, «F-15». Η επιθυμία από ελληνικής πλευράς φέρεται να είναι η προώθηση και αυτής της αγοράς μέσω διακρατικής συμφωνίας.
  • Το κύριο έργο της αναβάθμισης των «F-16» σχεδιάζεται να γίνει υπό την επίβλεψη της «Lockheed», στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, που θα λειτουργήσει ως υπεργολάβος του αμερικανικού μονοπωλίου. Περιττό να σημειωθεί ότι και οι δύο τύποι μαχητικών θα κληθούν να καλύψουν αμερικανοΝΑΤΟικές ανάγκες. Ειδικά για τα «F-15», κυβερνητικοί παράγοντες επιβεβαιώνουν ότι, λόγω της μεγάλης αυτονομίας τους σε καύσιμο, θα μπορούν να καλύπτουν «το νότιο σκέλος της ελληνικής ΑΟΖ», το οποίο συμπίπτει χονδρικά με τον άξονα Μάλτα - Κύπρος. Πρόκειται για τη ζώνη όπου η κυβέρνηση θέλει να αναλάβει ρόλο ΝΑΤΟικού «τοποτηρητή», με πρόσχημα τον «αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία» και την «εξάρθρωση δικτύων που την χρηματοδοτούν».

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org