Απίστευτη ταλαιπωρία και χτες στην υπηρεσία Πρόνοιας του Κεντρικού Τομέα της Αθήνας
Απίστευτη ταλαιπωρία βίωσαν και χτες οι ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες στις Υπηρεσίες Πρόνοιας των Περιφερειών προκειμένου να πάρουν τη σχετική βεβαίωση για να απογραφούν στη συνέχεια στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ως δικαιούχοι επιδομάτων πρόνοιας. Από τα ξημερώματα ανήμποροι άνθρωποι και συνταξιούχοι προχωρημένης ηλικίας στοιβάχτηκαν μέσα κι έξω από την Υπηρεσία του Κεντρικού Τομέα της Αθήνας, ελπίζοντας ότι μετά από μέρες αναμονής θα εξυπηρετηθούν. Στο σημείο βρέθηκαν και χτες δυνάμεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, κάνοντας εξόρμηση.
«Από τις 5 το πρωί έχω έρθει και δεν ξέρω τι ώρα θα ξεμπερδέψω. Εχουν τρεις υπαλλήλους όλους κι όλους. Ψάχνουν επί μισή ώρα σε κούτες και φακέλους να βρουν μια βεβαίωση», λένε στον «Ρ» όσο περιμένουν οι δικαιούχοι. «Ηρθα δυο φορές την περασμένη βδομάδα και σήμερα τελικά το πήρα μετά από δυόμισι ώρες!», σημειώνει κάποιος άλλος.
Πολλοί ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες δεν μπορούν να μετακινηθούν και αναγκάζονται οι συγγενείς τους να χάνουν χρόνο και μεροκάματα για να περιμένουν στις ατέλειωτες ουρές. Η Γιάννα, μόλις σχόλασε από τη βραδινή βάρδια του εργοστασίου όπου δουλεύει, πήγε κατευθείαν στην υπηρεσία. «Μετά από ένα χρόνο στην ανεργία βρήκα επιτέλους αυτή τη δουλειά. Το παιδί μου έχει σακχαρώδη διαβήτη από 7 χρονών και θα το έχει εφ' όρου ζωής και το ποσοστό αναπηρίας που δίνουν είναι 10%-15%. Ασε που μόλις κολλήσει το πρώτο του ένσημο κόβεται αυτό το πενιχρό επίδομα των 300 ευρώ το μήνα, λες και θα πάψει να το χρειάζεται. Η συμμετοχή που δίνουμε στα φάρμακα κάθε μήνα φτάνει τα 60 ευρώ. Εγώ δουλεύω και παρ' όλα αυτά στερώ από το παιδί μου τα απαραίτητα τρόφιμα υψηλής ποιότητας που είναι απαραίτητα για την υγεία του. Φανταστείτε να κοπεί το επίδομα μόλις αρχίσει να έχει ένσημα ή να πληρώνουμε όλο το ποσό για τα φάρμακα επειδή θα έχει χαμηλό ποσοστό αναπηρίας...».
Το πιο τραγικό είναι ότι τα άτομα με αναπηρία σέρνονται σε αυτή τη διαδικασία προκειμένου να πέσει «μαχαίρι» σε επιδόματα και συντάξεις. Καταρχήν είναι πολλοί αυτοί που δεν θα καταφέρουν να απογραφούν, οπότε αυτομάτως χάνουν το δικαίωμα στο επίδομα. Οπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, υπάρχουν πολλοί μοναχικοί άνθρωποι, ηλικιωμένοι, με βαριές νοητικές και κινητικές αναπηρίες, που δεν έχουν κανένα να τους ενημερώσει ή να κάνει την απογραφή για λογαριασμό τους. Είναι ενδεικτικό ότι - σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας - από τους περίπου 220.000 δικαιούχους (που παίρνουν σήμερα επίδομα) έχουν απογραφεί μόλις οι 85.000 και η προθεσμία λήγει στις 15 Μάρτη. Την ίδια ώρα ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία ή με χρόνια πάθηση είναι περίπου στο 10% του πληθυσμού. Από αυτούς οι 500.000 έχουν βαριά αναπηρία και οι μισοί και πλέον δεν παίρνουν κανένα επίδομα. Για παράδειγμα, οι κωφοί από 18-65 ετών, όσοι πάσχουν από γεροντική άνοια. Μάλιστα, οι κατάκοιτοι δεν αναγνωρίζονται ως παραπληγικοί, άρα δεν παίρνουν τίποτα. Επίσης αν κάποιος εργαζόμενος με ανάπηρο παιδί παίρνει επίδομα και από το ασφαλιστικό του ταμείο και το προνοιακό επίδομα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να του κόψουν το ένα από τα δυο παρότι τα δικαιούται.