Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσικές καταγγελίες για εκπαίδευση τζιχαντιστών σε βάση των ΗΠΑ

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την εκπαίδευση πρώην τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία σε βάση του αμερικανικού στρατού στο Τανφ της νότιας Συρίας αποκάλυψε χτες ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, καταγγέλλοντας την αμερικανική στρατιωτική βάση στην περιοχή ως «παράνομη» και «μαύρη τρύπα που επιτρέπει την ανεμπόδιστη δράση» τζιχαντιστών. Μιλώντας σε δημοσιογράφο της ρωσικής εφημερίδας «Κομσομόλσκαγια Πράβντα», πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν πρώην τζιχαντιστές που τώρα αυτοαποκαλούνται «Νέος Συριακός Στρατός ή χρησιμοποιούν άλλες ονομασίες». Σημείωσε ότι ρωσικοί δορυφόροι και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη έχουν καταγράψει ομάδες τζιχαντιστών όχι μόνο στη συγκεκριμένη αμερικανική βάση, αλλά και σε άλλη που έχουν φτιάξει οι Αμερικανοί στο Σαντάντι.

Ο Ρώσος στρατηγός αξιοποίησε τις κινήσεις και δράσεις του αμερικανικού στρατού στη Συρία, για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της συνέχισης της παρουσίας των ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα. Πρόσθεσε μάλιστα πως «η προστασία των εθνικών συμφερόντων» της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή «ήταν από τους λόγους που έκαναν τη Ρωσία να επιλέξει τη διατήρηση δύο στρατιωτικών βάσεων στη Συρία».

Το ίδιο 24ωρο, δυσκολίες φαίνεται πως αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών να πραγματοποιήσει στις 29 και 30 Γενάρη στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας τη συνάντηση Σύρων κυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων αξιωματούχων. Διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πως προχτές 40 συριακές αντικαθεστωτικές οργανώσεις απέρριψαν την πρόταση της Ρωσίας να συμμετάσχουν στο λεγόμενο «Συριακό Εθνικό Κογκρέσο» στο Σότσι στα τέλη του ερχόμενου μήνα, εκτιμώντας αφενός ότι η Μόσχα δεν πιέζει αρκετά τη συριακή κυβέρνηση ώστε να επιτευχθεί πολιτική λύση και αφετέρου ότι η ρωσική πλευρά προσπαθεί να παρακάμψει τις συνομιλίες του ΟΗΕ στη Γενεύη. Χτες, πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συνάντησε τον επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης Αχμαντ Τζάρμπα, προσπαθώντας να τον πείσει για τις «αγαθές» προθέσεις της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, που προ ημερών αποφάσισαν στην Αστάνα του Καζακστάν τη δρομολόγηση συνεδρίασης του υπό συγκρότηση «Εθνικού Συριακού Κογκρέσου» στο Σότσι.

Αντίθετα, πρόθυμοι να μεταβούν στο Σότσι εμφανίστηκαν Κούρδοι μαχητές στη Συρία. Ο Σίπαν Χίμο, διοικητής των κουρδικών «Μονάδων Προστασίας του Λαού» (YPG), δήλωσε πως η Ρωσία υποσχέθηκε σε κουρδικές οργανώσεις στη βόρεια Συρία ότι θα εκπροσωπηθούν στη σύγκληση του λεγόμενου «Συριακού Εθνικού Κογκρέσου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ