Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απειλές κατά πάντων και προσπάθεια θυματοποίησης

Εκτός των ΗΠΑ, και η Γουατεμάλα προχωρά σε μεταφορά της πρεσβείας της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Νέες απειλές σε βάρος του Ιράν και της παρουσίας του στη Συρία, αλλά και έναντι της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, εκτόξευσε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μιλώντας σε τελετή αποφοίτησης αξιωματικών της πολεμικής αεροπορίας.

Υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ «αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις σε βορρά, νότο και ανατολή», ισχυρίστηκε ότι σε όλα τα μέτωπα «υπάρχουν κέντρα και παρακλάδια του ριζοσπαστικού Ισλάμ», που έχουν ήδη προκαλέσει «βαριά καταστροφή στην περιοχή μας αλλά όχι στη χώρα μας». «Είμαστε νησίδα ηρεμίας σε καταιγίδα», πρόσθεσε ο Νετανιάχου, προειδοποιώντας στη συνέχεια τη «Χαμάς» ότι εναπόκειται σε αυτήν και στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας εάν θα συνεχιστεί η κατάσταση ηρεμίας. «Δεν θα επιτρέψουμε, ούτε θα ανεχθούμε μία κλιμάκωση από τη "Χαμάς" ή από άλλο τρομοκρατικό στοιχείο. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε επί λέξει ο Νετανιάχου.

Δεν παρέλειψε να απειλήσει τις ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν θα επιτρέψει» να εγκαθιδρύσουν την παρουσία τους εκεί «για να μας βλάψουν». «Θα εμποδίσουμε να στρέψουν φονικά όπλα ακριβείας εναντίον μας», κατέληξε.

Μετά τις ΗΠΑ, και η Γουατεμάλα

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξήρε την απόφαση του Προέδρου της Γουατεμάλας, Τζίμι Μοράλες, να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ και να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία της χώρας από το Τελ Αβίβ. Την απόφαση της Γουατεμάλας αποδοκίμασε ο Βολιβιανός Πρόεδρος Εβο Μοράλες, εκφράζοντας «βαθιά λύπη» επειδή «ορισμένες κυβερνήσεις ξεπουλάνε την αξιοπρέπειά τους στην αυτοκρατορία (σ.σ. ΗΠΑ) για να μη χάσουν τα ψίχουλα της USAID», της αμερικανικής υπηρεσίας που χορηγεί οικονομική βοήθεια στο εξωτερικό.

Αντίθετα, η εξέλιξη χαιρετίστηκε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ως «σημαντική» αλλά και ως ένδειξη «πως και άλλα κράτη θα ακολουθήσουν». Ρεπορτάζ της ισραηλινής δημόσιας ραδιοφωνίας ανέφερε πως πιθανώς θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γουατεμάλας και άλλες χώρες όπως η Ονδούρα, οι Φιλιππίνες, η Ρουμανία και το Νότιο Σουδάν, που φέρονται να βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Παράλληλα, χτες, το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, επικαλούμενο Παλαιστίνιους αξιωματούχους μετέδωσε πως η Παλαιστινιακή Αρχή ασκεί πιέσεις σε Αραβες ηγέτες προκειμένου να μπλοκάρουν τις προσπάθειες του Ισραήλ να εξασφαλίσει μία έδρα μεταξύ των 10 μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2019 - 2020. Σχεδιάζουν μάλιστα εντός τρέχοντος 24ώρου να υποβάλουν σχετικό σχέδιο απόφασης στο κοινοβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ