Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Αντιδράσεις για την αμνήστευση Φουτζιμόρι

ΛΙΜΑ.--

Εντονες λαϊκές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Περού η απόφαση του νεοφιλελεύθερου Προέδρου της χώρας, Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι (πολωνογερμανοεβραϊκής καταγωγής και πρώην οικονομολόγος στο ΔΝΤ), να δώσει το βράδυ της Κυριακής χάρη στον πρώην Πρόεδρο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, που έχει καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφθορά με 25 χρόνια φυλακή από το 2007. Η απόφαση δικαιολογήθηκε ως «ανθρωπιστική», λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, και γι' αυτόν το λόγο μεταφέρθηκε από τη φυλακή στο νοσοκομείο. Ο Φουτζιμόρι, ιαπωνικής καταγωγής, 79 ετών σήμερα (όσο και ο Κουτσίνσκι), από το κρεβάτι του νοσοκομείου έκανε δήλωση ευχαριστώντας τον νυν Πρόεδρο και ζητώντας «από τα βάθη της καρδιάς του συγγνώμη από όσους έβλαψε στην διάρκεια της προεδρίας του», κάτι που εξόργισε ακόμη περισσότερο τους διαδηλωτές.

Αυτό που αναφέρουν διάφοροι πολιτικοί αναλυτές στο Περού είναι ότι η κίνηση αμνήστευσης του Φουτζιμόρι είναι αποτέλεσμα συμφωνίας του κυβερνώντος αντιδραστικού κόμματος με τους αστούς πολιτικούς και παιδιά του πρώην Προέδρου, Κέικο και Κέντζι. Η μεν πρώτη είναι η επικεφαλής του λαϊκίστικου κόμματος «Λαϊκή Δύναμη», που ελέγχει το Κογκρέσο, ενώ ο δεύτερος φέρεται πιο κοντά στην κυβέρνηση Κουτσίνσκι, και μάλιστα πρόσφατα καταψήφισε παραπομπή στη δικαιοσύνη του νυν Προέδρου για σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο Φουτζιμόρι κυβέρνησε με βάρβαρη καταστολή ενάντια στο λαϊκό κίνημα, με το πρόσχημα της ένοπλης μαοϊκής οργάνωσης «Φωτεινό Μονοπάτι» τη δεκαετία του 1990. Πάντως, μετά την ανακοίνωση της αμνήστευσης Φουτζιμόρι, κατά πληροφορίες της εφημερίδας «El Comercio», δύο στελέχη του κόμματος του Κουτσίνσκι ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το κόμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ