Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αντιπαράθεση με Βραζιλία και Καναδά

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, του σοσιαλδημοκρατικού Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος του Νικολάς Μαδούρο, και τις κυβερνήσεις της Βραζιλίας και του Καναδά. Η πρώτη ανακήρυξε την Κυριακή «ανεπιθύμητο πρόσωπο» τον πρέσβη της Βραζιλίας στη Βενεζουέλα, Ρούι Περέιρα, «μέχρι να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη στη χώρα, την οποία παραβιάζει η πραξικοπηματική κυβέρνηση (σ.σ. της Βραζιλίας)», και αντίστοιχα η κυβέρνηση της Βραζιλίας έκανε το ίδιο για τον εμπορικό επιτετραμμένο της πρεσβείας της Βενεζουέλας Χεράρδο Αντόνιο Ντελγκάδο Μαλντονάδο.

Η συνταγματική τάξη έχει σχέση με την καθαίρεση της σοσιαλδημοκράτισσας Προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, του Κόμματος Εργατών, η οποία ανατράπηκε συνταγματικά το Μάη του 2016, στο πλαίσιο ενδοαστικών αντιθέσεων, από τους έως τότε συμμάχους της, με πρώτο τον σημερινό νεοφιλελεύθερο Πρόεδρο Μισέλ Τέμερ, που τότε ήταν αντιπρόεδρος. Το ότι το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο με την κόντρα Βενεζουέλας - Βραζιλίας έχει σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, όπου μετά τις λεγόμενες «προοδευτικές» κυβερνήσεις σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του καπιταλισμού επιχειρείται μια στροφή σε πιο καθαρά νεοφιλελεύθερες λύσεις, με στόχο την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η διπλωματική αντιπαράθεση με τον Καναδά. Ο εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας του Καναδά στη Βενεζουέλα, Κράιμπ Κόβαλικ, ανακηρύχτηκε επίσης «ανεπιθύμητο πρόσωπο» για «τη μόνιμη, επίμονη, χυδαία και αγενή παρέμβασή του στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, και παρά τις επιπλήξεις εδώ και χρόνια από το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας». Ως ανάλογο αντίμετρο, ανεπιθύμητος κρίθηκε και ο εμπορικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στον Καναδά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ανήμερα τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση Μαδούρο, σε ένδειξη καλής θέλησης, μετέτρεψε την ποινή 80 μελών της αντιπολίτευσης, που είχαν καταδικαστεί για βιαιοπραγίες έως συμμετοχή σε απόπειρες ανθρωποκτονιών από το 2014, σε «εναλλακτικές ποινές με προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ