Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Παζάρια και εντάσεις γύρω από το μεγάλο αιθιοπικό φράγμα

ΚΑΪΡΟ - ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Τριβές στις σχέσεις της Αιθιοπίας με την Αίγυπτο και το Σουδάν συνεχίζει να προκαλεί το υπό κατασκευή (από το 2011) «Φράγμα Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης» (GERD) και η δημιουργία του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού σταθμού (περίπου 6.000 MegaWatt) στην Αφρική.

Χτες, μετέβη στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέ, συζητώντας τρόπους επίλυσης διμερών και περιφερειακών θεμάτων αλλά και σύσφιξης των σχέσεων των χωρών τους. Ακολούθησε η συνάντηση του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών με τον Αιθίοπα ομόλογό του, Γουόρκνε Γκεμπεγέχου, με τον τελευταίο να διαβεβαιώνει το Κάιρο ότι το φράγμα GERD «δεν θα βλάψει καμία χώρα της περιοχής».

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε, μιλώντας σε αιγυπτιακά Μέσα Ενημέρωσης, να ζητά την παρέμβαση της Παγκόσμιας Τράπεζας στη διένεξη της Αιγύπτου με την Αιθιοπία, προκειμένου, όπως τόνισε, να επιτευχθεί μία «δίκαιη συμφωνία» για το διαμοιρασμό των πολύτιμων υδάτων του ποταμού Νείλου, στα οποία η Αιθιοπία έχει (λόγω γεωγραφικών παραγόντων) το «πάνω χέρι». Εξέφρασε, ακόμη, εμμέσως έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο να μειωθεί, για λογαριασμό της Αιγύπτου, το ετήσιο «μερίδιο» ποσότητας περίπου 55,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού.

Ακολούθησαν δηλώσεις από τον Αιθίοπα πρέσβη στην Αίγυπτο, Τάγγε Σελασιέ Αμντε, που ανήγγειλε ως πιθανή την επίσκεψη του Χ. Ντεσαλέ στο Κάιρο εντός του Γενάρη και τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

Στην Αντίς Αμπέμπα, πάντως, χτες πραγματοποιήθηκε η υπογραφή συμφωνιών ανάθεσης έργου κατασκευής τριών μεγάλων οδικών αξόνων σε τρεις σινικές μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και δύο μικρότερες αιθιοπικές. Η εξέλιξη έγινε παράλληλα με την πραγματοποίηση σινο-αιθιοπικού επενδυτικού φόρουμ στο Χανγκζού της Κίνας.

Ας σημειωθεί ότι την κατασκευή του φράγματος GERD, που έχει υλοποιηθεί κατά περίπου 63%, έχει αναλάβει η ιταλική εταιρεία «Salini Impergilo», με χρηματοδότηση μεταξύ άλλων και κινεζικών κοινοπραξιών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ