Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα εργαλεία για την ποδηγέτηση του λαϊκού κινήματος

ΑΓΚΥΡΑ.--

Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης προμηνύει το νέο προεδρικό διάταγμα που μπαίνει σε εφαρμογή στην Τουρκία, σε μια περίοδο που εντείνονται και ευρύτερες ενδοαστικές διεργασίες στη χώρα, αλλά και κόντρες σε όλη την περιφέρεια.

Μεταξύ άλλων, το διάταγμα αναφέρει - με βάση δημοσιεύματα - ότι «αν ένας πολίτης αναλαμβάνει δράση για να καταστείλει τρομοκρατικές ενέργειες ή οτιδήποτε άλλο οδηγεί σε αυτές, τότε δεν μπορεί να οδηγηθεί σε δίκη». Δηλαδή, ουσιαστικά, αίρει νομικά εμπόδια για τη διάπραξη ακόμα και εγκληματικών ενεργειών που γίνονται στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», με ό,τι περιεχόμενο μπορεί να αποκτήσει ο όρος «τρομοκρατία», ανάλογα με μεθοδεύσεις και συμφέροντα της μίας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου.

Αντιδράσεις για το νέο προεδρικό διάταγμα έχουν εκφράσει και δυνάμεις από το κυβερνών ΑΚΡ, όπως και ο πρώην Πρόεδρος της χώρας και συνιδρυτής του ΑΚΡ Αμπντουλάχ Γκιουλ, μιλώντας για χτύπημα στο «κράτος δικαίου». Από την άλλη μεριά, ο βουλευτής του κεμαλικού CHP Οζγκιούρ Οζέλ, βουλευτής της κεμαλικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι «στην πρώτη διαδήλωση της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, οι Αρχές θα ξαμολήσουν τις ιδιωτικές τους πολιτοφυλακές, χωρίς το φόβο των συνεπειών».

Και ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια

Στο μεταξύ, χτες, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Ροστέκ» Σεργκέι Τσεμεζόφ δήλωσε στην εφημερίδα «Κομερσάντ» ότι η αξία των αντιπυραυλικών συστημάτων «S-400», που η Τουρκία θα αγοράσει από τη Ρωσία, θα φτάσει στα 2,5 δισ. δολάρια. Συνολικά έχουν παραγγελθεί και θα παραδοθούν τέσσερις συστοιχίες, ενώ οι πρώτες παραδόσεις θα γίνουν το Μάρτη του 2020, είπε ο Τσεμεζόφ, προσθέτοντας ότι το 55% του ποσού της αγοράς θα καλυφθεί από ρωσικά δάνεια.

Η συγκεκριμένη ρωσο-τουρκική συμφωνία έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, συνολικά για τις σχέσεις Τουρκίας με Ρωσία αλλά και Δύση, αφού προχωρά σε μια περίοδο που εκδηλώνονται βαθιές αντιθέσεις αλλά και παζάρια μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών, Ουάσιγκτον κ.τ.λ.

Ενδεικτικές είναι οι επισημάνσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του στη «Westdeutsche Allgemeine Zeitung», που είπε μεν ότι δεν μπορεί να φανταστεί την Τουρκία (όπως και την Ουκρανία) «να γίνονται μέλη της ΕΕ τα επόμενα χρόνια», ωστόσο πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να βρεθούν «εναλλακτικές μορφές στενής συνεργασίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μοχλός η Ενέργεια και στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας(2022-10-14 00:00:00.0)
Διατηρείται η «ανησυχία για την αμερικανο-τουρκική συμμαχία»(2019-05-17 00:00:00.0)
Πολλαπλά μηνύματα με το «πάγωμα» της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό(2018-06-09 00:00:00.0)
Διευρύνονται το παζάρι και οι τριβές(2018-06-06 00:00:00.0)
Προβάδισμα Ερντογάν και αντιδράσεις για τα «F-35»(2018-05-30 00:00:00.0)
Στη Ρωσία σήμερα ο Ερντογάν(2017-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ