Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να απαντήσουμε με απεργία στο νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο και το μαύρο μέτωπο που το στηρίζει
  • Κάλεσμα στα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες για απεργία τη μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου
  • ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΑ, στη χτεσινή συνεδρίαση της ΓΣΕΕ, απέρριψαν την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για πανεργατική απεργία

Σε ένα κοινό μαύρο μέτωπο, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΑ, υπηρετώντας την αντεργατική στρατηγική του κεφαλαίου, που προωθούν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματά του, απέρριψαν χτες στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ την πρόταση του ΠΑΜΕ για προκήρυξη νέας 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, τη μέρα που η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο με τα «προαπαιτούμενα» της 3ης «αξιολόγησης» με αιχμή το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος.

Δίνοντας απάντηση, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι κυβέρνηση, κεφάλαιο και οι δυνάμεις τους στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι γελασμένοι «αν νομίζουν ότι θα περάσουν τα μέτρα "χωρίς να βραχούν"». Καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες να πάρουν αποφάσεις απεργιακής κινητοποίησης όταν η κυβέρνηση φέρει το πολυνομοσχέδιο για ψήφιση.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει τα εξής:

«Το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοσίας - κομμάτων που έχουν ψηφίσει τα μνημόνια και των δυνάμεών τους στο συνδικαλιστικό κίνημα (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΑ) έδειξε ξανά τα απειλητικά του δόντια στους εργαζόμενους, αυτήν τη φορά στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ.

Στη συνεδρίαση αυτή, η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΑ, εκφράζοντας τον πιο ξεδιάντροπο εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, απέρριψε με μια φωνή την πρόταση του ΠΑΜΕ για απεργιακή κινητοποίηση όταν η κυβέρνηση φέρει για ψήφιση το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 3ης "αξιολόγησης", που περιλαμβάνει το χτύπημα στην οργάνωση, στη συλλογική δράση των εργαζομένων και βάζει στο γύψο το δικαίωμα στην απεργία. Απέρριψαν την απεργιακή κινητοποίηση, αλλά δεσμεύτηκαν ότι θα "εξαντληθούν" σε συναντήσεις και επιστολές προς τους κοινωνικούς εταίρους. Να θυμίσουμε ότι την ίδια στάση κράτησαν οι ίδιες δυνάμεις στη συνεδρίαση της ΑΔΕΔΥ.

Κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση, της δίνουν χώρο και χρόνο για να περάσει στα "μουγκά" μια σειρά από αντιδραστικές, αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, ανάμεσά τους και την τροπολογία που αφορά το δικαίωμα των εργαζομένων να οργανώνονται και να αποφασίζουν τις κινητοποιήσεις τους απέναντι στην εργοδοσία. Στην ουσία, βάζουν πλάτη στις επιδιώξεις και στους σχεδιασμούς των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλοεπιχειρηματιών, που θέλουν τους εργαζόμενους δεμένους χειροπόδαρα, να μην μπορούν να αντιδράσουν στη βαρβαρότητα που τους επιφυλάσσει η καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτήν την ανάπτυξη στηρίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, γι' αυτό κρατά τη συγκεκριμένη στάση. Είναι αδίστακτοι, προτείνουν στους εργαζόμενους την απραξία μπροστά στο αντεργατικό - αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από τη νομοθέτηση της ποινικοποίησης της δράσης του εργατικού και λαϊκού κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αν νομίζουν ότι θα περάσουν τα μέτρα "χωρίς να βραχούν" είναι γελασμένοι. Οι εργαζόμενοι δεν θα τους κάνουν τη χάρη. Το μαύρο μέτωπο που έχουν δημιουργήσει θα πάρει την απάντηση που πρέπει από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, από μια σειρά συνδικάτα που παλεύουν με ταξικό προσανατολισμό και δεν υποχωρούν από την ταξική πάλη, όσα εμπόδια κι αν προσπαθούν να τους βάλουν.

Οι εργαζόμενοι να μη φοβηθούν σε αυτόν τον αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Δεν είναι μόνοι τους. Απομονωμένα δεν είναι τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι που βαδίζουμε το δύσκολο και σκληρό αγώνα και οργανώνουμε την πάλη κατά των επιχειρηματικών ομίλων, των κυβερνήσεών τους και των κολαούζων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Απομονωμένος είναι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός που φανέρωσε τη γύμνια του σε όλες τις προηγούμενες κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι έχουν δυνάμεις και συνδικάτα να στηριχτούν. Είναι τα συνδικάτα του ταξικού κινήματος και άλλα συνδικάτα που θα πορευτούμε μαζί.

Οι εργαζόμενοι να ξεφορτωθούν από το σβέρκο τους και να απομονώσουν ακόμα παραπάνω αυτήν τη γραφειοκρατική ελίτ στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτό θα είναι προς όφελος της εργατικής τάξης. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς, ενισχύοντας τις ταξικές δυνάμεις.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να ενισχύσουν τον αγώνα, τη δράση και τις πρωτοβουλίες στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς. Να ενισχύσουν τις μαζικές διαδικασίες, τις Γενικές τους Συνελεύσεις, τις συσκέψεις, τις συγκεντρώσεις. Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες να πάρουν αποφάσεις απεργιακής κινητοποίησης όταν η κυβέρνηση φέρει το πολυνομοσχέδιο για ψήφιση».

Οι πρώτες απεργιακές αποφάσεις

Την ώρα που οι γνωστές πλειοψηφίες στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ επιχειρούν να φρενάρουν τους αγώνες των εργαζομένων, ήδη μια σειρά από κλαδικές Ομοσπονδίες, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, προκηρύσσουν απεργίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη την κήρυξη 24ωρης απεργίας τη μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου έχουν αποφασίσει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ).

Στις ανακοινώσεις τους, υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων την ανάγκη να δοθεί μαζική απεργιακή απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία, να βάλει στο «γύψο» τους αγώνες και τη δράση των συνδικάτων. Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, τονίζουν, απαιτείται ένταση και ενίσχυση της πάλης, ώστε οι νέες ανατροπές να μην εφαρμοστούν ποτέ, να πέσουν στο κενό.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συσκέψεις σωματείων σε μια σειρά πόλεων της χώρας, με αντικείμενο τη συνέχεια της πάλης και την οργάνωση της νέας απεργιακής κινητοποίησης. Μετά τις συσκέψεις σε Λάρισα, Πάτρα, Χαλκίδα και Ηράκλειο, η συνέχεια δίνεται σήμερα, Πέμπτη, σε Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο και Βόλο:

-- Στη Θεσσαλονίκη, τα σωματεία και οι Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν σε έκτακτη σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργιακής απάντησης.

-- Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου διοργανώνει σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών στα γραφεία του, στις 6.30 μ.μ.

-- Σε σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών καλεί επίσης το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», την ίδια ώρα, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Πρόταση για απεργία σε Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες

Πρόταση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας να προχωρήσει εκτάκτως σε συνεδρίαση και να πάρει απόφαση για νέα 24ωρη απεργία, όταν η κυβέρνηση φέρει το νέο πολυνομοσχέδιο στη Βουλή για να το ψηφίσει μαζί με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας, κατέθεσε η ΔΑΣ ΕΚΑ. Οπως σημειώνει στην πρότασή της, «η κυβέρνηση για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων επιδιώκει να ξεμπερδεύει με το απεργιακό δικαίωμα γενικά αλλά και σε μια σειρά επιχειρήσεις που οδεύουν προς το Υπερταμείο και την ιδιωτικοποίηση όπως εδώ στην Αττική: Οι Αστικές Συγκοινωνίες, η ΕΥΔΑΠ, το Αττικό Μετρό κ.ά. Θέλουν να δέσουν τους εργαζόμενους χειροπόδαρα, να μην αντιδράσουν στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής. Να μην τους το επιτρέψουμε».

Αντίστοιχα, με επιστολή της προς τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, η ΔΕΣΚ ζητάει την σύγκληση έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου με θέμα την προκήρυξη απεργίας.

Αντίστοιχα αιτήματα για άμεση συνεδρίαση των συνδικαλιστικών οργάνων και λήψη αποφάσεων για νέα απεργία κατέθεσαν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και σε μια σειρά Ομοσπονδίες εργαζομένων σε πρώην ΔΕΚΟ, στις οποίες με την 3η «αξιολόγηση» προωθείται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση. Σε αυτό το πλαίσιο, σχετικές προτάσεις κατατέθηκαν από τις ταξικές δυνάμεις στις διοικήσεις της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών (ΟΣΜΕ). Την έκτακτη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ και την προκήρυξη απεργίας ζητάνε με επιστολή τους τα μέλη του που έχουν εκλεγεί με το «Αγωνιστικό Μέτωπο».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- ΠΑΜΕ: Κάλεσμα για απεργιακή απάντηση τη μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου στη Βουλή

-- Αρχαιρεσίες συνδικάτων: Συνέχεια στην παρουσίαση αποτελεσμάτων αρχαιρεσιών από μια σειρά σωματείων, που φανερώνουν θετικές διεργασίες

-- Εργαζόμενοι στον Τουρισμό: Μάχη για την υπεράσπιση του σταθερού ημερήσιου χρόνου και για ουσιαστικές αυξήσεις

-- Ημερολόγιο του ΠΑΜΕ για το 2018: Αφιερωμένο στην πάλη για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Θετικές διεργασίες φανερώνει το αποτέλεσμα σε μια σειρά σωματείων

Στο 4σέλιδο της προηγούμενης Πέμπτης, ο «Ριζοσπάστης» παρουσίασε ορισμένες πλευρές από τη θετική πείρα και τις ενθαρρυντικές διεργασίες, που αποτυπώνονται στην ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στις αρχαιρεσίες μιας σειράς σωματείων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τέτοιες πτυχές από τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και του Συνδικάτου Εργαζομένων στα Τρόφιμα και Ποτά Εύβοιας - Βοιωτίας, στα οποία καταγράφηκαν μεγάλη αύξηση της συμμετοχής και ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων με εκατοντάδες νέες ψήφους εργαζομένων.

Δίνοντας συνέχεια στην αποτύπωση πλευρών αυτής της θετικής πείρας, η οποία φανερώνει συνολικότερα σημαντικές δυνατότητες στην υπόθεση της ανασύνταξης και της αλλαγής συσχετισμών, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα στοιχεία από τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, στο οποίο καταγράφηκε επίσης μεγάλη αύξηση της συμμετοχής, καθώς και από αρχαιρεσίες σε συλλόγους εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία, με σημαντική ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σημαντική ενίσχυση που αντανακλά την πλούσια δράση και αποτελεί εφόδιο για τη συνέχεια

Σημαντική αύξηση ψηφισάντων, κατά 36%, σημειώθηκε στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 1.575 εργαζόμενοι από 1.150 το 2014. Σε σύνολο 1.549 έγκυρων ψηφοδελτίων (από 1.137 το 2014), το «Ταξικό Μέτωπο» (το ψηφοδέλτιο που συγκροτείται από συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), το μόνο που κατέβηκε στις αρχαιρεσίες, πήρε 1.549 ψήφους (από 1.137 το 2014).

Ο Γ. Δασκαλάκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου, κάνοντας ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα και τη σημασία του επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Η αύξηση κατά 36% της συμμετοχής των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, αποτελεί βήμα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος στον κλάδο μας. Αποτελεί αναγνώριση του κύρους που έχει το Συνδικάτο μας στους εργαζόμενους, της αγωνιστικής του δράσης όλο το προηγούμενο διάστημα, της σύγκρουσης με την κυβέρνηση, τις δημοτικές αρχές, την ΕΕ και τις πολιτικές που υπαγορεύουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αντανακλά το γεγονός ότι το Συνδικάτο ανέπτυξε δράση και αγώνες για το σύνολο των προβλημάτων των εργαζομένων του κλάδου. Αποτυπώνει την παρουσία του σε κινητοποιήσεις σε μια σειρά από δήμους, το γεγονός ότι είναι καθημερινό φαινόμενο οι εργαζόμενοι να επικοινωνούν με το Συνδικάτο μας για να ρωτήσουν, να μάθουν, να ενημερώσουν. Το θεωρούν αποκούμπι τους. Το Συνδικάτο μας μεγάλωσε, αύξησε σημαντικά τα μέλη του, την επιρροή του».

Αναφερόμενος στην οργάνωση της δουλειάς μπροστά στις αρχαιρεσίες, σημειώνει: «Η εκλογική μάχη, που διήρκεσε 13 μέρες, απαίτησε πολύ σημαντική οργανωτική δουλειά. Βοήθησε ιδιαίτερα το άνοιγμα της δουλειάς μέσα από τα παραρτήματα, τις σωματειακές επιτροπές, τις Επιτροπές Αγώνα. Περισσότεροι εργαζόμενοι έκαναν δική τους υπόθεση τις εκλογές, ανέλαβαν δράση, πρωτοβουλίες, βοήθησαν με κάθε τρόπο στην επιτυχή της έκβαση. Αναδείχθηκαν νέα μέλη του Συνδικάτου μας, που ανέλαβαν ευθύνη, μας έφεραν σε επαφή με κόσμο που εκτιμούσε τη δράση μας αλλά δεν τον γνωρίζαμε».

Σημαντική η συμβολή των συμβασιούχων

Ανάμεσα στους εργαζόμενους που πήραν μέρος στις αρχαιρεσίες, ο Γ. Δασκαλάκης αναφέρεται ιδιαίτερα στους συμβασιούχους - παρατασιούχους: «Στις εκλογές σημαντική ήταν η συμμετοχή και η συμβολή των συμβασιούχων - παρατασιούχων, που βρέθηκαν με το Συνδικάτο στο μεγάλο σε διάρκεια αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ο οποίος στο τελικό του στάδιο πήρε τη μορφή πολυήμερου απεργιακού αγώνα με τη συμμετοχή και συμβασιούχων και μόνιμων. Αγώνας που πίεσε την κυβέρνηση, η οποία προχώρησε σε ελιγμό με την προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας, αποκλειστικά σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, χωρίς όμως να ικανοποιεί το αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με πλήρη δικαιώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ο αγώνας αυτός στρίμωξε ακόμα τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, που και αυτός αναγκάστηκε να ελιχθεί υιοθετώντας στα λόγια τα αιτήματά του. Ηταν ένας αγώνας που ανέδειξε τη σημασία της ενότητας όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, έβαλε στο επίκεντρο της πάλης το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Οι Επιτροπές Αγώνα των συμβασιούχων έκαναν δική τους υπόθεση την εκλογική μάχη, οργάνωσαν τη συμμετοχή συναδέλφων από εργασιακούς χώρους που δεν έφτανε συχνά το Συνδικάτο το προηγούμενο διάστημα».

Οσον αφορά στις συνθήκες μέσα στις οποίες έγιναν οι εκλογές του Συνδικάτου, επισημαίνει: «Οι δυνάμεις μας αντιπάλεψαν αποφασιστικά την παρέμβαση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, της πλειοψηφίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, που επιχείρησε να αποτρέψει τους εργαζόμενους να ψηφίσουν, με εκβιασμούς, τρομοκρατία και με προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας της κλαδικής οργάνωσης. Χέρι χέρι με δημοτικές αρχές, τρομοκρατούσαν εργαζόμενους μέχρι και με απόλυση, δυσκόλευαν την προσέλευση των εργαζομένων στις κάλπες με κάθε τρόπο, μέχρι και "άδειες ξεκούρασης" δόθηκαν τη μέρα των εκλογών από προϊστάμενους και αντιδημάρχους. Ιδιαίτερα βρώμικος ήταν και ο ρόλος των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ, που πρωταγωνίστησαν στην αντιΠΑΜΕ προπαγάνδα και τους εκφοβισμούς σε μια σειρά από δήμους».

Δράση που δεν σταμάτησε ούτε λεπτό

«Στα θετικά αποτιμάται και το γεγονός ότι τις μέρες των εκλογών το Συνδικάτο μας δεν σταμάτησε τη δράση του ούτε λεπτό», τονίζει ο Γ. Δασκαλάκης. «Οργάνωσε τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και την απεργιακή κινητοποίηση καθώς και την εθελοντική εργασία των συναδέλφων στη Μάνδρα, ως ένδειξη αλληλεγγύης στα εργατικά - λαϊκά στρώματα της περιοχής που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες», αναφέρει.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα επισημαίνει τα εξής: «Με αίσθημα αυξημένης ευθύνης, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη δράση μας, με τις δυνατότητες που δίνει το Συνδικάτο μας, για το σχεδιασμό και την οργάνωση αγώνων σε όλο τον κλάδο, που αφορούν το σύνολο των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ εξειδικευμένο στον κλάδο. Μπροστά μας έχουμε τις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις αρχές Μάρτη, το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, την αντιδραστική "αξιολόγηση", την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, την υποβάθμιση της υγιεινής και ασφάλειας, το μέτωπο για αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, για υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με 751 ευρώ κατώτατο μισθό για όλους, τις κατασχέσεις σπιτιών και λογαριασμών. Οι αγώνες αυτοί πρέπει πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη απαιτητικότητα να συνδυαστούν με τη συσπείρωση νέων δυνάμεων, την εγγραφή νέων μελών, ώστε να ανεβεί ο βαθμός κλαδικής οργάνωσης, να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί».

Ενθαρρυντικά μηνύματα από τις αρχαιρεσίες σε μεγάλα νοσοκομεία

Θετικές διεργασίες φανερώνουν και τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών σε μια σειρά συλλόγων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Η σημαντική ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων αποτυπώνει την άνοδο του κύρους τους, τη συνεχή τους δράση για τα εκρηκτικά προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, αλλά και για την ανάδειξη της πραγματικής αιτίας για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασθενείς, την συμβολή τους στην πάλη ενάντια στην πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας, την οποία προωθούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις προς όφελος του κεφαλαίου.

Ξεχωριστή σημασία σε αυτήν την προσπάθεια για την ανάπτυξη αγώνων, με αντίκτυπο και στα θετικά αποτελέσματα στις αρχαιρεσίες, έχει η αδιάκοπη πάλη να γραφτούν στα σωματεία όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, να δίνεται ενιαίος αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Μεγάλη άνοδος συμμετοχής και σημαντική ενίσχυση σε ΠαΓΝΗ και «Ευαγγελισμό»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας θετικής πείρας αποτελούν οι αρχαιρεσίες στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ), με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» να αναδεικνύεται ξανά πρώτη δύναμη και να ενισχύεται σημαντικά.

Συγκεκριμένα, για το Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισαν 1.035 άτομα (με 38 λευκά και 16 άκυρα), από 731 στις προηγούμενες αρχαιρεσίες.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ) έλαβε 362 ψήφους (36,9%) και 4 έδρες, από 242 ψήφους και 4 έδρες που είχε στις προηγούμενες εκλογές.

Η «Ανεξάρτητη Δημοκρατική Κίνηση» (ΔΑΚΕ) έλαβε 199 ψήφους και 2 έδρες (από 141 ψήφους και 2 έδρες), η «ΑΡΜΑ» (Δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ) 168 ψήφους και 2 έδρες (από 98 ψήφους και 2 έδρες), η «Δημοκρατική Συνεργασία» 168 ψήφους και 2 έδρες (από 118 ψήφους και 2 έδρες) και η «Παντιγιέρα» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) 84 ψήφους και 1 έδρα (από 99 ψήφους και 2 έδρες).

Σημαντική ήταν η ενίσχυση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» και στην ψηφοφορία για την ΠΟΕΔΗΝ, όπου εξέλεξε 5 αντιπροσώπους από 2 στις προηγούμενες εκλογές.

«Οι εργαζόμενοι επιβράβευσαν την προσπάθεια των ταξικών δυνάμεων για δεύτερη συνεχόμενη φορά», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.«Η ενίσχυση της ΑΣΥ», επισημαίνει, «ήταν απόρροια της καθοριστικής δράσης στην οργάνωση των αγώνων για όλα τα προβλήματα των εργαζομένων με τη συμβολή / συμμετοχή και των ίδιων των εργαζομένων. Η αύξηση της συμμετοχής κατά 300 επιπλέον εργαζόμενους ήταν αποτέλεσμα της ταξικής ενότητας, γράφοντας όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, στο Σωματείο, κόντρα στη λυσσαλέα επίθεση παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού».

«Η δράση αυτή», προσθέτει, «δεν έμενε μόνο στην ανάδειξη των προβλημάτων. Εδειχνε και την αιτία, τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων. Με τη συμβολή όλων όσοι συσπειρώνονται στο ψηφοδέλτιο της ΑΣΥ, το σωματείο και η δράση του αποτελούν σημαντικό παράγοντα ξεσκεπάσματος της κυβερνητικής προπαγάνδας περί "σταθεροποίησης του συστήματος Υγείας". Γι' αυτήν τη στάση δέχτηκαν το σωματείο και οι συνδικαλιστές της ΑΣΥ συστηματικές επιθέσεις από διοίκηση, υπουργείο, διοίκηση ΥΠΕ. Η δίχρονη αυτή στάση και η επανεκλογή μας στο τιμόνι του σωματείου μάς γεμίζουν με μεγαλύτερες ευθύνες, στοίχημα που, όπως απέδειξε το ταξικό κίνημα, μπορεί και θα το κερδίσει».

Σημαντικά ενισχυμένο σε ψήφους και ποσοστά βγήκε το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ στις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ. Η ενίσχυση αυτή μάλιστα συνοδεύθηκε από αύξηση ψηφισάντων, ο απόλυτος αριθμός των οποίων ήταν μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά.

Συγκεκριμένα, στις εκλογές ψήφισαν 965 εργαζόμενοι (από 884 το 2015), με 929 έγκυρα (από 857).

Η ΕΣΑΚ πήρε 352 ψήφους, ποσοστό 38% και ανέδειξε 7 αντιπροσώπους (από 281 ψήφους, 33% και 6 αντιπροσώπους στις προηγούμενες εκλογές).

Η ΔΑΚΕ πήρε 261 ψήφους και ανέδειξε 6 αντιπροσώπους (από 288 ψήφους και 6 αντιπροσώπους). Η «Αγωνιστική Ενότητα» (ΠΑΣΚΕ - ΔΗΣΥ) 46 ψήφους και κανέναν αντιπρόσωπο (από 68 ψήφους και έναν αντιπρόσωπο). Η «Κίνηση Συνεργασία» (δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ) 175 ψήφους και 4 αντιπροσώπους. Η «Ενωτική Πρωτοβουλία» (δυνάμεις ΛΑΕ) 95 ψήφους και 2 αντιπροσώπους. Οι δύο τελευταίες παρατάξεις την προηγούμενη φορά είχαν κατεβάσει κοινό ψηφοδέλτιο και είχαν πάρει συνολικά 220 ψήφους και ανέδειξαν 5 αντιπροσώπους.

«Η δραστηριότητα και συσπείρωση των ταξικών δυνάμεων ήταν αυτό που συνέβαλε καθοριστικά στη μαζική συμμετοχή στις εκλογές αλλά και στο θετικό αποτέλεσμα», σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, ενός Σωματείου στο οποίο μετά από μάχες έχουν εγγραφεί εδώ και πολλά χρόνια όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης.

Υπερδιπλασιασμός ψήφων για τις ταξικές δυνάμεις στο «Αττικόν»

Σημαντική άνοδος των δυνάμεων που στηρίζουν το ΠΑΜΕ καταγράφηκε και στο Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν», με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» να υπερδιπλασιάζει τις ψήφους της.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισαν 783 εργαζόμενοι, από 589 στις προηγούμενες εκλογές.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» πήρε 210 ψήφους (από 98) και 3 έδρες (από 2).

Η «Γαλέρα» (δυνάμεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΛΑΕ) πήρε 258 ψήφους και 4 έδρες και η «Ανεξάρτητη και δίκαιη εκπροσώπηση εργαζομένων» 287 ψήφους και 4 έδρες. Στις προηγούμενες εκλογές είχε κατέβει και η ΠΑΣΚΕ και είχε πάρει 135 ψήφους.

Σημαντική ενίσχυση είχε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» και στις εκλογές για την ΠΟΕΔΗΝ, λαμβάνοντας 135 ψήφους (από 61) και εκλέγοντας 3 αντιπροσώπους (από 1).

«Το αποτέλεσμα των εκλογών για το σωματείο και την Ομοσπονδία σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, το "Αττικόν", είναι ελπιδοφόρο», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, τονίζοντας: «Η σοβαρή άνοδος των δυνάμεων που στηρίζουν το ΠΑΜΕ οφείλεται στην αποκάλυψη των αντιλαϊκών σχεδιασμών και την ταυτόχρονη οργάνωση του αγώνα ενάντια στις συνέπειές τους, στη διεύρυνση του τμήματος των εργαζομένων που μπήκαν στη μάχη, στις κοινές πρωτοβουλίες για την Υγεία των εργαζομένων της Δυτικής Αθήνας. Ειδικά γιατί στηρίξαμε και παλέψαμε μαζί με κάποια από τα πιο φτωχά και εκμεταλλευόμενα τμήματα του νοσοκομείου, όπως οι επικουρικοί νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, οι ειδικευόμενοι γιατροί. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι ο στόχος κεφαλαίου - ΕΕ - κυβέρνησης για νοσοκομεία - επιχειρήσεις με ασθενείς - πελάτες και υγειονομικούς λεηλατημένους μπορεί να συναντήσει σοβαρά εμπόδια στο βαθμό που αλλάζουν οι αρνητικοί συσχετισμοί καθημερινά».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Μάχη για την υπεράσπιση του σταθερού ημερήσιου χρόνου και τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων

Την κατάργηση του πενθήμερου επιδιώκει η εργοδοσία

Από την απεργία του κλάδου στις 20 Ιούλη, μέσα στην «καρδιά» της τουριστικής σεζόν
Από την απεργία του κλάδου στις 20 Ιούλη, μέσα στην «καρδιά» της τουριστικής σεζόν
Την πόρτα που οδηγεί στην επέκταση της εργάσιμης βδομάδας από τις πέντε στις έξι μέρες για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία έχουν σκοπό να ανοίξουν οι εργοδότες με αφορμή τη λήξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Οι κλαδικές ΣΣΕ λήγουν στο τέλος του έτους και οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ - ΥΤΕ) και τους ξενοδόχους βρίσκονται σε εξέλιξη. Ψηλά στην «ατζέντα» των διαπραγματεύσεων αυτών φαίνεται πως βρίσκεται το ζήτημα της κατάργησης του πενθήμερου που προβλέπεται από την ισχύουσα μέχρι σήμερα Σύμβαση για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία.

Η επιμήκυνση της εργάσιμης βδομάδας, όπως και συνολικότερα η επίθεση στον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, είναι πάγια απαίτηση των εργοδοτών και στον κλάδο του Τουρισμού. Στην προσπάθειά τους να επιβάλουν ωράρια εργασίας - λάστιχο και μισθούς - ψίχουλα επιστρατεύουν όλα τα μέσα: Δεν εφαρμόζουν τις προβλέψεις της κλαδικής Σύμβασης και υπογράφουν επιχειρησιακές Συμβάσεις με κατάπτυστους όρους, μέσα από τις «Ενώσεις Προσώπων» που στήνουν με τους ανθρώπους τους. Απασχολούν έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εργαζομένων με μερική απασχόληση, διαλείπουσα εργασία, εργολαβικά συνεργεία. Δεν αρκούνται στα παραπάνω, αλλά έχοντας πρόθυμους συνεργάτες τις δυνάμεις που πλειοψηφούν στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, επιδιώκουν οι όροι που επιθυμούν να πάρουν σάρκα και οστά και μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις του κλάδου.

Στην κατεύθυνση αυτή, η κλαδική Σύμβαση που υπέγραψε στα τέλη του 2013 η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας έδωσε το δικαίωμα στην εργοδοσία να επιβάλει ωράριο μέχρι και 10 ώρες τη μέρα, με διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Συγκεκριμένα, η Σύμβαση προέβλεπε ότι σε περίπτωση που τα ξενοδοχεία «παρουσιάσουν πληρότητα που υπερβεί το 75% και για όσο διάστημα διατηρείται το συγκεκριμένο ποσοστό (...) επιτρέπεται να απασχολήσουν τους μισθωτούς πέραν του ανωτάτου ορίου της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας και μέχρι δύο (2) ώρες ημερησίως, χωρίς να καταβάλουν πρόσθετη αμοιβή εξαιτίας αυτής της υπέρβασης». Ο μόνος όρος και προϋπόθεση είναι ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας να μην υπερβαίνει τις 40 ώρες, σε μια περίοδο αναφοράς 8 βδομάδων.

Τις αξιώσεις των εργοδοτών υπηρετούν και οι αντεργατικοί νόμοι, που ψηφίστηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις και διατηρούνται σε πλήρη ισχύ και από τη σημερινή. Συγκεκριμένα, από το 2010, με το νόμο 3846, έχει επιτραπεί η εξαήμερη εργασία στις ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις που δεν δεσμεύονταν από ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, υπό τον περιορισμό ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας να μην υπερβαίνει τις 40 ώρες. Στο παραπάνω φόντο, όπως όλα δείχνουν, σήμερα προετοιμάζεται το επόμενο βήμα, δηλαδή η καθιέρωση της εξαήμερης εργασίας και μέσα από την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει «αέρα στα πανιά» των ξενοδόχων να αυξήσουν τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο δουλειάς.

Αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους το «ξήλωμα» του πενθήμερου

Τα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία, οι συνδικαλιστές, οι εργαζόμενοι και οι Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ έχουν σταθερά ανοιχτό το μέτωπο της διεκδίκησης υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, παλεύουν αυτή η μάχη να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων του κλάδου.

Με τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους, μεταξύ των οποίων και η κλαδική απεργία για την οργάνωση της οποίας πρωτοστάτησαν μέσα στην «καρδιά» της περασμένης τουριστικής σεζόν, αναδεικνύουν ότι τα «ρεκόρ» του τουρισμού, για τα οποία πανηγυρίζουν οι μεγαλοεργοδότες και η κυβέρνηση, «χτίζονται» πάνω στην επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις, στους νόμους που χτυπούν τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο δουλειάς, στις συνθήκες εντατικοποίησης. Τώρα, μπροστά στη λήξη των Συμβάσεων, στέλνουν μήνυμα πως δεν αποδέχονται νέες θυσίες για τα κέρδη του τουριστικού κεφαλαίου αλλά διεκδικούν την ανάκτηση των απωλειών τους, παλεύουν για τις σύγχρονες ανάγκες τους.

«Η κατάργηση του πενθήμερου αποτελεί διαχρονική επιδίωξη του τουριστικού κεφαλαίου. Οι εργοδοτικές αξιώσεις στην κατεύθυνση αυτή αλλά και η προθυμία της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας να θέσει το ζήτημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αποτελούν για τους εργαζόμενους αιτία πολέμου», τονίζει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκλεγμένος στη διοίκηση της Ομοσπονδίας. Οπως εξηγεί, η οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη «πρέπει να πάρει απάντηση συνολικά από τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου, και όχι μόνο, αφού στρέφεται ενάντια σε μια κατάκτηση η οποία θεσμοθετήθηκε μετά από πολύχρονους και σκληρούς αγώνες που έδωσαν διαφορετικές γενιές εργατών. Η σημερινή πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, αποτελούμενη από δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής, ήδη από την προηγούμενη ΣΣΕ που υπέγραψε τη 10ωρη δουλειά. Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει στους εργαζόμενους ότι θα διστάσει σήμερα να προχωρήσει στο "ξήλωμα" του πενθήμερου και την αντικατάστασή του από εξαήμερη εργάσιμη βδομάδα».

«Οι επιπτώσεις για τους εργαζόμενους θα είναι βαριές», τονίζει, και προσθέτει: «Εχοντας βάλει "στο χέρι" το πενθήμερο, κανείς ξενοδόχος δεν πρόκειται να περιοριστεί στο 40ωρο. Αυξάνοντας τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, οι εργοδότες θα φορτώσουν στην πραγματικότητα στις πλάτες των εργαζομένων νέες ουσιαστικές μειώσεις μισθών, ακόμα κι αν αυτές εμφανιστούν στα χαρτιά ως ονομαστικές αυξήσεις. Επιπλέον, ο χρόνος εργασίας δεν συνδέεται μόνο με το μισθό αλλά έχει να κάνει συνολικά με τη ζωή του εργαζόμενου, με την υγεία των εργαζομένων του κλάδου που φθείρεται κάτω από τις συνθήκες εντατικοποίησης, με τον ελεύθερο χρόνο που συνθλίβεται ανάμεσα στα ωράρια που επιδιώκουν να επιβάλουν οι εργοδότες».

Η μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις αποκτά μεγαλύτερη σημασία

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα που σχεδιάζουν τα σωματεία που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ, ο Ν. Παπαγεωργίου σημειώνει: «Στο πλαίσιο των εργοδοτικών αξιώσεων, η μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αποτελεί διπλή μάχη. Από τη μια, για την υπεράσπιση του σταθερού ημερήσιου χρόνου δουλειάς και, από την άλλη, για τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων σε όλες τις ΣΣΕ που υπογράφονται στον κλάδο, στα Ξενοδοχεία, στον Επισιτισμό, στα Ζαχαρώδη.

Στην κατεύθυνση αυτή, το επόμενο διάστημα θα είναι διάστημα αγωνιστικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων με σκοπό να μπουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι του κλάδου στον αγώνα. Μέσα από συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις, ανοίγουμε τη συζήτηση με επίκεντρο τις ΣΣΕ. Αναδεικνύουμε ότι η εξέλιξη με το 6ήμερο, αν επιβεβαιωθεί, θα επιφέρει βαθιές ανατροπές στη ζωή των εργατικών οικογενειών, ιδιαίτερα στις γυναίκες και σε εργαζόμενους σε βαριά επαγγέλματα.

Παράλληλα, οι ταξικές δυνάμεις θα ζητήσουμε την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Ομοσπονδίας, με αίτημα να μας ενημερώσουν για τις διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετέχουν, αλλά κυρίως με σκοπό να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε οποιαδήποτε προσπάθεια για κατάργηση της πενθήμερης εργασίας».

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ 2018
Αφιερωμένο στην πάλη για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά

Κυκλοφορεί από τα κεντρικά γραφεία, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις τοπικές Γραμματείες

Στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, στον ξεριζωμό χιλιάδων προσφύγων που θαλασσοπνίγονται, που βιώνουν δύσκολες συνθήκες ζωής στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες είναι αφιερωμένο το ημερολόγιο του ΠΑΜΕ για το 2018.

Με σύνθημα «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους», μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου αναδεικνύονται οι αιτίες των ιμπεριαλιστικών πολέμων, οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και οι αγωνιστικές του δραστηριότητες, οι πλούσιες πρωτοβουλίες στήριξης και αλληλεγγύης του ταξικού κινήματος προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες εργάτες σε όλη τη χώρα.

Το ημερολόγιο διατίθεται από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5Β, Αθήνα), τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις τοπικές Γραμματείες.

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ, πέρα από το περιεχόμενο του ημερολογίου, αναδεικνύει το γεγονός ότι «η διακίνησή του αποτελεί ζωτική οικονομική ανάσα και ενίσχυση για το ΠΑΜΕ, ουσιαστική βοήθεια μπροστά στα νέα καθήκοντα και τις ανάγκες της ταξικής πάλης». Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί «κάθε συνδικαλιστική οργάνωση, ομοσπονδία, συνδικάτο, σωματειακή επιτροπή και εργαζόμενο να το αξιοποιήσει. Να συμβάλουμε όλοι με τη διακίνηση του ημερολογίου στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές. Να στολίσουμε κάθε εργοστάσιο, γραφείο και εργατικό, λαϊκό σπίτι».

Συνέχεια της πλούσιας αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής δράσης του 2017


Το περιεχόμενο που έδωσε το ΠΑΜΕ στο καινούργιο του ημερολόγιο αποτελεί συνέχεια της πλούσιας αντιιμπεριαλιστικής δράσης που ανέπτυξε όλο το 2017, καλώντας το λαό σε ετοιμότητα και δράση απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις που συνεπάγονται οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί, η βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας σε αυτούς, με ευθύνη της κυβέρνησης, που προωθεί τους αντιλαϊκούς στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου.

Κορύφωση όλης αυτής της δράσης ήταν το Διήμερο Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων, που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στις 24 και 25 Ιούνη 2017 στη Θεσσαλονίκη, με σύνθημα «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».

Στο πλαίσιο του Διημέρου πραγματοποιήθηκαν πανελλαδική κινητοποίηση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη καθώς και Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Προηγουμένως, η συζήτηση αυτή, για την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, μπήκε στην ημερήσια διάταξη της παρέμβασης των ταξικών συνδικάτων με την απεργία και τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς. Στο πλαίσιο, μάλιστα, της ενίσχυσης της διεθνιστικής αλληλεγγύης, σε ορισμένες από τις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, όπως σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και σε πόλεις της Θράκης, συμμετείχαν συνδικαλιστές από σωματεία της Τουρκίας. Η δραστηριότητα αυτή συνεχίστηκε με τη συναυλία που συνδιοργάνωσαν με αυτό το περιεχόμενο το ΠΑΜΕ και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, με τη συμμετοχή του συγκροτήματος «Ναζίμ Χικμέτ» από την Τουρκία. Ακολούθησαν οι κινητοποιήσεις που οργάνωσαν ταξικά συνδικάτα, μαζί με την ΕΕΔΥΕ και άλλους μαζικούς φορείς στον Εβρο, ενάντια στις «διευκολύνσεις» για τη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump», η παγκρήτια κινητοποίηση στη Σούδα, τη βάση - ορμητήριο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, η κινητοποίηση συνδικάτων και φορέων του Πειραιά ενάντια στην παρουσία ΝΑΤΟικού πλοίου στο λιμάνι και πολλά άλλα. Διοργανώθηκαν επίσης αντιπολεμικά - αντιιμπεριαλιστικά διήμερα από Εργατικά Κέντρα και μαζικούς φορείς σε νησιά του Αιγαίου.

Αυτοί που σφάζουν τους λαούς είναι οι ίδιοι που ισοπεδώνουν τη ζωή των εργαζομένων


Αποτυπώνοντας στιγμές αυτής της πλούσιας δράσης, το ημερολόγιο του ΠΑΜΕ για το 2018 περιλαμβάνει πολλές εικόνες από το Διήμερο Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και από άλλες, παλιότερες πρωτοβουλίες του ταξικού κινήματος με αντίστοιχο περιεχόμενο, από κινητοποιήσεις στα γραφεία της ΕΕ και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, από τις δεκάδες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ για τους πρόσφυγες, αλλά και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και κοινής πάλης με τους μετανάστες εργάτες που ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα.

Με τις εικόνες του, τα συνθήματα στα πανό των ταξικών συνδικάτων, τα κείμενα που συνοδεύουν τη φωτογραφία κάθε μήνα, το ημερολόγιο του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει την ανάγκη έντασης της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Οπως τονίζεται και στο σημείωμα στον πρώτο μήνα του ημερολογίου, «στην ευρύτερη περιοχή συγκρούονται ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρές καπιταλιστικές χώρες. Μεγαλώνει ο κίνδυνος ακόμα και γενικότερου ιμπεριαλιστικού πολέμου, με άμεση εμπλοκή της Ελλάδας. Οι εργαζόμενοι του κόσμου γινόμαστε μάρτυρες της εξάπλωσης των πολεμικών εστιών σε όλο και περισσότερες περιοχές, ειδικά στη γειτονιά μας. Οι λαοί των Βαλκανίων πληρώνουν τις συνέπειες της αλλαγής συνόρων, του διαμελισμού κρατών και της συνεχούς καλλιέργειας του εθνικιστικού μίσους, της μπότας των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο πλαίσιο του καπιταλιστικού ανταγωνισμού τους με Ρωσία και Κίνα, των συμφερόντων των αστικών τάξεων των χωρών της περιοχής. Αυτοί που σφάζουν τους λαούς στην περιοχή είναι οι ίδιοι που ισοπεδώνουν τη ζωή των εργαζομένων των λαϊκών στρωμάτων, με τα μέτρα που παίρνουν για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Είναι οι εκπρόσωποι των μονοπωλιακών ομίλων, των πολυεθνικών. Οι ίδιοι απαιτούν ακόμη πιο φτηνούς εργαζόμενους. Οι ίδιοι απαιτούν και προωθούν με το πολιτικό τους προσωπικό την κατάργηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Την περιστολή και των ελάχιστων ελευθεριών που κατέκτησαν οι λαοί με σκληρούς αιματηρούς αγώνες».


Αντίστοιχα αναδεικνύονται οι υπεύθυνοι για την προσφυγιά, τους χιλιάδες πνιγμένους και τους εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζωμένους: «Καθημερινά πλέον γινόμαστε μάρτυρες του εγκλήματος των ΝΑΤΟ - ΕΕ και των άλλων δυνάμεων στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, δολοφονικές επεμβάσεις σε αμάχους, εξαθλίωση, βομβαρδισμοί σε πόλεις και χωριά οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους στον αναγκαστικό ξεριζωμό και την προσφυγιά. Δεν έχουμε σταματήσει να μετράμε νεκρούς στη Μεσόγειο. Μάνες, παιδιά, βρέφη χάνουν καθημερινά τη ζωή τους. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που προσπαθούν με κάθε τρόπο να γλιτώσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους, είναι θύματα των πολέμων. Δεν ξενιτεύονται για να κάνουν πλούτη, αλλά για να ζήσουν σαν άνθρωποι. Η καταστολή εντός και εκτός της χώρας μας, ο απαράδεκτος εγκλωβισμός τους, είναι απάνθρωπος. Η δήθεν μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ είναι ένας ανελέητος νέος πόλεμος εις βάρος τους (...) αρχίζει και τελειώνει στην αναγκαία για τα μονοπώλια διαλογή και στο μοίρασμα φτηνού εργατικού δυναμικού ώστε να εξασφαλιστεί και να αυξηθεί η κερδοφορία τους».

Μέσα από τα κείμενα του ημερολογίου αναδεικνύεται επίσης η συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά επιθετικά σχέδια, με ΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές αποστολές εκτός συνόρων, με όλο και μεγαλύτερες «διευκολύνσεις» στις δυνάμεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με βάσεις και υποδομές εντός συνόρων, στο όνομα της περιβόητης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της ελληνικής αστικής τάξης, την οποία στηρίζουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλα τα κόμματα του κεφαλαίου.

«Ο αγώνας κατά του πολέμου είναι σήμερα ζωτική ανάγκη να δυναμώσει, όπως και ο αγώνας κατά των αιτιών που τον προκαλούν», υπογραμμίζουν τα κείμενα του ημερολογίου, «είναι αγώνας για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, κατά του εκμεταλλευτικού συστήματος, που βρίσκεται απέναντι από τις ανθρώπινες ανάγκες και την αξιοπρεπή ζωή. Η πάλη για την ειρήνη μπορεί να φέρει αποτελέσματα και νίκες μόνο όταν στηρίζει και προωθεί την ανειρήνευτη πάλη των λαών για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ