128 χώρες ψήφισαν υπέρ, 35 απείχαν και 9 το καταψήφισαν
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--
Τις ψήφους των περισσότερων χωρών - μελών του ΟΗΕ συγκέντρωσε χτες βράδυ στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το «στρογγυλεμένο» σχέδιο απόφασης που υπέβαλαν εκ μέρους του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιάσκεψης η Υεμένη και η Τουρκία με αφορμή την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στις 6 Δεκέμβρη να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Στο κείμενο του ψηφίσματος δεν γίνεται άμεση αναφορά στις ΗΠΑ, αλλά δηλώνεται ότι «οποιεσδήποτε αποφάσεις και ενέργειες με στόχο να μεταβάλουν τον χαρακτήρα, το καθεστώς ή τη δημογραφική σύνθεση της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ δεν έχουν κανένα νομικό αντίκτυπο, είναι κενές και άκυρες και πρέπει να ανακληθούν προς συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπό αυτήν την άποψη καλούνται όλες οι χώρες να απόσχουν από την εγκατάσταση διπλωματικών αποστολών στην Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ σύμφωνα με την απόφαση 478 (1980) του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Ειδικότερα, υπέρ του (γραμμένου σε ήπια διπλωματική γλώσσα) σχεδίου απόφασης - και μη δεσμευτικού - ψήφισαν 128 χώρες. Ανάμεσά τους οι περισσότερες χώρες - μέλη της ΕΕ (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) και οι τέσσερις από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία).
Την επιλογή της αποχής έκαναν 35 από τις 193 χώρες - μέλη του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων πέντε ευρωπαϊκές (Ουγγαρία, Κροατία, Λετονία, Ρουμανία, Τσεχία), ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Κολομβία, το Μεξικό, το Μαλάουι, η Ρουάντα, το Μάλι και το Αφγανιστάν.
Κατά του σχεδίου απόφασης ψήφισαν οι ακόλουθες εννιά χώρες: ΗΠΑ, Ισραήλ, Μικρονησία, Γουατεμάλα, Ναουρού, Παλάου, Νησιά Μάρσαλ και Ονδούρα και Τόγκο. Ενώ 21 χώρες δεν συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση.
Πριν από την ψηφοφορία, δεκάδες αξιωματούχοι χωρών - μελών του ΟΗΕ πήραν θέση υπέρ του δίκαιου αγώνα του Παλαιστινιακού λαού απέναντι στις κατοχικές δυνάμεις, με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ Μάλικι, να επισημαίνει «την επικίνδυνη φύση» της αμερικανικής απόφασης «σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο».
Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς κινήθηκε σε έντονους τόνους στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κόντρας με τις ΗΠΑ. Επέκρινε ακόμη τις ΗΠΑ που απείλησαν με διακοπή της βοήθειας όσες χώρες υποστήριζαν το ψήφισμα, καλώντας τις τελευταίες να μην ενδώσουν.
Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, εξέφρασε την απορία «πώς το Ισραήλ παραμένει μέλος σε αυτό το Σώμα με τόσους εχθρούς γύρω του». Υπερασπίστηκε την απόφαση του Προέδρου Τραμπ με τον ισχυρισμό ότι εφαρμόζει απόφαση του αμερικανικού κογκρέσου του 1995 και ότι δεν θίγει ζητήματα που αφορούν τα όρια της πόλης, το καθεστώς ή τη «λύση των δύο χωρών εάν και οι δύο πλευρές συμφωνούν σε αυτή». Αναφέρθηκε στις «γενναίες εισφορές» των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, απαιτώντας ανταπόδοση. Τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «είναι υπόλογη μόνον στο λαό της και σε κανέναν άλλον» και κατέληξε ότι μολονότι το ψήφισμα «δεν θα κάνει τη διαφορά... θα το θυμόμαστε».
Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, ξεκίνησε με τον ισχυρισμό ότι «η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ τελεία και παύλα» και κατέληξε ότι «καμία απόφαση του ΟΗΕ δεν μπορεί να γράψει Ιστορία».