Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κυβέρνηση επιμένει στη μη αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους

Αποκαλυπτική η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών σε Ερώτηση του ΚΚΕ

Την πλήρη συμμετοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει και η γραπτή απάντηση που δίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στις 19/12, στην Ερώτηση που κατέθεσε στις 28/11 σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους κατ' εφαρμογή της σχετικής απόφασης της ελληνικής Βουλής το Δεκέμβρη 2015.

Ο υπουργός, αφού μιλάει για σχέσεις με την Παλαιστίνη που «έχουν παραδοσιακά άριστο χαρακτήρα» σημειώνει ότι «με σχετική εγκύκλιό μου από το 2015 καθιερώθηκε η υποχρεωτική χρήση του όρου "Παλαιστίνη" από όλη την ελληνική Δημόσια Διοίκηση» και προσθέτει ότι «η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην ειρηνευτική διαδικασία που προβλέπει τη δημιουργία δύο κρατών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε, ως χώρα της ΕΕ, με ιστορικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο αλλά και φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ».

Η κυβέρνηση, δηλαδή, αρνούμενη να απαντήσει στο ξεκάθαρο ερώτημα που έθετε το ΚΚΕ, δηλώνει ευθαρσώς ότι είναι και με τον θύτη και με το θύμα, βγάζοντας λάδι τον πρώτο και συγκεκριμένα το κράτος του Ισραήλ και τις συμμάχους ΗΠΑ.

Η Ερώτηση του ΚΚΕ κατέληγε συγκεκριμένα: «ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση: Για την άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Βουλής το Δεκέμβρη του 2015. Για να σταματήσουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και άλλες κοινές στρατιωτικοπολιτικές δραστηριότητες με το Ισραήλ».

Αυτά ο υπουργός, κατά το κοινώς λεγόμενο ...τα κάνει γαργάρα.

Σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, πολύ προσεκτικά δηλώνει, χωρίς την παραμικρή αναφορά στην αμερικάνικη κυβέρνηση: «Οπως δήλωσα και δημόσια η απόφαση για αναγνώριση ολόκληρης της Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, είναι μια απόφαση που δεν συμβάλλει στην υπόθεση της ειρήνευσης, σε μια περιοχή που οι εντάσεις αποτελούν τον κανόνα. Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ μπορεί να διευθετηθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων και με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των δύο μερών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Εχοντας την πεποίθηση αυτή ως κατευθυντήρια γραμμή, η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες για την επανέναρξη άμεσων και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών για την επίτευξη βιώσιμης λύσης δύο κρατών που θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους». Δηλαδή, κατά την κυβέρνηση δεν υπάρχει ούτε ισραηλινή κατοχή και καθημερινή βία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, ούτε κλοπή της Παλαιστινιακής γης, ούτε εποικισμοί.

Το παραμύθι του «παράγοντα σταθερότητας»

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εισπράττει τους επαίνους του Αμερικανού πρέσβη «για τις καλύτερες σχέσεις που είχαν οι ΗΠΑ με ελληνική κυβέρνηση», που είναι χωμένη έως τα μπούνια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας, που δίνει «γην και ύδωρ», με τη βάση της Σούδας και όχι μόνο, τολμάει να εμφανίζεται ως ...αθώα περιστερά και «παράγοντας σταθερότητας»!

Να τι λέει ο υπουργός Εξωτερικών: «Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Μέση Ανατολή αποτελεί την νότια πλευρά αυτού που έκανα ευρέως γνωστό ως "τρίγωνο αστάθειας", με την Ουκρανία, τη Λιβύη και την Συρία/Ιράκ στις γωνίες του. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάς παραμένει πυλώνας σταθερότητας, ο οποίος συμβάλλει στο σχηματισμό πολλαπλών "τριγώνων σταθερότητας" συνεισφέροντας στην περιφερειακή ασφάλεια και ανάπτυξη». Και στη συνέχεια αναφέρεται σε συναντήσεις που διοργανώθηκαν με χώρες της περιοχής και τα «τριμερή σχήματα συνεργασίας από κοινού με την Κύπρο, τόσο με το Ισραήλ, όσο και με την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τον Λίβανο αλλά και την Αρμενία. Τα ανωτέρω, όπως και η συνεργασία Ελλάδος - Ισραήλ, η οποία ουδόλως αναιρεί τις άριστες ελληνοπαλαιστινιακές σχέσεις, εντάσσονται στο πλαίσιο του γενικότερου ρόλου της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Ο υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να πλασάρει τη λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση που προωθεί για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ως μέγα όφελος και προσφορά στο λαό, όταν αυτή τον εμπλέκει σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους. Και βέβαια, συγκαλύπτει συνειδητά το ρόλο του κράτους του Ισραήλ στην περιοχή και τη βαρβαρότητα που βιώνει ο Παλαιστινιακός λαός από το ισραηλινό κατοχικό καθεστώς.

Το ΚΚΕ αταλάντευτα στο πλευρό του αγωνιζόμενου Παλαιστινιακού λαού

Θυμίζουμε ότι στην Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, 29 Νοέμβρη γινόταν αναφορά στις πολυάριθμες δολοφονίες, ακόμα και μικρών παιδιών, τη συστηματική δημιουργία και επέκταση των κατοχικών εποικισμών, τη διατήρηση του τείχους στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη, στην αποκλεισμένη Γάζα, στους περίπου 5.600 Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, μεταξύ αυτών παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς, και 13 βουλευτές.

Καταγγέλλονταν οι ευθύνες της κυβέρνησης και της ΕΕ για την ενίσχυση των πολιτικο-στρατιωτικών σχέσεων με το Ισραήλ, που χρησιμοποιεί τις σχέσεις αυτές ως πρόσχημα για παραπέρα ένταση της επιθετικότητας ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Και κατέληγε στο αίτημα για άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, ανεξάρτητου και κυρίαρχου στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με παύση της εποικιστικής δραστηριότητας και την αποχώρηση όλων των εποίκων που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του '67, γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη. Την άρση κάθε αποκλεισμού των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους. Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κι άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΕΕ δίνει «αέρα στα πανιά» της ισραηλινής επιθετικότητας(13/5/2021)
Καταγγελίες για τις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων καταστολής(11/5/2021)
Θα συνεχίσουμε την αμέριστη συμπαράσταση στον Παλαιστινιακό λαό(4/2/2020)
Το αμερικανικό σχέδιο θωρακίζει την ισραηλινή κατοχή(30/1/2020)
Παρέμβαση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή για την Παλαιστίνη(1/6/2018)
Αμέριστη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού(27/10/2015)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org