Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Αναβιώνει το «Ιδιώνυμο» για κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς

Με τις ψήφους της κυβέρνησης και το «παρών» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι εγκρίθηκε χτες βράδυ η αντιδραστική τροπολογία

Με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ψηφίστηκε χτες βράδυ η τροπολογία που προβλέπει την ποινικοποίηση με αυτεπάγγελτες διώξεις της δράσης και των κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς των σπιτιών των λαϊκών οικογενειών.

«Υπέρ» ψήφισαν 146 βουλευτές, «κατά» 35 και 62 «παρών». Από την ψηφοφορία απουσίαζαν δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γ. Μιχελογιαννάκης, ο οποίος κατά την τοποθέτησή του είχε εκφράσει αντιρρήσεις, και ο Ν. Μανιός, ο οποίος με επιστολή του εξέφρασε θετική γνώμη ψήφου. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού στηρίζοντας επί της ουσίας τους σχεδιασμούς των τραπεζιτών που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και προβλέπει ότι «θεσμοθετείται η αυτεπάγγελτη δίωξη όσων προκαλούν σωματικές βλάβες κατά συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών» και «όσων διαταράσσουν την απρόσκοπτη και εύρυθμη διενέργεια των πλειστηριασμών».

Οι όποιες «νομοθετικές βελτιώσεις» έκανε την τελευταία στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής (απάλειψε τη 2η παράγραφο), για «τα μάτια του κόσμου» και για να δώσει άλλοθι σε όσους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εξέφραζαν δισταγμούς, δεν αλλάζουν την ουσία της τροπολογίας, που στόχο έχει να απαλείψει οποιοδήποτε εμπόδιο για την αρπαγή της λαϊκής στέγης από τις τράπεζες.

Είναι, εξάλλου, σαφής η αναφορά στην «αιτιολογική έκθεση», όπου αναφέρεται ότι οι ρυθμίσεις της «υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος, που αποσκοπούν στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας, μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσων ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας κεφαλαιοποίησης τραπεζών».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύει καθημερινά ότι η πολιτική κατρακύλα, ο πολιτικός κατήφορος έχει ξεπεράσει κάθε όριο», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, στη χτεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή, προσθέτοντας ότι πρόκειται για κάτι αναμενόμενο για μία κυβέρνηση όπως η σημερινή, που συνεχώς εντείνει την αντιλαϊκή της πολιτική για να υπηρετήσει τους στόχους του κεφαλαίου.

«Τότε και μεταμεσονύχτιες τροπολογίες θα φέρεις και λαϊκές κινητοποιήσεις θα προσπαθήσεις να απαγορεύσεις και το δικαίωμα στην απεργία θα επιχειρήσεις να χτυπήσεις και άρθρα στην "Αυγή" θα γράψεις για την αξία του δόγματος "νόμος και τάξη" και για το ΚΚΕ που διασαλεύει αυτήν τη νομιμότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στον υπουργό Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, ο οποίος διαρκώς διατεινόταν ότι με την τροπολογία απλώς επεκτείνονται τα μέτρα που ισχύουν στα ειρηνοδικεία και στα γραφεία των συμβολαιογράφων, σημείωσε: «Η κυβέρνηση φέρνει μία προσθήκη, που όντως είναι τύπου "Ιδιώνυμο", έτσι ώστε μόνο στις περιπτώσεις των πλειστηριασμών να υπάρχει αυτεπάγγελτη δίωξη».

Οπως ανέφερε ο Γ. Γκιόκας, στην παράγραφο 1 της τροπολογίας τροποποιεί το άρθρο 135 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο μέχρι τώρα προβλέπει αυτεπάγγελτη δίωξη στις περιπτώσεις απλής σωματικής βλάβης και αυτό μόνο για την προστασία των δημοσίων υπαλλήλων. Τώρα, στον όρο «υπάλληλοι πλειστηριασμού» συμπεριλαμβάνει και τους συμβολαιογράφους, οι οποίοι με τον ισχύοντα νόμο δεν καλύπτονται. Στη δεύτερη παράγραφο της τροπολογίας, προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη ακόμα και για την περίπτωση της απειλής.

Είναι φανερό επομένως ότι η κυβέρνηση στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα ασφυκτικό νομικό πλαίσιο απέναντι σε όσους αντιδρούν οργανωμένα στους πλειστηριασμούς, ώστε με μεγάλη ευκολία, η δράση τους να εμπίπτει στις προβλέψεις της τροπολογίας και να ποινικοποιείται.

Η τρίτη είναι η μόνη παράγραφος που δεν υπάρχει ριζική αλλαγή και είναι η μόνη που μοιράστηκε από τον υπουργό στους βουλευτές της κυβέρνησης, παραπλανώντας τη Βουλή, σημείωσε ο Γ. Γκιόκας και πρόσθεσε ότι και εκεί υπάρχει θέμα, αφού η παράγραφος αυτή είναι η διάταξη 334 του ΠΚ, που αφορά τη διατάραξη της οικιακής ειρήνης, τονίζοντας ότι με βάση αυτή έχουν διωχθεί κινητοποιήσεις εργαζομένων και συνδικαλιστές.

Επομένως «και στις τρεις παραγράφους της τροπολογίας δίνετε το πολιτικό σήμα για να υπάρχουν διώξεις σε βάρος όλων όσοι κινητοποιούνται ενάντια σ' αυτήν την πολιτική των πλειστηριασμών», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Θεσπίζετε - επισήμανε - την αυτεπάγγελτη δίωξη και στην ουσία διαμορφώνετε προϋποθέσεις, για να ενισχυθεί η κρατική αυθαιρεσία, να τυλίγονται σε μια κόλλα χαρτί άνθρωποι, να σέρνονται στα δικαστήρια, χωρίς καν να υπάρχει καταγγελία ή έγκληση από θιγόμενο πρόσωπο (...) Εχετε στο μυαλό σας την τρομοκρατία, τον εκφοβισμό» για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Υπογράμμισε ακόμα ότι «αυτή η τροπολογία θα λειτουργήσει τροχιοδεικτικά και ως προπομπός σε βάρος και άλλων μορφών πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος». Πρόσθεσε ότι «δίνετε εξετάσεις στο κεφάλαιο, στους εταίρους σας και εγγυήσεις ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξίσου καλά, πέρα από το καρότο, το οποίο δεν πολυπιάνει, πλέον και το μαστίγιο. Γι' αυτό έχετε προσχωρήσει στη λογική του δόγματος "νόμος και τάξη"».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, σημείωσε ότι «η τροπολογία Κοντονή, όπως θα μείνει στην ιστορία, θεωρεί τον αγώνα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας ως κακούργημα. Θεωρείτε, δηλαδή, ως εγκληματία που πρέπει να φυλακιστεί όποιον αγωνίζεται για να προστατεύσει τα λαϊκά σπίτια από τα νύχια των αδίστακτων αρπακτικών, ντόπιων και ξένων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τροπολογίες για τοπικές εκλογές και ευρωεκλογές(2019-03-19 00:00:00.0)
Αμεση και μαχητική απάντηση έδωσαν τα συνδικάτα(2017-12-22 00:00:00.0)
Ποινικοποιούν τις κινητοποιήσεις για την προστασία της λαϊκής στέγης(2017-12-21 00:00:00.0)
Κυβερνητικός κατήφορος: Δόγμα «νόμος και τάξη» σε εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ!(2017-12-21 00:00:00.0)
«Εμπρός λαέ, ξεσηκωμός, κάτω τα χέρια απ’ του λαού το βιος!»(2017-11-30 00:00:00.0)
Πανθεσσαλική διαμαρτυρία σήμερα(1997-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ