Σάββατο 23 Μάρτη 2019 - Κυριακή 24 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκλητική αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα Υψίπεδα του Γκολάν

Από τη συνάντηση των Πομπέο - Νετανιάχου
Από τη συνάντηση των Πομπέο - Νετανιάχου
Με την αναγγελία επικείμενης αναγνώρισης της ισραηλινής κατοχής των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ κλιμακώνει την επιθετική πολιτική της στη Μέση Ανατολή, με στόχο την προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων στον σφοδρό ανταγωνισμό με ισχυρούς αντιπάλους στην περιοχή, όπως η Ρωσία (με στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, στην Ταρτούς και την Λατάκκεια) και το Ιράν.

Τα Υψίπεδα του Γκολάν είναι μια στρατηγικής σημασίας περιοχή, που εφάπτεται νότια κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, την Ιορδανία και βόρεια με τη Συρία και τον Λίβανο. Καταλήφθηκαν το 1967 από τον ισραηλινό στρατό και προσαρτήθηκαν το 1981 κατά παράβαση όλων των αποφάσεων του ΟΗΕ. Η περιοχή δίνει το 1/3 του πόσιμου νερού που καταναλώνει το Ισραήλ και που φτάνει στη χώρα μέσω της λίμνης «Θάλασσα της Γαλιλαίας» και του Ιορδάνη ποταμού, ενώ το υπέδαφός της κρύβει σημαντικό ορυκτό πλούτο (υδρογονάνθρακες κ.ά.).

Η απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο το βράδυ της Πέμπτης, μέσω ανάρτησης στο «Τουίτερ», με την επισήμανση ότι επιδιώκει την αλλαγή μιας αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής που κράτησε 52 χρόνια, προστίθεται στις περσινές αποφάσεις για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Εντάσσεται, δηλαδή, στο πλαίσιο ευρύτερων στρατηγικών κινήσεων των ΗΠΑ στη γεωπολιτική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής. Διόλου τυχαία, εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, τις τελευταίες μέρες σε Κουβέιτ, Ισραήλ και Λίβανο και ενώ υπολείπονται περίπου 2,5 βδομάδες πριν από τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές της 9ης Απρίλη.

Η τύχη που θα έχει μια τέτοια κίνηση δεν είναι, επί του παρόντος, ξεκάθαρη, καθώς η περιφερειακή ρευστότητα συνεχώς αυξάνεται, με δεδομένη τη διάθεση των σημερινών κυβερνήσεων σε ΗΠΑ και Ισραήλ για κλιμάκωση μιας ιδιαίτερα επικίνδυνης (για τους λαούς της περιοχής) κόντρας με το Ιράν. Αλλωστε, ένας από τους βασικούς στόχους της περιοδείας Πομπέο σε Κουβέιτ, Ιερουσαλήμ και Βηρυτό ήταν η αύξηση των πιέσεων και των απειλών σε βάρος πρώτον του Ιράν, που δοκιμάζεται έντονα από τις αμερικανικές πολύπλευρες κυρώσεις, και δεύτερον έναντι της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» που είναι στενός σύμμαχος του Ιράν και συμμετείχε ενεργά στο πλευρό του συριακού στρατού σε επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα».

Αντιδράσεις από Συρία, Ρωσία, Ιράν, Τουρκία

Η κυβέρνηση της Συρίας καταδίκασε τη δήλωση Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε ότι η Δαμασκός είναι αποφασισμένη να ανακτήσει την περιοχή «μέσω όλων των διαθέσιμων μέσων», ενώ σημειώνει ότι δείχνει την «τυφλή μεροληψία των ΗΠΑ απέναντι στο Ισραήλ».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα παραβιάσουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αν η Ουάσιγκτον αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν.

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε τη δήλωση Τραμπ «απαράδεκτη», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τραμπ «ατυχείς» και είπε ότι «φέρνουν την περιοχή στα πρόθυρα μιας νέας κρίσης», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη νομιμοποίηση της κατάληψης των Υψιπέδων του Γκολάν». Αλλά και ο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, σημείωσε πως «η εδαφική ακεραιότητα των κρατών αποτελεί την πιο θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου... Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να νομιμοποιήσουν τις ενέργειες του Ισραήλ ενάντια στο διεθνές δίκαιο θα οδηγήσουν στην περιοχή μόνο σε νέα βία και πόνο. Η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή των ΗΠΑ να επιδιώξουν τώρα αλλαγή πολιτικής στη συγκεκριμένη περιοχή «κουμπώνει» με τα σχέδιά τους να προσπαθήσουν (τουλάχιστον...) τη διαπραγμάτευση μιας «λύσης» (προφανώς όχι ουσιαστικής) για το Παλαιστινιακό και την άρση της διετούς κρίσης στις σχέσεις του Κατάρ με την Αίγυπτο και τρεις μοναρχίες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Σε περίπτωση που πετύχουν να «λυθούν» ή έστω «να κουκουλωθούν» αυτά τα δύο βασικά ζητήματα, θεωρούν πως μπορούν να ανοίξουν ακόμη περισσότερο το μέτωπο με το Ιράν.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ