Σάββατο 23 Μάρτη 2019 - Κυριακή 24 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΗΕ
Και «διαστημικές» οι κόντρες με Ρωσία και Κίνα

ΒΙΕΝΝΗ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα επικεντρώθηκαν την Τετάρτη και στο... Διάστημα. Στο πλαίσιο συνεδρίασης κυβερνητικών αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων που ξεκίνησε στη Γενεύη η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Αϊλιμ Πομπλέτ, αμφέβαλε για τις «ειλικρινείς προθέσεις Κίνας και Ρωσίας όσον αφορά τις προσπάθειες για την επίτευξη μίας συμφωνίας για την πρόληψη της κούρσας των εξοπλισμών στο Διάστημα».

Η Αμερικανίδα υφυπουργός, που είναι αρμόδια για τον Ελεγχο των Εξοπλισμών, κατηγόρησε έτσι γεωπολιτικούς αντιπάλους της χώρας της για πρακτικές και πολιτικές που προωθεί, εδώ και χρόνια, η χώρα της. Ειδικότερα, «κατηγόρησε» τη Ρωσία ότι αναπτύσσει αντι-δορυφορικά όπλα που εκτοξεύονται από τη Γη και ότι προσπαθεί να κατασκευάσει λέιζερ ικανά «να τυφλώνουν δορυφόρους ή να τους προκαλούν ζημιές». Στο στόχαστρο κριτικής βρέθηκε ακολούθως και η Κίνα, επειδή, όπως τόνισε, αναπτύσσει όργανα για να παρεμβάλει παράσιτα στις εκπομπές των δορυφόρων, καθώς και πυραύλους ικανούς να φτάσουν «δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά».

Με αυτό το δεδομένο, «είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε την αυθεντικότητα της δέσμευσης της Κίνας υπέρ της πρόληψης της κούρσας των εξοπλισμών στο Διάστημα», κατέληξε η Πομπλέτ, ξεχνώντας πως η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εντείνει τις προσπάθειες για τη δημιουργία νέου Σώματος Στρατού Διαστήματος και προηγείται της κούρσας για τη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος.

Πάντως, ανεξάρτητα από την κριτική της Πομπλέτ, Ρωσία και Κίνα υποστήριξαν τη διοργάνωση της Συνόδου στον ΟΗΕ που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 28/3, υπό την προεδρία του πρέσβη της Βραζιλίας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό, Γκιγιέρμε ντε Αγκιάρ Πατριότα. Ο Βραζιλιάνος διπλωμάτης μιλώντας σε δημοσιογράφους εξήγησε ότι η σύνοδος της Ομάδας Κυβερνητικών Εμπειρογνωμόνων δεν θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή της, παρά μόνο αν επιτευχθεί ομόφωνη απόφαση σε έναν κατάλογο «στοιχείων» που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας συνθήκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ