Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέο εργατικό δυστύχημα σε ορυχείο

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργάτες

Οι συνθήκες εργασία είναι άθλιες και για τους Τούρκους μεταλλεργάτες (φωτ. Αρχείου)
Οι συνθήκες εργασία είναι άθλιες και για τους Τούρκους μεταλλεργάτες (φωτ. Αρχείου)
ΑΓΚΥΡΑ.--

Βαρύ φόρο αίματος συνεχίζει να πληρώνει η εργατική τάξη και στην Τουρκία, ενώ η ντόπια πλουτοκρατία εντείνει την αναμέτρησή της με αντίπαλα κέντρα, για να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά και να σταθεροποιήσει τη θέση της σε νέες και παλιές αγορές.

Προχτές, νέο εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε και πάλι στον κλάδο του Μετάλλου, στην πόλη Κιρμλί της περιοχής Ζονγκουλντάκ, στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόκειται για μια περιοχή «σπαρμένη» με ορυχεία, στην οποία τα περισσότερα εργατόσπιτα μετρούν νεκρούς ή σακατεμένους, από τις άθλιες συνθήκες εργασίας που κυριαρχούν σε αυτά, έχοντας μετατρέψει τα εργατικά «ατυχήματα» στο πιο συνηθισμένο «φυσικό φαινόμενο».

Συνολικά τρεις εργάτες είχαν εγκλωβιστεί σε στοά, από τους οποίους όμως μόνο ο ένας κατόρθωσε να βγει σώος. Το συγκεκριμένο ορυχείο διαχειρίζεται η εταιρεία «Turkish Hard Coal Institution» (TTK).

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) εκφράζει την αλληλεγγύη τους στους Τούρκους εργάτες, με ανακοίνωσή του στην οποία τονίζει: «Δεν πρόκειται για το πρώτο έγκλημα για τους εργαζόμενους στο ορυχείο της περιοχής. Μόνο μέσα στο 2017 έγιναν 3 παρόμοια περιστατικά, με αποτέλεσμα 9 νεκρούς εργαζόμενους ή τη μεγάλη τραγωδία στην περιοχή Soma. Για άλλη μια φορά η εργατική τάξη πληρώνει το τίμημα για να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου, καθώς αντιμετωπίζουν τα μέτρα ασφαλείας ως επιπλέον κόστος. Το ΠΑΜΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του στους Τούρκους εργαζόμενους στον αγώνα τους για να σταματήσει η εκμετάλλευση, για αποτελεσματικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, και ζητά την παραδειγματική τιμωρία των υπεύθυνων για το εργοδοτικό έγκλημα».

Στην Κωνσταντινούπολη ο επίτροπος Μετανάστευσης

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος επιδοκίμασε από την Κωνσταντινούπολη τη συνεργασία Τουρκίας - ΕΕ για το Μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι «τα αποτελέσματα και η επιτυχία της Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας (σ.σ. από τη συμφωνία του Μάρτη του 2016) αποτελούν ένα σημαντικό παράδειγμα», αλλά και μιλώντας με έμφαση για την «τρομερή φιλοξενία που η Τουρκία έχει δείξει σε αυτούς τους απελπισμένους». Ο Δ. Αβραμόπουλος βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να πάρει μέρος στην 8η Σύνοδο του Βοσπόρου, με τίτλο «Το σχέδιο του μέλλοντος - μια νέα πρόκληση της παγκοσμιοποίησης». Πρόκειται για συνάντηση που διοργανώνει σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη η Πλατφόρμα για τη Διεθνή Συνεργασία (International Cooperation Platform - ICP). Τη Σύνοδο αποτελούν συνολικά 37 «τραπέζια συζήτησης», που επικεντρώνονται σε εξελίξεις και προοπτικές σε διάφορους κλάδους, όπως Ενέργεια, Τράπεζες, Τηλεπικοινωνίες, Κατασκευές κ.ά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πρώην βουλευτή του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Αϊκάν Ερνεμίρ, με την κατηγορία ότι κατέθεσε ψεύτικα έγγραφα στην δίκη του Τουρκοϊρανού επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ, στις ΗΠΑ. Ο Ζαράμπ ανήκε στο περιβάλλον του Προέδρου της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν και συνελήφθη πέρυσι στις ΗΠΑ για παραβίαση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν. Τις τελευταίες μέρες φούντωσαν οι καταγγελίες Τούρκων υπουργών ότι ο Ζαράμπ ομολόγησε μετά από άσκηση πολλών πιέσεων. Πάντως, χτες στη Νέα Υόρκη ανακοινώθηκε πως τελικά ο Ζαράμπ δεν θα εμφανιστεί στο δικαστήριο, αναζωπυρώνοντας τις συζητήσεις για το πώς η υπόθεσή του αλληλεπιδρά και με τις ευρύτερες «τριβές» μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας, στο φόντο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ