Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Αύριο η συνάντηση με τον Πρόεδρο Σταϊνμάγερ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται αυτήν τη βδομάδα οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, ενόψει και της αυριανής κοινής συνάντησης Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) - Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊινμάγερ. Επίσης, ο Πρόεδρος πραγματοποιεί αυτές τις μέρες συναντήσεις με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των CDU/CSU, SPD, Πρασίνων, «Αριστεράς» και Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Θυμίζουμε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες, του Μάρτιν Σουλτς, αναθεώρησαν την αρχική τους άρνηση να παραμείνουν στην αντιπολίτευση και έχουν δηλώσει πρόθυμοι για συνομιλίες με τη Χριστιανική Ενωση της Αγκελα Μέρκελ και του Χορστ Ζέεχοφερ. Ανοιχτό παραμένει, ωστόσο, αν οι διερευνητικές συνομιλίες θα οδηγήσουν σε ακόμη ένα μεγάλο συνασπισμό ή σε ανοχή του SPD σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Εξάλλου, αναμένεται και η γνώμη της «κομματικής βάσης» στο συνέδριο του SPD, που θα γίνει 7-8 Δεκέμβρη.

Η Αγκ. Μέρκελ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί μια σταθερή κυβέρνηση με πλειοψηφία στη Βουλή, κάτι που μόνο ένας μεγάλος συνασπισμός μπορεί να εξασφαλίσει. Ωστόσο, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, η ίδια έχει ανακοινώσει στην κομματική ηγεσία ότι θα μπορούσε να ηγηθεί και μιας μειοψηφικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες, ώστε να αποφευχθούν νέες εκλογές, που θεωρείται το χειρότερο σενάριο από όλους.

Στελέχη της CDU και της CSU προειδοποιούν τους Σοσιαλδημοκράτες να μην πάνε στις διαπραγματεύσεις με «υπερβολικές απαιτήσεις». Το «οικονομικό συμβούλιο» της CDU σημειώνει πως δεν πρέπει να αγοράσουν τη συμμετοχή του SPD στην κυβέρνηση με υπερτιμημένα κοινωνικά δώρα, ενώ η νεολαία του κόμματος θεωρεί πως δεν πρέπει να επιδιωχθεί ένας μεγάλος συνασπισμός «με οποιοδήποτε κόστος».

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Αντρεα Νάλες, επέστρεψε τις δηλώσεις για «υπερβολικές απαιτήσεις», διότι «χωρίς το SPD δεν θα γίνει τίποτα». Η σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός του κρατιδίου Ρηνανία - Παλατινάτο, Μάλου Ντράιερ, εκτίμησε πως «λιγότερο από το 50% του κόμματος είναι υπέρ ενός μεγάλου συνασπισμού». «Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν σημαίνει ασταθής κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, χτες η καγκελάριος συναντήθηκε με δημάρχους από 30 γερμανικές πόλεις που έχουν πολύ επιβαρυμένη ατμόσφαιρα και τους πρωθυπουργούς των αντίστοιχων κρατιδίων, προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις για «καλύτερη ποιότητα του αέρα». Θα υπάρξει ένα άμεσο πρόγραμμα χρηματοδότησης των περιοχών με 1 δισ. ευρώ, ενώ το «ταμείο για τη μετακίνηση» θα σταθεροποιηθεί από το 2018. Το σημαντικότερο είναι να αποφευχθεί μια απαγόρευση των ντιζελοκινητήρων από τις τοπικές αρχές, επισήμανε η Μέρκελ. Επίσης, θα πρέπει να προωθηθούν ο εξηλεκτρισμός και η ψηφιοποίηση στις μετακινήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ