Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το πραγματικό σκάνδαλο

Η προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία απέδειξε για άλλη μια φορά ότι όσο περισσότερο ανακατεύεται ο βούρκος του συστήματος, τόσο περισσότερη δυσοσμία αναδίνει.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης βγήκαν στη φόρα τα ονόματα κι άλλων «μεσαζόντων», εμπόρων όπλων, που έχουν διασυνδέσεις με ανταγωνιστικά κέντρα και κονταροχτυπιούνται για τα μερίδια στην αγορά.

Οπως φάνηκε από τη συζήτηση για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, εκτός από τον «μεσάζοντα» με τον οποίο συνομιλούσε η κυβέρνηση, εμπλέκονται ένας ακόμα έμπορος, που κάνει δουλειές στην περιοχή του Κόλπου, και ένας τρίτος, που δείχνει να έχει επαφές με γερμανικά συμφέροντα.

Αλλωστε, πριν ακόμα γίνει η συζήτηση στη Βουλή, δημοσιεύματα στον Τύπο έκαναν λόγο για γαλλικό και γερμανικό ενδιαφέρον γύρω από την υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία.

Δικαίως λοιπόν αναρωτιέται κανείς: Αν όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας είναι τόσο σάπια, πόσα ακόμα συμβαίνουν στο σκοτάδι των συναλλαγών ανάμεσα σε κράτη και πολυεθνικά μεγαθήρια της βιομηχανίας των όπλων;

Τα ερωτήματα πυκνώνουν αν προσθέσουμε και τη φιλολογία περί «απορρήτων» εγγράφων. «Απόρρητα» για να κρύβονται οι δοσοληψίες του κράτους και οι υπόγειες διαδρομές του χρήματος για την αγοραπωλησία όπλων, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση. Ολα αυτά είναι σε γνώση διακρατικών ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, όπως του ΝΑΤΟ και άλλων επιτελείων, την ώρα που ο λαός παραμένει στο μαύρο σκοτάδι.

Το σκάνδαλο των σκανδάλων, όμως, που επιχειρείται να κρυφτεί πίσω από τους καβγάδες στη Βουλή για τους «μεσάζοντες», είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχοντας το «πράσινο φως» και από τα άλλα αστικά κόμματα, είχε συμφωνήσει να εξοπλίσει ένα κράτος - δολοφόνο, τη Σαουδική Αραβία, που εγκληματεί σε βάρος γειτονικών του λαών, αλλά παίζει και ευρύτερο ρόλο στους ανταγωνισμούς για τη διαμόρφωση της «επόμενης μέρας» στη Μέση Ανατολή.

Μόνο το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει αυτή τη συμφωνία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, οι αποφάσεις της οποίας δεν αναιρούνται από τις όποιες ανασκευές γίνουν κατόπιν εορτής, και ενώ έχει βουίξει ο τόπος για τα εγκλήματα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Υεμένη. Οι εξοργιστικές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι «έτσι κι αλλιώς στην Υεμένη σκοτώνονται, οπότε ας κάνουμε κι εμείς τις μπίζνες μας», δεν είναι παρά μια ακόμα επιβεβαίωση για το πόσο αδίστακτη είναι και αυτή η κυβέρνηση.

Η σκανδαλολογία των ημερών δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρύψει ότι αυτές οι δοσοληψίες αποτελούν συστατικό στοιχείο της περιβόητης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της Ελλάδας, που εξελίσσεται παράλληλα με τη βαθύτερη εμπλοκή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Αποτελούν συνέχεια των ρόλων που αναλαμβάνει το ελληνικό κράτος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, μετατρέποντας τη χώρα σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ενάντια στους λαούς της περιοχής. Γι' αυτό πάνε χέρι χέρι με την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, τη νέα βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, την ενδεχόμενη μεταφορά πυρηνικών στην Ελλάδα.

Η απάντηση του λαού σε αυτό το πραγματικό και επικίνδυνο σκάνδαλο, που είναι η στήριξη της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους στην περιοχή, αποκτά επείγοντα χαρακτήρα.

Οι κινητοποιήσεις της ΕΕΔΥΕ την ερχόμενη Κυριακή ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ και η πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη δίνουν την ευκαιρία στους εργαζόμενους, στα συνδικάτα τους και τους άλλους φορείς του κινήματος, να διαδηλώσουν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας, ενάντια στο σύστημα που γεννά πολέμους, φτώχεια, εκμετάλλευση και προσφυγιά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ