Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ - ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Εντείνουν τους σχεδιασμούς απέναντι στη Ρωσία...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί Δύσης - Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια φαίνεται να επισπεύδουν τα σχέδια για ένταξη χωρών της περιοχής στην ΕΕ και κάποιων εξ αυτών στο ΝΑΤΟ. Χτες, η «Φωνή της Αμερικής», επικαλούμενη έκθεση του «Ατλαντικού Συμβουλίου» για τη νέα αμερικανική στρατηγική στα Βαλκάνια που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το επόμενο διάστημα, μετέδωσε πως προτείνεται μεταξύ άλλων μόνιμη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στα Δυτικά Βαλκάνια και «ιστορική συμφιλίωση ΗΠΑ - Σερβίας» στο πλαίσιο προφανώς τακτικής για μείωση της ισχυρής επιρροής που ασκεί στο Βελιγράδι η Ρωσία.

Ο αντιπρόεδρος του «Ατλαντικού Συμβουλίου» Ντέιμον Γουίλσον δήλωσε ότι η «ιστορική συμφιλίωση» θα κάνει τη Σερβία «γνήσιο μεσολαβητή για την εκδήλωση πραγματικής προόδου» στο πολιτικό μέτωπο σε ό,τι αφορά «το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας ή την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα και τη Μακεδονία» (σε σχέση με τη διένεξη Αθήνας - Σκοπίων για τη συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ)...

Νωρίτερα, στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε πως η ΕΕ αρχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης στο μπλοκ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τάχα για «να διασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή και να ενισχύσει την ίδια την Ενωση». Επιπλέον, αναφέρθηκε πως η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, μελετά σχέδια για την πραγματοποίηση Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για τα Δυτικά Βαλκάνια πριν το τέλος τρέχοντος χρόνου, ενδεχομένως στις 18 Δεκέμβρη.

Ως γνωστόν, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και η Σερβία είναι επίσημα υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ενώ η Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο επιδιώκουν να αποκτήσουν το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ατυπη Σύνοδος με πρωτοβουλία της Κομισιόν(2018-12-21 00:00:00.0)
Η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» φέρνει νέους κινδύνους για τους λαούς(2018-09-01 00:00:00.0)
Ονοματολογίας συνέχεια, σε ευρωενωσιακό φόντο(2018-02-28 00:00:00.0)
Υποκριτική αποδοκιμασία των προκλητικών δηλώσεων Ράμα από την ΕΕ(2015-04-09 00:00:00.0)
Πιέσεις για «εκτόνωση» της έντασης στη Βοσνία(2010-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ