Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Κενά χρηματοδότησης και προσωπικού στα σχολεία

ΒΙΕΝΝΗ.--

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ του «συντηρητικού» Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, του εντολοδόχου καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του «ακροδεξιού» - ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ελευθερίας, του Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε, με τα δυο κόμματα να τα έχουν «βρει» σε μια σειρά ζητήματα και να απομένουν λίγες διαφορές προς επίλυση, όπως ανακοίνωσαν. Ενδεικτικά, έχουν συμφωνήσει στο σχέδιο για την ψηφιοποίηση της παραγωγής και της οικονομίας, ένα κομβικό ζήτημα για την ανταγωνιστικότητα των καπιταλιστικών κρατών, αλλά και για τα οικονομικά και τη φορολογία, με φοροελαφρύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Παράλληλα, συμφώνησαν σε αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα - επέκταση των ολοήμερων σχολείων, δύο υποχρεωτικά έτη στο νηπιαγωγείο, καλή γνώση γραφής και ανάγνωσης - χωρίς ωστόσο επιπλέον χρηματοδότηση και προσωπικό, σύμφωνα με αυστριακά δημοσιεύματα. Επίσης, η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας (του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος), Ζόνια Χάμερσμιντ, δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι στο εξής οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να δουλεύουν περισσότερες ώρες, χωρίς επιπλέον πληρωμή. Επισήμανε πως και την επόμενη χρονιά θα λείπουν από τον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση 600 εκατ. ευρώ. Αυτό το κενό μπορεί να καλυφθεί αυξάνοντας τις ώρες εργασίας του εκπαιδευτικού προσωπικού. Το συνδικάτο εργαζομένων στην υποχρεωτική εκπαίδευση απορρίπτει τέτοιες σκέψεις.

Στο μεταξύ, σε πρόσφατη συνέντευξή της («Kurier»), η πρόεδρος της Αυστριακής Ενωσης Νηπιαγωγών - Παιδαγωγών, Ραφαέλα Κέλερ, προειδοποιούσε πως για να βελτιωθεί η ποιότητα των νηπιαγωγείων χρειάζεται διπλασιασμός του υπάρχοντος προσωπικού. «Σήμερα ένας παιδαγωγός αντιστοιχεί σε 20 - 25 παιδιά, ίσως και περισσότερα. Σύμφωνα με επιστημονικά στάνταρς, θα πρέπει να είναι 1 προς 7 ή 1 προς 8 και 1 προς 3 για τα βρεφικά τμήματα, δηλαδή πρέπει να διπλασιαστούν οι παιδαγωγοί», επισημαίνει. Επιπλέον, το ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών διαφέρει από περιοχή σε περιοχή (η ευθύνη λειτουργίας τους είναι στα κρατίδια).

«Αυτό δυσκολεύει τους γονείς να βρουν δουλειά», τονίζει και συμπληρώνει: «Ενα πρώτο βήμα θα ήταν τα νηπιαγωγεία να περάσουν από την ευθύνη των κρατιδίων στο υπουργείο Παιδείας». Τέλος υπογραμμίζει ότι «η Αυστρία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς Παιδαγωγική Εκπαίδευση σε πανεπιστημιακό επίπεδο, παρά τις προόδους της επιστήμης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ