Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1803 Η γαλλική αποικία της Αϊτής ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της.

1847 Συνέρχεται στο Λονδίνο το Δεύτερο Συνέδριο της Ενωσης Κομμουνιστών. Το Συνέδριο εγκρίνει το Καταστατικό και παίρνει απόφαση να επεξεργαστεί το Πρόγραμμα, το οποίο δούλεψαν ο Μαρξ και ο Ενγκελς και ονομάστηκε «Κομμουνιστικό Μανιφέστο».

1899 Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα Μπαρτσελόνα.

1918 Ανακηρύσσεται στη Νάρβα η Εσθλανδική Κομμούνα Εργασίας, δηλαδή η Εσθονική Σοβιετική Δημοκρατία.

1920 Η Αρμενία ανακηρύσσεται Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία.

1924 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης Τζιάκομο Πουτσίνι.

1933 Πρωτοφανής σε αγριότητα επιδρομή της Ασφάλειας εξαπολύεται κατά του ταξικού Ενωτικού Εργατικού Κέντρου Αθήνας, με επικεφαλής τον ίδιο τον διοικητή της Ασφάλειας, Αγγελο Εβερτ. Τα αστυνομικά όργανα προκαλούν εκτεταμένες ζημιές, ενώ προσπαθούν να απομονώσουν τους περίπου 200 εργάτες και φοιτητές που βρίσκονταν σε αυτό. Ακολουθούν συγκρούσεις, με τους εργάτες και τους φοιτητές να αμύνονται με κάθε τρόπο και την Αστυνομία να κάνει χρήση ακόμα και όπλων. Δεκάδες συλλαμβάνονται και παραπέμπονται σε δίκη με βάση το Ιδιώνυμο και για «αντίσταση κατά της αρχής»!

1944 Ο Εθνικοαπελευθερωτικός Στρατός της Αλβανίας ολοκληρώνει την απελευθέρωση της χώρας.

1964 Ισχυρότατη έκρηξη νάρκης - προϊόν προβοκάτσιας - σημειώνεται κατά τη διάρκεια του επίσημου εορτασμού της επετείου ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου, με αποτέλεσμα το θάνατο 13 και τον τραυματισμό 39 ατόμων.

1967 Σε συνέντευξή του στη «Μοντ», ο Κ. Καραμανλής, αρχηγός της ΕΡΕ, εξόριστος στο Παρίσι, παίρνει θέση κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Ωστόσο, ο ίδιος, λίγους μήνες πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967, εισηγούνταν τη λύση του «συνταγματικού πραξικοπήματος».

2001 Πεθαίνει ο Βρετανός μουσικός Τζορτζ Χάρισον, ένας από τους 4 του μουσικού συγκροτήματος Beatles.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ