Τρίτη 21 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ»

Ψηφίστηκε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το «κοινωνικό μέρισμα», το ελάχιστο δηλαδή και εφάπαξ επίδομα που θα «αναδιανέμει» η κυβέρνηση στους πιο εξαθλιωμένους από τη λεηλασία των φτωχών, σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού τόσο από τις συνέπειες των μέχρι σήμερα μέτρων υπέρ του κεφαλαίου, όσο και από τη νέα αντιλαϊκή επίθεση που είναι μπροστά, στο πλαίσιο και της τρίτης «αξιολόγησης».

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία όπως ήταν αναμενόμενο κυριάρχησε και η τραγωδία από τις πλημμύρες στη Δ. Αττική, από την πλευρά της κυβέρνησης συνεχίστηκε η άθλια προπαγάνδα της λεγόμενης «δίκαιης ανάπτυξης», που τάχα «αφήνει πίσω της» τις παθογένειες του σάπιου συστήματος και θα φέρει «ανακούφιση» για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, όσο και η προσπάθεια να κουκουλωθούν οι μεγάλες κυβερνητικές ευθύνες και η αιτία για το νέο έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης σε Μάνδρα και Ν. Πέραμο.

ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα αντιπαρατέθηκαν με την κυβέρνηση για το ποιο μείγμα διαχείρισης υπηρετεί καλύτερα την καπιταλιστική κερδοφορία, αλλά και μπορεί πιο αποτελεσματικά να ενσωματώσει το λαό στους στόχους του κεφαλαίου, ανάμεσα στα άλλα και με τη διαχείριση της «ακραίας φτώχειας», που φουντώνει στο έδαφος της στρατηγικής του κεφαλαίου που από κοινού στηρίζουν.

Το ΚΚΕ υπερψήφισε το νομοσχέδιο, δηλώνοντας υπέρ ακόμα και στο ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει την παραμικρή ανακούφιση στα λαϊκά στρώματα, αποκαλύπτοντας παράλληλα την κυβερνητική εξαπάτηση και καλώντας το λαό να οργανώσει την πάλη του και να στοχεύσει τον πραγματικό αντίπαλο για τα βάσανά του, το καπιταλιστικό κέρδος και όσους το υπηρετούν.

«Υπέρ» ψήφισαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι. «Κατά» ψήφισε η ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Στο νομοσχέδιο εντάχθηκε και η τροπολογία για τους πλημμυροπαθείς (βλ. και σελ. 12 - 13 στον σημερινό «Ριζοσπάστη»). Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», καθώς όπως εξήγησε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Χρ. Κατσώτης, «έχουμε κρίνει την τροπολογία αυτή ανεπαρκέστατη», γιατί δεν καλύπτει τις ζημιές κατά 100%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ