Τρίτη 21 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και αγωνιστικής παρέμβασης για τους πληγέντες

Κινητοποίηση σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για την άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης και προστασίας

Από τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν τα συνδικάτα το Σάββατο
Από τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν τα συνδικάτα το Σάββατο
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής οργανώνουν σήμερα Τρίτη, στις 3.30 μ.μ., συνδικάτα της Αττικής, διεκδικώντας άμεσα μέτρα για την ανακούφιση και προστασία των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Δυτική Αττική.

Η κινητοποίηση θα γίνει στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών (στάση μετρό «Εθνική Αμυνα»). Για τη συμμετοχή των εργαζομένων από το Θριάσιο δρομολογούνται λεωφορεία, που θα αναχωρήσουν στις 2.30 μ.μ. από το δημοτικό πάρκινγκ Ελευσίνας.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής προς τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους απευθύνει το ΠΑΜΕ.

Χτες Δευτέρα, εξάλλου, τα συνδικάτα διένειμαν είδη πρώτης ανάγκης στη Μάνδρα, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που έγινε το Σάββατο 18/11 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, με πρωτοβουλία των συνδικάτων: Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Ενέργειας, Οικοδόμων, Επαγγελματιών Οδηγών, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου και Καλλυντικών, Τύπου και Χάρτου, Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας, Iδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας - Μάνδρας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Ασπροπύργου και του Συλλόγου Γυναικών Ελευσίνας.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν επίσης η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής και ο Σύλλογος Δασκάλων Δυτικής Αττικής. Το «παρών» έδωσαν ακόμα η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, το παράρτημα Ελευσίνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, καθώς και εκλεγμένοι με τις ταξικές δυνάμεις στο Θριάσιο Νοσοκομείο, τον «Παπαστράτο», τα ΕΛΠΕ, τα ναυπηγεία Ελευσίνας, τη Χαλυβουργική.

Στη σύσκεψη του Σαββάτου συνέβαλαν επίσης με τις τοποθετήσεις τους εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις περιοχές της Μάνδρας, της Ελευσίνας και των Μεγάρων.

Να σημειωθεί ότι τα σωματεία κάλεσαν το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας να προκηρύξει στάση εργασίας για να διευκολύνει τη συμμετοχή των εργαζομένων της περιοχής στη σημερινή κινητοποίηση. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, παίρνοντας το λόγο στη σύσκεψη, είπε πως οι αποφάσεις της σύσκεψης θα συζητιούνταν σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που θα γινόταν χτες. Μέχρι χτες το βράδυ, ωστόσο, το Εργατικό Κέντρο δεν είχε λάβει καμία απόφαση για στάση εργασίας και συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας...

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, οργανώνουμε την πάλη μας

«Θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων, να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους είδαν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να καταστρέφονται σε μια στιγμή», τόνισε ο Σωτήρης Αγγελόπουλος, μέλος της Διοίκησης της Ενωσης Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, εκ μέρους όλων των συνδικάτων που πήραν την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη.

Υπογράμμισε την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, καθώς αυτά δεν είναι «ανταποδοτικά», δεν αποφέρουν κέρδη αλλά λογίζονται ως «κόστος» και βρίσκονται στα αζήτητα της αντιλαϊκής πολιτικής. Επισήμανε πως το συγκεκριμένο γεγονός αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι η περιβόητη ανάπτυξη περιλαμβάνει εκτός από το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων και «το πνίξιμο στη λάσπη των εργατικών και λαϊκών συνοικιών».

«Να οργανώσουμε τώρα την πάλη μας. Να αναδείξουμε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης. Να σταθούμε στο πλευρό των ταλαιπωρημένων φτωχών ανθρώπων που είδαν να χάνεται η ζωή τους σε λίγα λεπτά», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν τα σωματεία, όπως συνοψίστηκε στη σύσκεψη.

Ιδιαίτερο βάρος δίνουν στις αρνητικές για τους εργαζόμενους εξελίξεις που μπορεί να δρομολογήσει η εργοδοσία, με αφορμή τις καταστροφές από τις πλημμύρες.

Να μην τολμήσει η εργοδοσία να επιτεθεί στα δικαιώματα των εργαζομένων

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη σύσκεψη, σωματεία και φορείς τονίζουν: «Χιλιάδες συνάδελφοί μας, μέλη των συνδικάτων μας, ζουν και εργάζονται σε άθλιες συνθήκες στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής. Πολλών καταστράφηκαν σπίτια και αυτοκίνητα, άλλοι κινδύνεψαν, ενώ συνάδελφοί μας οδηγοί έχασαν τη ζωή τους την ώρα της δουλειάς. Οικογένειες αγωνιούν για τους ανθρώπους τους, που ενώ έχουν περάσει αρκετές μέρες από τις 15 Νοέμβρη, ακόμη αγνοούνται. Σ' αυτό το δράμα προειδοποιούμε την εργοδοσία να μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει την τραγωδία για ένταση της επίθεσης σε εργαζόμενους. Να καταβληθούν κανονικά τα ημερομίσθια στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν προσωρινά και να παρθούν μέτρα για τους εργολαβικούς, τους εποχικούς και τους συμβασιούχους συναδέλφους, που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην επίθεση των επιχειρήσεων. Στέλνουμε μήνυμα στη εργοδοσία να μην τολμήσει να απολύσει εργαζόμενους με πρόσχημα τις πλημμύρες».

Εκπρόσωποι των συνδικάτων πήραν το λόγο στη σύσκεψη και ανέδειξαν μια σειρά πλευρές της κατάστασης: Επισήμαναν ότι εργαζόμενοι κινδύνευσαν την ώρα της δουλειάς στις αποθήκες των μεγάλων σούπερ μάρκετ που έχουν χτιστεί πάνω σε ρέματα, ενώ στηλίτευσαν το γεγονός ότι οι ίδιες επιχειρήσεις επιδίδονται μετά την καταστροφή σε «φιλανθρωπία», μοιράζοντας τρόφιμα. Αναφέρθηκαν στους εργαζόμενους που έχασαν τη ζωή τους την ώρα της δουλειάς, όπως οι οδηγοί, ενώ ο κατάλογος αυτός μεγαλώνει όσο ξεκαθαρίζει το τοπίο με τους αγνοούμενους.

Τόνισαν ακόμα την ανάγκη να στρέψουν τα σωματεία την προσοχή τους στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή, η οποία αποτελεί μέχρι στιγμής αχαρτογράφητο έδαφος. Επισήμαναν την ανυπαρξία Κέντρων Υγείας στις περιοχές της Μάνδρας και του Ασπροπύργου, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους πολλαπλασιάζονται λόγω της κατάστασης. Φώτισαν πλευρές των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν οι μαθητές της περιοχής και πρότειναν αιτήματα για μέτρα που να εξασφαλίζουν την ασφαλή μετακίνησή τους από και προς το σχολείο. Υπογράμμισαν την ανάγκη για αιτήματα ανακούφισης των μικρών επαγγελματιών που καταστράφηκαν, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Τα αιτήματα των συνδικάτων

Τα σωματεία διαμόρφωσαν το εξής πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τη συζήτηση και τις προτάσεις που έγιναν σύσκεψη:

-- Αμεσα μέτρα προστασίας για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όσων έχουν ανάγκη.

-- Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών, σε περιουσίες και μικρές επιχειρήσεις και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%).

-- Μέριμνα για συναδέλφους πρόσφυγες και μετανάστες που μένουνε σε «παραπήγματα» στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων, της Μάνδρας και της Μαγούλας.

-- Ενίσχυση του Θριάσιου Νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων. Δημιουργία αντίστοιχων Κέντρων Υγείας σε Μάνδρα, Ασπρόπυργο, Νέα Πέραμο και Μαγούλα.

-- Κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Κανένας εργαζόμενος που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του. Να καταβληθούν κανονικά μεροκάματα και ένσημα.

-- Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

-- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.

-- Αποκλειστικά δωρεάν και με ασφάλεια μεταφορά των μαθητών στα σχολεία. Ειδικά στη Νέα Πέραμο, όπου οι μαθητές αναγκάζονται να περπατούν αυτόν το δρόμο - «καρμανιόλα» έξω από το στρατόπεδο Πυροβολικού.

-- Κατάργηση διοδίων Αττικής και Εθνικής Οδού για να μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι των περιοχών.

-- Αμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεσηκωμός ενάντια στο έγκλημα της χωματερής(2021-03-11 00:00:00.0)
Ανοιχτή σύσκεψη για το πρόβλημα της δυσοσμίας από τα ΕΛΠΕ(2020-07-02 00:00:00.0)
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στον νέο ΧΥΤΑ(2019-10-26 00:00:00.0)
Νέες δράσεις αλληλεγγύης(2017-12-05 00:00:00.0)
Πολύμορφες παρεμβάσεις αλληλεγγύης από συνδικάτα και φορείς(2017-11-26 00:00:00.0)
Σύσκεψη για τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα(2001-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ