Τρίτη 21 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κανένας συμβιβασμός με τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς στην Ενέργεια

Ανακοίνωση με αφορμή τα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης των μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Να μην συμβιβαστούν με τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς κυβέρνησης και ΕΕ, για λογαριασμό των μονοπωλίων, καλεί τους εργαζόμενους και όλο το λαό της Μεγαλόπολης και της ευρύτερης περιοχής η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της με αφορμή την επικείμενη ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά, εφαρμόζοντας πιστά τη στρατηγική της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και συνολικά το "άνοιγμα" της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, υπηρετώντας το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων.

Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το κλείσιμο της 3ης "αξιολόγησης" του 3ου μνημονίου, ιδιωτικοποιεί τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος, τα ορυχεία, τη γη της Μεγαλόπολης, τα νερά του τεράστιου υδροφόρου ορίζοντα, και μετατρέπει την περιοχή σε χώρο υποδοχής κάθε είδους αποβλήτων, ακόμη και επικίνδυνων. Το βήμα αυτό συμπίπτει και με τον περιορισμό της αξιοποίησης του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, που προωθείται για τη στήριξη της κερδοφορίας μονοπωλιακών ομίλων σε άλλες μορφές (φυσικό αέριο, ΑΠΕ). Ευθύνες έχουν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ και την "απελευθέρωση" της ηλεκτρικής ενέργειας, κι ας κάνουν τώρα πως "κλαίνε" για τις αντιλαϊκές εξελίξεις.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός της περιοχής της Μεγαλόπολης και ευρύτερα, δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τους σχεδιασμούς που ξεδιπλώνουν κυβέρνηση και ΕΕ για λογαριασμό των μονοπωλίων. Παράλληλα, δεν πρέπει να θεοποιήσουν τη ΔΕΗ όπως ήταν μέχρι τώρα ή να συμβιβαστούν με τη σημερινή πραγματικότητα, όπου η εποχικότητα, η "ευελιξία" καθώς και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι με τα μειωμένα εργασιακά δικαιώματα σαρώνουν στη ΔΕΗ ΑΕ, ενώ στο όνομα της μείωσης του κόστους της παραγωγής για μεγαλύτερη κερδοφορία, ελάχιστα μέτρα παίρνονται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Να μην ανεχτούν την καταδίκη τους στην ενεργειακή φτώχεια, σε ακριβά τιμολόγια, στα χαράτσια για την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Για να υπηρετήσει ο ενεργειακός σχεδιασμός τη λαϊκή ευημερία, πρέπει να απαλλαγεί από την αγορά και το καπιταλιστικό κέρδος. Απαιτείται δηλαδή να κοινωνικοποιηθούν τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, να εδραιωθούν οι σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας, να υπάρξει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία.

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της Μεγαλόπολης και της ευρύτερης περιοχής απαιτείται να οργανώσουν τον αγώνα τους, να συγκεντρώνουν δυνάμεις για το μοναδικό ελπιδοφόρο δρόμο, αυτόν της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου. Για να ανοίξει αυτός ο δρόμος πρέπει να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε σήμερα να μην γίνει καμία απόλυση, καμία αλλαγή εργασιακών σχέσεων, να φύγουν οι εργολάβοι και να υπάρξουν προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία.

Να εκφράσουν οργανωμένα και μαζικά την αντίθεσή τους στην πώληση του ενεργειακού κέντρου (μονάδες και ορυχεία) και σε οποιαδήποτε μορφή εγκατάστασης για τη διαχείριση απορριμμάτων (ΧΥΤΕΑ - ΧΔΒΑ - ΧΥΤΥ κ.λπ.).

Να απαιτήσουν την αποκατάσταση από τη ΔΕΗ των εξαντλημένων ορυχείων, που είναι και υποχρέωσή της που απορρέει από την παραχώρηση των εδαφών και τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), και να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία το σύνολο των εκτάσεων.

Να γίνουν οι μελέτες και τα έργα υποδομής (δρόμοι, αρδευτικά έργα, δίκτυα κ.λπ.) ώστε να αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων (αγροτών - κτηνοτρόφων - αυτοαπασχολούμενων κ.λπ.) τα εδάφη των ορυχείων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσχεδιασμένο έγκλημα για το κεφάλαιο (24/4/2018)
Ο Δ. Κουτσούμπας στη Μεγαλόπολη (1/3/2018)
Ο Δ. Κουτσούμπας στη Μεγαλόπολη (24/2/2018)
Συλλαλητήριο ενάντια στη νέα κυβερνητική φιέστα (23/2/2018)
Ετοιμάζουν αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό (12/7/2017)
Δεύτερος νεκρός εργάτης σε ένα μήνα (19/8/2014)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org