Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ
Ξεσκεπάζεται όλο και περισσότερο ο βαθιά αντεργατικός της χαρακτήρας

Με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, αλλά και των ΝΔ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ποταμιού, Ενωσης Κεντρώων ψηφίστηκε χτες στη Βουλή η κυβερνητική τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ, με την οποία στην πραγματικότητα διαλύονται τα όποια κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα απέμειναν στους εργαζόμενους του κλάδου.

Στο πλαίσιο της συνολικότερης αντιασφαλιστικής επίθεσης που κλιμακώνει η κυβέρνηση, η εν λόγω τροπολογία όχι μόνο δεν φέρνει καμία «σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ», αλλά ανοίγει πολύμορφα το δρόμο για δραστικές περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την επικούρηση, ενώ παράλληλα υπερδιπλασιάζει τις εισφορές των εργαζομένων.

Μάλιστα, μόλις μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της εκβιαστικής διαδικασίας που έστησε ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός που πλειοψηφεί στις διοικήσεις των Ενώσεων του κλάδου, με την ψηφοφορία στον ΕΔΟΕΑΠ για την έγκριση του... «σχεδίου διάσωσης», η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας χτες στη Βουλή, ήταν αποκαλυπτική ως προς τα νέα χτυπήματα που φέρνει το εν λόγω σχέδιο στις υπηρεσίες Υγείας και τις παροχές του ΕΔΟΕΑΠ προς τους εργαζόμενους του κλάδου.

Παρουσιάζοντας τη σχετική τροπολογία, η υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Ο ΕΔΟΕΑΠ διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο παροχών Υγείας. Εχει δύο πολύ σημαντικές αυτόνομες μονάδες Υγείας (...) Μάλιστα, βρισκόμαστε και σε μια διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ, που στόχο έχει να μπορέσουν να ανοίξουν αυτές οι μονάδες και να παρέχουν φροντίδες Υγείας και στους υπόλοιπους ασφαλισμένους της χώρας».

Στην πραγματικότητα, προχωρώντας σε μια ακόμα «εξίσωση προς τα κάτω», η κυβέρνηση μετατρέπει τις υγειονομικές μονάδες του ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίες ήδη αδυνατούν να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες των ασφαλισμένων, σε τμήμα των υποδομών του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, στο άμεσο μέλλον, θα καλούνται να εξυπηρετήσουν ακόμα περισσότερους ασφαλισμένους, χωρίς φυσικά κανένα μέτρο ενίσχυσής τους, αντί να υπάρξει αναβάθμιση των παροχών Υγείας στο ύψος των πραγματικών αναγκών για όλους τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Επιβεβαιώνεται και από την πορεία του ΕΔΟΕΑΠ ότι κανένα επάγγελμα και κανένας κλάδος δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο της γενικής αντιασφαλιστικής επίθεσης που εξαπολύεται για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

«Βαθιά αντεργατική, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα και της κυβέρνησης και της εργοδοσίας», χαρακτήρισε την τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι «δεν είναι τυχαία τα παζάρια της κυβέρνησης με τους εργοδότες στο χώρο του Τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού, για να υπάρξει αυτή η τροπολογία η οποία επί της ουσίας δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να υπόσχεται νέα προνόμια και ενισχύσεις στους εργοδότες».

Δίνοντας το στίγμα της ρύθμισης σημείωσε: «Αυξάνετε τις εισφορές των εργαζομένων από 3% στο 7,05%. Κόβετε το εφάπαξ από αυτούς που θα ασφαλιστούν μετά την ψήφιση της τροπολογίας, ενώ θα βαίνει συνεχώς μειούμενο με βάση το νέο τύπο που έχετε συμπεριλάβει. Οι συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά 5%, που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν, οι άνεργοι δεν αναφέρονται πουθενά και βεβαίως το βασικό είναι ότι αλλάζετε τη φιλοσοφία του Ταμείου. Η Ασφάλιση θα γίνεται σε ατομική μερίδα, αυτό λέει το άρθρο 3β, που σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η αλληλεγγύη και οι όποιες παροχές θα γίνονται με βάση ατομικές εισφορές».

«Δηλαδή, συμπίεση, μείωση των συντάξεων, των παροχών στους ασφαλισμένους», ενώ πρόσθεσε ότι «ο ετήσιος έλεγχος που έχετε βάλει στα έσοδα - έξοδα του ΕΔΟΕΑΠ για να είναι βιώσιμο το Ταμείο, προμηνύει νέες μειώσεις, νέες περικοπές στις παροχές».

«Θα λειτουργεί το Ταμείο με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα λες και δεν έχουμε γνωρίσει πού οδήγησαν τα κεφαλαιοποιητικά τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Στη χρεοκοπία». Αλλωστε, υπογράμμισε, «το Ασφαλιστικό συνδέεται άμεσα με τις εργασιακές σχέσεις, τις ΣΣΕ και τους μισθούς. Από 300 ευρώ μισθό τι εισφορές και τι βιωσιμότητα του Ταμείου θα υπάρχουν;».

«Αντικειμενικά, εμείς λέμε», συνέχισε, «ότι για εργαζόμενους και συνταξιούχους, και για το χώρο των ΜΜΕ, ένας δρόμος υπάρχει. Ο συνεχής αγώνας για ενιαίο υποχρεωτικά ασφαλιστικό δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Ασφάλισης που να εξασφαλίζει σύνταξη και άλλες παροχές για όλους, αντίστοιχες των αναγκών», ο αγώνας για να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία. Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει «να μη βρεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι, να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα από το "κούρεμα" και όλα τα χρωστούμενα των εργοδοτών στον ΕΔΟΕΑΠ και να μην υπάρχουν εργοδότες στο Διοικητικό Συμβούλιο».

Οπως σημείωσε, το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών», γιατί «είμαστε αντίθετοι με το σημερινό καθεστώς και σε αυτό που πάτε να δημιουργήσετε και το "παρών" μας σημαίνει ναι στην πρόταση που καταθέτει το ΚΚΕ, που μπορεί πραγματικά να απαντήσει στις ανάγκες των εργαζομένων».

Το λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, σημειώνοντας ότι η λύση που δίνει η κυβέρνηση στον ΕΔΟΕΑΠ «είναι σύμφωνη με τις Οδηγίες της ΕΕ για σύστημα προκαθορισμένων εισφορών και όχι παροχών» και ότι «είναι στα πλαίσια του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, όπως και στην ιδιωτική ασφάλιση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινούν αύριο οι αρχαιρεσίες στον ΕΔΟΕΑΠ (2018-06-12 00:00:00.0)
Καταδικάζουμε αποφασιστικά το «σχέδιο» κυβέρνησης - εργοδοσίας - κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού (2017-11-04 00:00:00.0)
Νέα απεργία σήμερα στα ΜΜΕ για τον ΕΔΟΕΑΠ (2017-10-03 00:00:00.0)
Εργα και ημέρες των εκλεκτών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (2012-04-29 00:00:00.0)
Ετοιμη η νέα ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις (2007-09-25 00:00:00.0)
Νέες αντεργατικές ανατροπές (2003-12-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org