Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αρετή και τόλμη...

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «θέλει αρετή και τόλμη η μάχη κατά της διαφθοράς» και γι' αυτό η κυβέρνηση σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ...διεθνές επίπεδο, προκειμένου «να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αρπαγή του πλούτου». Τις προάλλες, πάλι, έλεγαν ότι ο περιορισμός της φοροαποφυγής από τις «εξωχώριες» εταιρείες, μπορεί να εξασφαλίσει στα κρατικά ταμεία 6 - 7 δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την άσκηση «κοινωνικής πολιτικής». Το θράσος τους ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Αν κάτι δείχνουν τα 7,9 τρισ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι βρίσκονται «παρκαρισμένα» από το κεφάλαιο σε φορολογικούς παραδείσους παγκοσμίως, είναι η τεράστια κλοπή του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι από μια χούφτα εκμεταλλευτές. Και να σκεφτεί κανείς ότι τα συγκεκριμένα ποσά αντανακλούν ένα μικρό μόνο μέρος αυτής της κλοπής, που γίνεται με τους νόμους του αστικού κράτους και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων του κεφαλαίου. Αυτό δεν αλλάζει, όσοι «κανόνες» κι αν θεσπιστούν στη διακίνηση και διαχείριση κεφαλαίων από τους καπιταλιστές.

... στην υπεράσπιση της σαπίλας

Και επειδή τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις το ξέρουν καλά, προσπαθούν να κάνουν το λαό συμμέτοχο στην αποπροσανατολιστική συζήτηση για τη «διαφθορά» και τα μέτρα για την ηθικοποίηση τάχα του καπιταλισμού, πίσω από τα οποία οχυρώνεται το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Κι από πάνω του λένε να εναποθέσει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής τις προσδοκίες του για ένα ψευτοεπίδομα διαχείρισης της φτώχειας, καλλιεργώντας λογικές «δίκαιης αναδιανομής», που δεν υπήρξε και δεν πρόκειται να υπάρξει στον καπιταλισμό. Πράγματι, λοιπόν, χρειάζεται μεγάλη «αρετή και τόλμη» από μια κυβέρνηση για να υπηρετεί και ταυτόχρονα να «ξεπλένει» με τέτοιο πάθος τη βρωμιά του καπιταλιστικού συστήματος.

Χίμαιρα

«Τι είναι λοιπόν ο κομμουνισμός;» Το ερώτημα αυτό έθετε η «Αυγή», με αφορμή τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Και απαντώντας, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει ότι πρόκειται για μια καλή «ιδέα», που όμως η εφαρμογή της αποδείχτηκε πολύ κακή, γιατί την ανέλαβε το εργατικό κράτος και εκφυλίστηκε... Αυτά, σε συνέχεια των προχτεσινών που έγραψε η εφημερίδα, ταυτίζοντας το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε με τον ναζισμό. Προσπερνάμε το γεγονός ότι οι διαπιστώσεις αυτές γίνονται με αναφορές - αχταρμά στον Μαρξ και στον Λένιν. Οσα γράφει είναι άλλη μια έκφραση της «συμπάθειας» στον κομμουνισμό, της απέχθειας όμως στην εφαρμογή του, αφού αυτή απαιτεί σύγκρουση, ανατροπή και συντριβή της εξουσίας του κεφαλαίου, το οποίο όμως ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί με συνέπεια. Κι έτσι, να πώς εννοεί τον «κομμουνισμό» η «Αυγή»: «Κομμουνισμός είναι η ελπίδα και η πίστη στη δυνατότητα απελευθέρωσης από τον ασφυκτικό εγκλωβισμό στον καπιταλισμό»... Συμπέρασμα «αλά ΣΥΡΙΖΑ»: Οι εργαζόμενοι μπορούν να πιστεύουν και να ελπίζουν όσο θέλουν, αλλά ο κομμουνισμός είναι «πολύ μεγάλη ιδέα» για να εφαρμοστεί στην πράξη και επομένως είναι χίμαιρα η πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού. Γι' αυτό, το καλύτερο που έχει να κάνει ο λαός, σύμφωνα με την «Αυγή», είναι να κάτσει στα αυγά του και να ...απολαύσει τα παραμύθια περί «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Βλαστημούν

«Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλάδους με προστιθέμενη αξία, απλοποίηση αδειοδοτήσεων, σύγχρονο χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο, προσιτό ενεργειακό κόστος, περιορισμός του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, είσοδος στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ, ειδικά φορολογικά κίνητρα που θα κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια για την χρηματοδοτική υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, νέο φιλοεπενδυτικό χωροταξικό πλαίσιο, σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας». Αν κάποιος έκλεινε τα μάτια και άκουγε αυτές τις προτάσεις, θα μπορούσε άραγε να διακρίνει σε ποιανού κόμματος το πρόγραμμα περιέχονται; Η απάντηση είναι πως «όχι». Τέτοιες και άλλες παρεμφερείς προτάσεις και διακηρύξεις μπορεί να τις βρει κανείς στο πρόγραμμα της κυβέρνησης (πολλές απ' αυτές υλοποιούνται ήδη), όπως και στα προγράμματα όλων των άλλων αστικών κομμάτων, που μοιράζονται το στόχο της ανάκαμψης του κεφαλαίου, με τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου κλίματος για την επιχειρηματικότητα. Για την ιστορία, τις προτάσεις αυτές παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο προσυνέδριο της ΝΔ για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την Τετάρτη, στο Ηράκλειο. Κάτι τέτοια βλέπουν τα στελέχη της ΝΔ και βλαστημούν την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ τούς πήρε την μπουκιά από το στόμα, εφαρμόζοντας το δικό τους πρόγραμμα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1483 Γεννιέται ο Γερμανός κληρικός και θεολόγος Μαρτίνος Λούθηρος, εισηγητής του χριστιανικού δόγματος του Προτεσταντισμού.

1918 Στο Βερολίνο συγκροτείται νέα κυβέρνηση, το Σοβιέτ των Πληρεξουσίων του Λαού, υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών. Η αστική εξουσία ωστόσο - με ευθύνη των τελευταίων - παραμένει άθικτη.

1924 Η χωροφυλακή επιτίθεται με σφοδρότητα στους καπνεργάτες της Καβάλας, που κινητοποιούνται μαζικά για να εμποδίσουν τη φόρτωση ανεπεξέργαστων καπνών, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός εργάτη και τον τραυματισμό 30.

1927 Με την ευκαιρία της 10ης επετείου της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, πραγματοποιείται στη Μόσχα το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Φίλων της ΕΣΣΔ. Στις αποφάσεις του τονίζεται πως η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση αποτελεί ζωτική υπόθεση των προλετάριων όλου του κόσμου.

1929 Συνέρχεται η Ολομέλεια της ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), η οποία αποφασίζει την αποστολή 25.000 εργατών στην ύπαιθρο, για να πρωτοστατήσουν στη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

1933 Η αστυνομία κάνει επιδρομή στα γραφεία του «Ριζοσπάστη» και συλλαμβάνει 7 συντάκτες με την κατηγορία ότι με τα δημοσιεύματά τους υποκινούσαν τους αυτοκινητιστές να συνεχίσουν την απεργία τους και να συγκρουστούν με την αστυνομία.

1936 Στον παράνομο «Ριζοσπάστη» δημοσιεύεται απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία συγκέντρωνε την προσοχή των Οργανώσεων του Κόμματος στην οργάνωση των μαζικών αγώνων των εργαζομένων, το ξεσκέπασμα της δημαγωγίας του δικτατορικού καθεστώτος της 4ης Αυγούστου, την περιφρούρηση των συνδικάτων από τη φασιστικοποίηση και τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου στις συνοικίες, τα εργοστάσια και το στρατό. Τέλος, καλούσε το λαό να συνδράμει με κάθε τρόπο τα θύματα της δικτατορίας.

1938 Πεθαίνει ο Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, Πρόεδρος της Τουρκίας από το 1923 έως το 1938.

1945 Ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), με έδρα τη Βουδαπέστη. Στην ίδρυσή της συμμετείχαν 437 αντιπρόσωποι, που εκπροσωπούσαν 30.000.000 μέλη οργανώσεων νεολαίας από όλο τον κόσμο.

1954 Ο Γ. Γρίβας, τέως επικεφαλής της δοσιλογικής - αντικομμουνιστικής οργάνωσης «Χ», φτάνει κρυφά στην Κύπρο με καΐκι από τη Ρόδο και ιδρύει την ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών).

1965 Σημειώνεται ένα από τα μεγαλύτερα μπλακ άουτ στην Ιστορία των ΗΠΑ. Η Νέα Υόρκη και περιοχές άλλων εννέα Πολιτειών βυθίζονται στο σκοτάδι (συνολικά 30.000.000 άνθρωποι).

1968 Παλαίμαχοι αγωνιστές του ΚΚΕ, πολιτικοί πρόσφυγες στις σοσιαλιστικές χώρες, απευθύνουν ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος, με την οποία καταδικάζουν τη φραξιονιστική, διασπαστική δράση των αναθεωρητών και καλούν σε ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση γύρω από τη γραμμή και την καθοδήγηση του Κόμματος.

1976 Συριακές ένοπλες δυνάμεις καταλαμβάνουν χωρίς αντίσταση τη Βηρυτό. Στο μεταξύ, οι νεκροί του εμφυλίου πολέμου, που μαινόταν εδώ και 13 μήνες στον Λίβανο, ανέρχονταν ήδη σε 60.000.

1980 Ενάμισι περίπου εκατομμύριο εργάτες και υπάλληλοι συμμετέχουν στη γενική απεργία, με αποτέλεσμα να παραλύσει ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας σε όλη την Ελλάδα. Αιτήματα των απεργών είναι η καθιέρωση του πενθήμερου, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών κ.ά.

1982 Πεθαίνει ο σοβιετικός ηγέτης Λεονίντ Μπρέζνιεφ, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1964 - 1982) και Πρόεδρος της ΕΣΣΔ (1977 - 1982). Στη θέση του Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ αναδεικνύεται ο Γιούρι Αντρόποφ.

1986 Με οικολογική καταστροφή απειλείται ο Ρήνος, λόγω εκροής 1.000 τόνων τοξικών χημικών αποβλήτων, με κυρίως υπεύθυνη τη φαρμακοβιομηχανία «Σαντόζ».

1989 Ο ΓΓ του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος Τοντόρ Ζίβκοφ αναγκάζεται σε παραίτηση. Η αντεπανάσταση επικρατεί στη Βουλγαρία.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org